Τα 5 tips για να μην το ρίχνεις στο φαΐ όταν δεν είσαι καλά
Η συναισθηματική υπερφαγία, όπως είναι ευρύτερα γνωστό αυτό το πράγμα που μας πιάνει όταν είμαστε πεσμένοι ψυχολογικά και αδειάζουμε ντουλάπια και ψυγεία, είναι κάτι που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο και δύσκολα μπορείς να το ελέγξεις. Ωστόσο, το μόνο που χρειάζεται είναι να το πάρεις απόφαση. Εύκολο στα λόγια, δύσκολο στην πράξη, σωστά; Ορίστε λοιπόν 5 πολύ βασικά tips για να μην τρέξετε προς το ψυγείο την επόμενη φορά που θα σας πιάσουν οι μαυρίλες σας:
1. Θυμήσου πως εσύ έχεις τον έλεγχο: δεν σε αναγκάζει κανείς να φας, ούτε πεινάς πραγματικά για να το έχεις ανάγκη. Είναι όλα στο μυαλό σου και, αν δεν το καταλάβεις, θα φορτωθούν και στο σώμα σου.
2. Σταμάτα να τσιμπάς μηχανικά όσο βλέπεις τηλεόραση: όλοι το κάνουμε, κακά τα ψέματα, και όλοι νομίζουμε πως δεν είναι τόσο σημαντικό, μέχρι τη στιγμή που συνειδητοποιούμε πως όσο βλέπαμε το The Voice «κατεβάσαμε» 2 πακέτα πατατάκια. Αν δεν μπορείς να κόψεις αυτή τη συνήθεια, τουλάχιστον φρόντιζε να επιλέγεις υγιεινά σνακ, φρούτα και λαχανικά.
3. Κράτα ημερολόγιο διατροφής: μπορεί να φαίνεται αγγαρεία στην αρχή, μετά από μια δυο μέρες όμως θα δεις τα τεράστια οφέλη του. Σημειώνοντας τι τρως κάθε μέρα αρχίζεις να αναλαμβάνεις ευθύνη για το τι βάζεις στο σώμα σου και μόλις συνειδητοποιήσεις πόσες άχρηστες θερμίδες καταναλώνεις χωρίς λόγο, θα δεις για πότε θα σταματήσεις.
4. Κάνε εμπάργκο στο junk food: αν δεν μπορείς να αντισταθείς σε ένα πακέτο μπισκότα σοκολάτας ή κάτι άλλο εξίσου παχυντικό και αμαρτωλό, τότε απλά μην τα βάζεις σπίτι σου. Βγάζοντας τον πειρασμό από την εξίσωση, μειώνεις σημαντικά το ρίσκο να... κυλήσεις πάλι στις κακές συνήθειες.
5. Ρώτα ειλικρινά τον εαυτό σου «Πεινάω πραγματικά;»: είναι τόσο απλό. Αυτές οι δύο λέξεις θα σε βάλουν να σκεφτείς αν όντως πεινάς ή απλά γεμίζεις το συναισθηματικό κενό. Και θα δεις πως δε θα περάσεις ούτε έξω από την κουζίνα.