Τρεις yoga instructors μας μιλάνε για τα οφέλη της πιο «πνευματικής γυμναστικής»
H Δανάη Πετρακογιάννη, η Έφη Δήμα και η Κατερίνα Καραβαγγέλη μίλησαν στο Queen.gr για το ταξίδι τους στον κόσμο της yoga και αποκάλυψαν όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν αναζητήσεις το δικό σου mantra.
H yoga είναι μια από τις δημοφιλέστερες μορφές άσκησης παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια που συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές. Θεωρείται μακράν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποβάλλεις το στρες της καθημερινότητας και να νιώσεις ηρεμία, γαλήνη και ευφορία.
Ίσως έχεις ακούσει/ διαβάσει διάφορες λανθασμένες αντιλήψεις που κυκλοφορούν όπως το ότι η yoga απευθύνεται μόνο σε γυναίκες, ότι είναι μια πολύ soft άσκηση που ενισχύει μόνο την ευλυγισία και άλλους μύθους που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Ουσιαστικά yoga σημαίνει η παύση των αναταράξεων του νου ή αλλιώς, η συγκράτηση των «κυματισμών» του νου, δηλαδή των σκέψεων.
Έχει ως στόχο την αυτοπειθαρχία, την πνευματική διαύγεια, την ενδυνάμωση του σώματος και την οξύτητα του νου. Δεν είναι τυχαίο πως όσοι τη βάζουν στη ζωή τους αλλάζουν αισθητά τόσο σε σωματικό αλλά και πνευματικό επίπεδο. Σαν φιλοσοφία, η yoga προτείνει έναν τρόπο σκέψης και ζωής με κυριότερο σκοπό να προετοιμάσει το σώμα για το διαλογισμό.
Πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τα δεκάδες οφέλη της yoga ανάμεσά τους η αύξηση της δύναμης και της ευλυγισίας, η ενίσιχυση του μεταβολισμού, η ενδυνάμωση της σπονδυλικής στήλης και η μείωση των συμπτωμάτων στρες, κατάθλιψης και άγχους.
Tρεις yoga instructors μιλούν στο Queen.gr και αναλύουν τα οφέλη της πιο πνευματικής γυμναστικής, δίνοντάς μας έμπνευση και αμέτρητους λόγους για να τη δοκιμάσουμε κι εμείς.
Περιέγραψέ μας πως μπήκε η yoga στη ζωή σου και ως προς τι σε άλλαξε (σωματικά και πνευματικά).
Δανάη Πετρακογιάννη: Θα μπορούσα να πω πως yoga στην ζωή μου ήρθε σαν «εσωτερικό κάλεσμα» καθώς για χρόνια το επάγγελμα μου ήταν εντελώς διαφορετικό, εργαζόμουν ως visual merchandising manager σε μεγάλες εταιρείες στον χώρο της ένδυσης. Ήταν κάτι λοιπόν που δεν συνέβη μετά από πολύ σκέψη, αντιθέτως η απόφαση μου να ασχοληθώ με τη yoga ήταν αυθόρμητη αλλά πολύ σίγουρη μέσα μου. Πολύ σύντομα επιβεβαίωσα ότι ήταν ο δρόμος που έπρεπε να ακολουθήσω. Όταν λοιπόν τελείωσα το πρώτο εκπαιδευτικό μου, ήρθαν κατευθείαν κάποιες επαγγελματικές προτάσεις που δέχτηκα και τα πράγματα πήραν τον δρόμο από μόνα τους. Μπορώ να πω από ότι θυμάμαι στην αρχή αυτό που με τράβηξε στη yoga ήταν η αίσθηση ελευθερίας που ένιωθα και η ολιστική προσέγγιση μέσα από το μονοπάτι της yoga στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής. Σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία και το πως το βιώνω καθημερινά, η αλλαγή που συμβαίνει μέσω της yoga τόσο πνευματικά όσο και σωματικά είναι συνεχόμενη και νομίζω χωρίς τέλος. Ίσως αυτό είναι και το πιο συναρπαστικό κομμάτι αυτής της φιλοσοφίας και πρακτικής. Θα την χαρακτήριζα ως μια μεταμορφωτική διαδικασία που το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή και πειθαρχία. Πιο συγκεκριμένα, σε σωματικό επίπεδο αυτό που μπορώ να πω είναι πως αν και ανέκαθεν γυμναζόμουν από μικρή ηλικία, με την yoga το σώμα πήρε πια μια άλλη μορφή λόγω την σωστής στάσης που αποκτά κάποιος με την πρακτική της yoga.
