Γνωρίστε τα ελληνικά superfoods: Το βιβλίο που θα αλλάξει τη γνώμη σας για τις υπερτροφές
Από τον Κωνσταντίνο Ξένο και την Αστερία Σταματάκη
Το να υπηρετείς την επιστήμη της διατροφής και της διαιτολογίας με αγάπη, ειλικρίνεια και συνέπεια, σημαίνει πρώτα από όλα και πάνω από όλα, ότι υπηρετείς τον άνθρωπο που έχει ανάγκη από την εξέλιξη αυτής και τα πορίσματα της. Τον άνθρωπο ο οποίος προσδοκά μέσα από επιστημονικά τεκμηριωμένες οδηγίες και συστάσεις να καρπωθεί οφέλη, τόσο για την οργανική, όσο και για την ψυχοσυναισθηματική του υγεία. Και βέβαια για να υπηρετείς έναν άνθρωπο πρέπει να μάθεις να τον αφουγκράζεσαι, να τον ακούς, να βιώνεις τις ανησυχίες και τις σκέψεις του...
Το ερέθισμα λοιπόν για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου, ήταν οι εκατοντάδες συζητήσεις που είχαμε καθημερινά τα τελευταία χρόνια με συνανθρώπους μας, οι οποίοι εξέφραζαν μέσα από τις απορίες, τις απόψεις ή τις πεποιθήσεις τους, τη διαχρονική διάθεση του ανθρώπου να ανάγει μια τροφή σε υπερτροφή. Το να αιτιολογείς όμως ως επιστήμονας, τη μοναδική ρύση του Ιπποκράτη «το φάρμακο σου είναι η τροφή σου και η τροφή σου το φάρμακο σου» δεν είναι τόσο απλό όσο πολλοί νομίζουν...
Το βιβλίο αυτό λοιπόν, φιλοδοξεί να ανατρέψει το έως τώρα διαμορφωμένο σκεπτικό για τις υπερτροφές (superfoods) και να θέσει τα πράγματα στη σωστή και επιστημονική τους βάση. Παράλληλα διευκρινίζει την ειδοποιό διαφορά μεταξύ επιστημονικών στοιχείων που προκύπτουν από μελέτες σε κυτταρικές σειρές ή σε πειραματόζωα και στοιχείων από κλινικές μελέτες σε ανθρώπους.
Δεν χρειάζεται λοιπόν να ψάχνετε στην Κίνα, στο Θιβέτ ή στη Νότια Αφρική για super - τροφές.
Superfoods υπάρχουν δίπλα σας... Στην Αίγινα, στη Χίο, στη Νάξο, στη Κοζάνη, στην Ερμιόνη, στο Μεσολόγγι, στην Κρήτη και σε τόσες ακόμα περιοχές της χώρας μας. Και αυτές παρουσιάζουμε σε αυτό το βιβλίο με απόλυτη επιστημονική τεκμηρίωση, μέσα από σημαντικές μελέτες Ελλήνων πρωτοπόρων ερευνητών. Και για όσους αναρωτηθούν μήπως και εμείς ως συγγραφείς υπερβάλλουμε με τον όρο superfood, πιστέψτε μας πως αν και από τους πρώτους που μιλήσαμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την μη ύπαρξη καλών και κακών τροφών και την αναγκαιότητα ένταξης όλων των φυσικών τροφών με το μέτρο και στη συχνότητα που τους αναλογεί, όταν θεωρείς το αχλάδι τροφή, (το οποίο σαφέστατα και είναι) τότε το ρόδι, με τις μοναδικές και επιβεβαιωμένες από κλινικές μελέτες επιδράσεις του, επιτρέψτε μας να το χαρακτηρίζουμε ως υπερτροφή...
Tο βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ.
Κωνσταντίνος Ξένος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος M.Sc.
Υποψήφιος Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών
Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής (ΕΙΔ)
Διευθυντής τμήματος Διατροφογενετικής και Έρευνας Θρέψης "ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ"
Σταματάκη Αστερία, Msc
Μsc στην Κλινική διατροφή
διαιτολόγος - διατροφολόγος
Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής
Σημείωση:
Με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου «Γνωρίστε τα ελληνικά Super Foods», Η ΔΙΟΠΤΡΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. δηλώνει ότι ο όρος Super Foods ως εμπορικό σήμα είναι κατοχυρωμένος από τον κύριο Ιωάννη Λιακόπουλο ο οποίος έχει παραχωρήσει τα δικαιώματα χρήσης του στην εταιρία Astra Medical Hellas Superfoods Ltd. τα προϊόντα της οποίας κυκλοφορούν ευρέως στην Ελλάδα και η οποία και έχει συγκατατεθεί εις την χρήση του όρου.