Ο πραγματικός λόγος που μας κάνει να λαχταράμε κάτι γλυκό
Αν νομίζατε πως η λαχτάρα μας για κάτι γλυκό οφείλεται στη γεύση τους και την υπέροχη εμφάνισή τους, κάνατε λάθος. Οι διατροφολόγοι κατέληξαν στο ότι η ανάγκη που μας δημιουργείται συχνά να καταναλώσουμε κάτι γλυκό οφείλεται σε δύο πράγματα: την ντοπαμίνη και την προσμονή.
Κοινώς, οι λιγούρες για σοκολάτα, για παράδειγμα, δεν έχουν να κάνουν με τη γλυκιά της γεύση αλλά με τη προσμονή για το αίσθημα που μας αφήνει. Και εδώ έρχεται και κολλάει η ντοπαμίνη, «παράγοντας της καλής διάθεσης», η οποία απελευθερώνεται από το σώμα μας ως αντίδραση σε διάφορα διεγερτικά (π.χ. σεξ, ναρκωτικά, ροκ μουσική και φυσικά, γλυκά). Η προσμονή για κάτι είναι σίγουρα το πιο δυνατό αίσθημα και, πολλές φορές, η ίδια η προσμονή είναι καλύτερη από αυτό που τελικά παίρνουμε. Πάρτε για παράδειγμα το χάζεμα στις βιτρίνες: όταν απλώς κοιτάς τις βιτρίνες δεν αγοράζεις τίποτα, αλλά περνάς καλά στην ιδέα και μόνο πως μπορεί να αγοράσεις κάτι καταπληκτικό, κάποια στιγμή. Για πολύ κόσμο, λοιπόν, η επιθυμία τους για κάτι γλυκό είναι πιο έντονα συνδεμένη με την προσμονή για αυτό παρά με το να φάνε το ίδιο το γλυκό, όταν έρθει εκείνη η στιγμή.