Έφη Δήμα: Η yoga μπήκε ξαφνικά στη ζωή μου, πριν 10 χρόνια, σε μια περίοδο προσωπικής ανασυγκρότησης και επαναπροσδιορισμού και δεν σας κρύβω ότι αποτέλεσε την αρχή μιας καινούργιας ζωής. Στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού που συνεχίζεται μέχρι σήμερα έμαθα κάτι πολύ σημαντικό που δεν αμελώ να υπενθυμίζω στον εαυτό μου κάθε μέρα: δεν μπορείς να έχεις τον έλεγχο του τι συμβαίνει γύρω σου, αλλά μπορείς πάντα να έχεις τον έλεγχο του τι συμβαίνει μέσα σου. Η yoga αποτελεί μια μορφή σωματοθεραπείας που έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχική ισορροπία του ατόμου. Πέρα από το σώμα μου που άλλαξε ριζικά, κατάφερε να με φέρει πιο κοντά στο κέντρο μου, με αποτέλεσμα να με αγαπάω κάθε μέρα και πιο πολύ και να με φροντίζω κάθε μέρα.
Κατερίνα Καραβαγγέλη: Θα έλεγα ότι η συνάντησή μου με τη yoga ήρθε τυχαία, αστραπιαία και κεραυνοβόλα. Όπως αναφέρει και ο Πλάτωνας «Την ειμαρμένην ουδ’ αν εις εκφύγοι». Έτσι ακριβώς βίωσα την πρώτη επαφή με τη γιόγκα. Σαν μια συνάντηση με το πεπρωμένο. Τότε δεν το γνώριζα, σήμερα όμως δεν μπορώ να με φανταστώ σε κάποια άλλη συνθήκη- σε ένα πλάνο ζωής όπου θα απουσίαζε η διδασκαλία της yoga.
Καλοκαίρι του 2013. Τότε ξετυλίγεται το νήμα της δικής μου ιστορίας. Ήταν ένα πρωινό όπου ένα ανεξήγητο και μυστικό μονοπάτι με οδήγησε από περιέργεια στο πρώτο μου μάθημα yoga. Έχοντας υπάρξει χορεύτρια για χρόνια, ο συγχρονισμός κίνησης και αναπνοής με γοήτευσε μεμιάς. Πολύ σύντομα, νιώθοντας την επουλωτική και μεταμορφωτική δύναμη της yoga αποφάσισα να ακολουθήσω την τέχνη της διδασκαλίας.
Όσον αφορά το ως προς τι με άλλαξε η yoga, είναι κάτι που συχνά δυσκολεύομαι να απαντήσω καθώς έχει να κάνει κυρίως με ποιότητες του χαρακτήρα μου που δεν μου είναι άνετο να μιλάω εγώ γι’ αυτές. Αυτό όμως που μπορώ να μοιραστώ σίγουρα είναι ότι έδωσε νόημα στη ζωή μου. Ένωσε διαφορετικά κομμάτια του παζλ της προσωπικότητάς μου, έφερε στην επιφάνεια άλλα τα οποία ήταν λησμονημένα και στάθηκε φωτεινός σηματοδότης των πιο όμορφων υπενθυμίσεων στη ζωή μου. Μου υπενθύμισε γλυκά και υποδόρια ότι η μόνη ιερή στιγμή είναι στο εδώ και το τώρα, η σύνδεση με την αναπνοή μας είναι ό,τι πιο απολαυστικό μπορεί να βιώσει κανείς από μόνος του, η δύναμη που κρύβουμε μέσα μας είναι πανταχού παρούσα αρκεί να πιστέψουμε σε αυτήν, η σπουδαιότερη σχέση που έχουμε είναι αυτή με τον ίδιο μας τον εαυτό. Γι’ αυτούς και για άλλους 1.111 λόγους θα ευγνωμονώ τον εαυτό μου που το καλοκαίρι εκείνο του 2013 πήγε να δοκιμάσει τυχαία ένα μάθημα yoga σ’ ένα γυμναστήριο στη Θεσσαλονίκη και να είμαι τώρα δασκάλα yoga στη Σαντορίνη απολαμβάνοντας πρακτικές με θέα τον πιο μαγευτικό ουρανό.
Είναι η yoga μια μορφή άσκησης για όλους;
Δανάη Πετρακογιάννη: Η yoga είναι πραγματικά ένα είδος πρακτικής που απευθύνεται σε όλους μιας και δεν περιορίζεται μόνο στην σωματική άσκηση , στην εφαρμογή δηλαδή των asanas όπως λέγονται οι στάσεις της yoga στα σανσκριτικά, αλλά περιλαμβάνει τεχνικές αναπνοής, διαλογισμό. Τα είδη yoga που υπάρχουν πια επίσης, όπως η θεραπευτική γιόγκα, η yin yoga κ.ά. απευθύνονται σε ανθρώπους με διαφορετικές ανάγκες. Αναφερόμαστε σε διαφορετικά στυλ, ωστόσο θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η yoga είναι μία και «μητέρα» θα λέγαμε όλων των ειδών είναι η Hatha Yoga. Φυσικά όπως σε όλα τα είδη άσκησης υπάρχουν αντενδείξεις σε κάποιες περιπτώσεις όπως πχ σε ανθρώπους που υποφέρουν από ίλιγγο, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακά νοσήματα, κάποιες παθήσεις των οφθαλμών θεωρώ ωστόσο ότι με έναν έμπειρο και εξειδικευμένο δάσκαλο και με την άδεια του εκάστοτε θεράποντα ιατρού, μπορεί να γίνει προσαρμογή ανάλογα με την κάθε περίπτωση.
Έφη Δήμα: Το να ξεκινήσει κάποιος yoga δεν προϋποθέτει ούτε εξειδικευμένες γνώσεις ούτε φυσική κατάσταση αθλητή. Η διάθεση και μόνο αρκεί για να γίνει η αρχή. Η yoga απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτου ηλικίας και σωματικής διάπλασης. Υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις που η γιόγκα αντενδείκνυται, και αφορούν ιατρικούς λόγους. Για αυτό όταν ξεκινάμε οποιαδήποτε μορφή άθλησης θα πρέπει να έχουμε πάρει την έγκριση του γιατρού μας.
Κατερίνα Καραβαγγέλη: Θα μπορούσε κανείς να γράφει και να μιλάει ατελείωτα για τα οφέλη της yoga και γιατί είναι ένα είδος άσκησης κατάλληλο για όλους. Για εμένα προσωπικά οι παρακάτω λόγοι είναι οι πιο σημαντικοί και είναι αυτοί που επέλεξα σήμερα να μοιραστώ μαζί σας.
Η yoga είναι ένα μη- ανταγωνιστικό είδος άσκησης που προσαρμόζεται σε κάθε σώμα, φύλο, ηλικία.
Υπάρχει μια βασική ευθυγράμμιση για την κάθε θέση, αλλά το βασικό συστατικό μιας επιτυχημένης πρακτικής είναι να ακούς το σώμα σου, να δίνεις χώρο στην αυτοέκφραση και να απελευθερώνεις το συναίσθημα που αναδύεται την εκάστοτε στιγμή. Γιατί χωρίς συνειδητότητα και ενέργεια, η κάθε κίνηση του σώματος προς οποιονδήποτε άξονα θα παρομοιάζονταν με ένα άψυχο ον. Άρα, ο οποιοσδήποτε -εσύ- που έχεις ψυχή μπορείς να ακολουθήσεις τους κανόνες μιας τάξης, προσαρμόζοντας πάντοτε αυτό που ακούς σε αυτό που θέλει να εκφράσει την Χ μέρα το σώμα σου.
Η yoga μπορεί να γίνει παντού και οποιαδήποτε στιγμή.
Είσαι ουσιαστικά μόνο εσύ και η αναπνοή. Η επίγνωση της αναπνοής σε συνδυασμό με την κίνηση, αποτελούν το θεμέλιο της γιόγκα. Ακόμη κι αν δεν έχεις γιόγκα mat μαζί σου, μπορείς να κάνεις σε μια πετσέτα στην παραλία ή ακόμη και στην καρέκλα του γραφείου. Η γιόγκα είναι πνοή. Γι’ αυτό την αγαπώ. Γιατί είναι μια κατάσταση ευτυχίας που δεν μπορεί να μου «κλέψει» κανείς.
Η γιόγκα είναι ένας υπέροχος τρόπος για να δυναμώσεις το σώμα και να αποκτήσεις ευλυγισία.
Όταν κάνεις yoga, χρησιμοποιείς μόνο το σώμα σου για να υποστηρίξεις τον εαυτό σου στην κάθε θέση. Με τη βοήθεια της αναπνοής, μπαίνεις όλο και πιο βαθιά στην κάθε asana και το σώμα σου ανοίγει και δυναμώνει καθημερινά. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, πειθαρχία, υπομονή και επιμονή αλλά όσο κάνεις πρακτική, τόσο βλέπεις την εξέλιξή σου να αναδεικνύεται σαν ένα λουλακί φως.
Η yoga είναι μια ενδυναμωτική και αφυπνιστική εμπειρία.
Το πρώτο πράγμα που θα «γευτείς» όταν δοκιμάσεις την πρακτική της yoga, είναι ότι τα όρια της αντοχής σου επιμηκύνονται και η σύσπαση της καρδιάς σου σε οδηγεί να κατακτήσεις τον χώρο γύρω σου. Σε θέτει ανεπαίσθητα σε έναν μοχλό μιας αέναης προσπάθειας να διεκδικήσεις τον χώρο ύπαρξής σου. Ευθυγράμμιση με τα βαθύτερα ένστικτα, εμπιστοσύνη στον εαυτό και την εσωτερική σου φωνή.
Τι στυλ να διαλέξει ένας αρχάριος και ποια είναι τα κριτήρια για να επιλέξεις έναν εξειδικευμένο yoga instructor.
Δανάη Πετρακογιάννη: Λόγω του ότι όπως προανέφερα υπάρχουν διαφορετικά είδη yoga, θεωρώ ότι ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να δοκιμάσει μέχρι να βρει ποιο είδος του ταιριάζει. Δεν υπάρχει κάποιο είδος που να είναι απαγορευτικό για αρχάριους γιατί συνήθως υπάρχουν τμήματα ανάλογα με το επίπεδο των ασκουμένων. Φυσικά σε ένα personal μάθημα είναι πολύ πιο εύκολο να ξεκινήσει κάποιος από οποίο επίπεδο βρίσκεται. Νομίζω ότι ο κατάλληλος δάσκαλος για κάποιον είναι ο δάσκαλος ο οποίος αρχικά θα τον εμπνέει. Οπότε και αυτό ακόμα χρειάζεται δοκιμή. Κατάλληλος θα είναι ο δάσκαλος που θα είναι υπεύθυνος απέναντι στον μαθητή, προσεχτικός στον τρόπο που προσφέρει την βοήθεια του στην διάρκεια του μαθήματος, στα adjustments (η ευθυγράμμιση δηλαδή με την βοήθεια του δασκάλου) όπως λέμε στη yoga. Ο δάσκαλος που ενθαρρύνει την πρακτική χωρίς να προβάλει τον εγωισμό του, που δημιουργεί μαθήματα ανάλογα με το επίπεδο των ασκούμενων και όχι το δικό του. Για μένα πολύ σημαντικό επίσης, είναι ο δάσκαλος να μπορεί να μεταφέρει τη γνώση του για την φιλοσοφία της γιόγκα τόσο σε πρακτικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο.
Έφη Δήμα: Το είδος που θα διαλέξει ένας ασκούμενος εξαρτάται από το που θέλει να δώσει έμφαση στην πρακτική του.
Σωματική προσέγγιση: Hatha yoga, απευθύνεται σε όλους και είναι μια καλή αρχή για αρχάριους μαθητές με μη ανεπτυγμένη φυσική κατάσταση.
Vinyasa και ashtanga yoga, ιδανικές για ανθρώπους με καλή φυσική κατάσταση.
Πνευματική προσέγγιση: Kundalini yoga, ένα στυλ που απευθύνεται σε αρχάριους και δίνει έμφαση στις αναπνοές, στην φιλοσοφία της yoga και ενδυναμώνει το σώμα ήπια.
Η βασική προϋπόθεση για να επιλέξει κάποιος έναν yoga instructor είναι να έχει πιστοποιηθεί ως δάσκαλο από το Yoga Alliance. Σε συνέχεια για μένα θα πρέπει ο μαθητής να ταιριάζει με τον δάσκαλο, να υπάρχει καλή ενέργεια, όμορφο κλίμα και εμπιστοσύνη. Δοκιμάστε διαφορετικούς δασκάλους και στυλ μέχρι να καταλήξετε στον δάσκαλό σας.
Κατερίνα Καραβαγγέλη: Συνήθως είθιστε να προτείνουμε εμείς οι δάσκαλοι τα μαθήματα Hatha ή Yin Yoga για κάποιον που θέλει τώρα να εντρυφήσει στη yoga. Και αυτό γιατί αυτά τα δύο είδη εστιάζουν περισσότερο στην χαλάρωση και την ευλυγισία, ο ρυθμός είναι αργός και κρατούν τις θέσεις για αρκετές αναπνοές. Ωστόσο, εγώ θα πρότεινα σε κάποιον να μελετήσει όλα τα είδη της yoga, να δει τι ταιριάζει στη δική του ιδιοσυγκρασία κι έπειτα να ξεκινήσει. Για παράδειγμα, αν αγαπάς δυναμικές πρακτικές, θα ήταν καλύτερο να ξεκινήσεις κατευθείαν Ashtanga ή Vinyasa γιατί αν δοκιμάσεις Hatha, για παράδειγμα, θα βαρεθείς και θα θέλεις να τα παρατήσεις. Οπότε εγώ προσωπικά θα πρότεινα σε κάποιον να ξεκινήσει με το είδος που αγαπά ακόμη κι αν στην αρχή θα δυσκολευτεί. Η πρακτική (sadhana) είναι ένας ατέρμονος κύκλος μιας διαδικασίας εξερεύνησης και αυτοβελτίωσης. Οπότε με το πέρασμα του χρόνου όλα είναι δυνατά. Τώρα όσον αφορά τη φράση «κατάλληλος δάσκαλος», είναι αυτός που αγγίζει τα βαθύτερα μύχια της καρδιάς σου. Αυτός που η ενέργειά του είναι συμβατή με τη δική σου. Οπότε η πρότασή μου είναι να δοκιμάσεις διαφορετικά είδη yoga και δασκάλους μέχρι να βρεις το καρδιοχτύπι σου. Κι εκεί να μείνεις.
Yπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξει μια γυναίκα που ξεκινάει yoga;
Δανάη Πετρακογιάννη: Όχι κάτι συγκεκριμένο. Αν κάποια γυναίκα βέβαια, βρίσκεται σε περίοδο εγκυμοσύνης ή λοχεία θα πρέπει να απευθυνθεί σε δασκάλους εξειδικευμένους σε pre/post-natal yoga.
Έφη Δήμα: Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα που χρειάζεται να προσέξει μια γυναίκα που ξεκινάει yoga. Αν χρειαστεί να προσέξει κάτι θα ενημερωθεί από τον yoga instructor.
Κατερίνα Καραβαγγέλη: Όπως προανέφερα, αυτό που θα πρέπει να προσέξει όχι μονάχα μια γυναίκα αλλά ο οποιοσδήποτε πριν ξεκινήσει το ταξίδι του στη yoga, είναι να βρει πρώτα το είδος της γιόγκα που τον εκφράζει κι έπειτα τον δάσκαλο που θα αγγίξει τα πιο λεπτοφυή στρώματα της ύπαρξης του και θα είναι έτοιμος να παραδοθεί σε ένα κοινό ταξίδι αλληλοαποδοχής, ενεργειακής σύνδεσης και παράλληλης μεταμόρφωσης.
Έχω παρατηρήσει πως τα άτομα που ασχολούνται με τη yoga έχουν μια πολύ ζεν προσέγγιση σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Συμφωνείς; Αν ναι τι γνώμη έχεις για αυτό;
Δανάη Πετρακογιάννη: Δεν ξέρω αν αυτό ισχύει σαν γεγονός, σίγουρα όμως είναι ένα ζητούμενο. Σίγουρα κάποιος μπορεί μέσα από το μονοπάτι της yoga 'να καταφέρει να αντιμετωπίζει την ζωή και την οποία δυσκολία της με ψυχραιμία και αισιοδοξία. Θα έλεγα ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ολιστικής προσέγγισης της γιόγκα και όχι μόνο με την σωματική άσκηση που σαφώς και μόνη της ανεξάρτητα έχει άπειρα οφέλη Ένα από τα πολύ σημαντικά οφέλη της γιόγκα λοιπόν είναι ότι μας φέρνει στο παρόν. Στο παρόν υπάρχει αυτό ακριβώς που ζούμε αυτή τη στιγμή. Συνήθως αγχωνόμαστε για το μέλλον και αναμοχλεύουμε το παρελθόν . Όταν λοιπόν ο νους βρίσκεται στο παρόν ηρεμεί και γίνεται ένα με το όλον, κυριαρχεί λοιπόν η ενσυνειδητότητα. Αυτό σαφώς δίνει μια ζεν αίσθηση. Συνεπώς, η συχνή πρακτική της yoga θα έχει ως αποτέλεσμα αυτή την πολυπόθητη ζεν προσέγγιση στην ζωή.
Έφη Δήμα: Η yoga πέρα από το σώμα, αποσκοπεί στην ρύθμιση της αναπνοή και στην ψυχική ισορροπία του ατόμου. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι επιδρά σημαντικά στο νευρικό και ορμονικό σύστημα. Με αποτέλεσμα να επιφέρει αυτή την ζεν προσέγγιση σε όλους τους τομείς. Η yoga πλέον αναφέρεται από τους γιατρούς σαν ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία ενάντια στο άγχος και την κατάθλιψη.
Κατερίνα Καραβαγγέλη: Στον δυτικό κόσμο, όταν ακούμε όλοι τον όρο «Ζεν», έχουμε κυρίως στο νου την έννοια της χαλάρωσης. Ωστόσο, είναι κάτι πολύ βαθύτερο που πράγματι αν κάποιος έχει ενσωματώσει στη ζωή του τη yoga, αντιλαμβάνεται εμπειρικά την έννοια του Ζεν. Το Ζεν αγκαλιάζει πολλές έννοιες που η μια συμπληρώνει την άλλη. Είναι μια κατάσταση συνειδητότητας που σε επαναφέρει στο παρόν, σε μια κατάσταση διαλογιστική, όπου βιώνεις την ελευθερία και τη χαρά του απλώς να υπάρχεις, να υπάρχεις στην παρούσα στιγμή απελευθερωμένος από κάθε τι που σε κρατά μακριά από την αγνή και αυθεντική σου φύση. Αυτή η αίσθηση ότι πρέπει τα πράγματα να τα αφήσουμε να κυλούν στη δική τους ροή, χωρίς να μας πιάνει αυτή η εμμονή του να επισπεύσουμε την κατάσταση και να επέμβουμε στο θεϊκό σχέδιο της τάξης των πραγμάτων. Όταν, λοιπόν, θέσεις τη yoga ως αρχή στη ζωή σου, τότε και οι παραπάνω έννοιες θα έρθουν ως φυσικά επακόλουθα και είναι εκείνη η στιγμή όπου η γιόγκα αποκτά σάρκα και οστά στην πιο ολιστική της προσέγγιση.
Πόσα μαθήματα την εβδομάδα αρκούν για ορατή αλλαγή στο σώμα μας;
Δανάη Πετρακογιάννη: Η απάντηση μου σε αυτό είναι όσο συχνότερα μπορεί κάποιος. Ένας αρχάριος φυσικά δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει ξαφνικά να κάνει κάθε μέρα yoga, 2 φορές τη βδομάδα (ειδικά αν γίνεται σε συνδυασμό με αλλά η άσκηση) είναι το ελάχιστο που θα πρότεινα και προοδευτικά να το αυξάνει. Ιδανικά θα ήταν 3-4 φορές.
Έφη Δήμα: Η συνέπεια στην πρακτική είναι ένα από τα κλειδιά για την επίτευξη αλλαγής στο σώμα και στην διάθεση. Δύο μαθήματα την εβδομάδα μπορούν να μας φέρουν γρήγορα και ορατά αποτελέσματα. Σκεφθείτε λοιπόν τι μπορεί να προσφέρουν στο σώμα και στο πνεύμα μας έστω και 2 πρακτικές ανά βδομάδα.
Κατερίνα Καραβαγγέλη: Αρχικά, το πόσες φορές θα πρέπει να εντάξεις τη yoga στην καθημερινότητά σου, εξαρτάται από το αν η γιόγκα είναι το μόνο είδος άσκησης στη ζωή σου. Αν η yoga είναι το μόνο που επιλέγεις, τότε η yoga θα ήταν ωφέλιμο για το νου και το σώμα 3-4 φορές την εβδομάδα. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι όπως σε όλα τα πράγματα, όσο μεγαλύτερη τριβή έχεις με κάτι, τόσο πιο γρήγορα γίνεσαι ένα με αυτό και βλέπεις μοναδικά αποτελέσματα. Υπάρχει κόσμος που κάνει καθημερινά πρακτική καθότι η yoga είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του. Όπως για παράδειγμα βουρτσίζεις τα δόντια σου κάθε πρωί, έτσι και η yoga λειτουργεί ως μια γλυκιά αναγκαιότητα. Η απόφαση είναι πάντοτε δική σου και καταλήγουμε ξανά ότι η συχνότητα έχει να κάνει με το βαρόμετρο της ευτυχίας. Όσο πιο ευτυχισμένοι νιώθουμε κάνοντας κάτι, τόσο πιο συχνά αυτό το κάτι, το εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας.
Για ποιους λόγους να εντάξει κάποιος την yoga στη ζωή του;
Δανάη Πετρακογιάννη: Σε αυτή την ερώτηση θα μπορούσα να γράψω βιβλίο ίσως . Σχετικά με τα οφέλη που θα δει κάποιος στο φυσικό του σώμα θα αναφέρω κάποια και θα σημειώσω ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα: Διορθώνει τη στάση του σώματος , προστατεύει τη σπονδυλική στήλη, αναπτύσσει μυϊκή δύναμη, αυξάνει την ισορροπία, την ευλυγισία , μειώνει αισθητά και άμεσα τον πόνο που προκαλούν τα μυοσκελετικά προβλήματα αλλά και η καθιστική ζωή, βελτιώνει την ποιότητα της αναπνοής, βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού και του νευρικού συστήματος, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Πνευματικά, ενισχύει την αυτοπεποίθηση, προλαμβάνει τη κατάθλιψη και καταπολεμά το άγχος. Πολύ σημαντικό αναπτύσσει την ενσυνειδητότητα, την συγκέντρωση και την ενσυναίσθηση. Εντάσσοντας κάποιος την yoga στη ζωή του, επιλέγει συνειδητά την πνευματική του εξέλιξη και φυσικά απολαμβάνει την βελτίωση της φυσικής του κατάστασης.
Έφη Δήμα: Η yoga σε τονώνει μυϊκά, προσφέρει ευλυγισία στο σώμα, ενισχύει τις αρθρώσεις, γυμνάζει το νευρικό σύστημα και τους πνεύμονες, αποτοξινώνει τους ιστούς, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, χαρίζει καλή κυκλοφορία, ανεβάζει την διάθεση, ενισχύει την λίμπιντο, λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά και βοηθά στον ύπνο. Μήπως ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις και συ;
Κατερίνα Καραβαγγέλη: Ο κατάλογος με τα οφέλη της yoga είναι αναρίθμητος και με το πάτημα ενός κουμπιού στη μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο, μπορεί κανείς να βρει και να διαβάζει με τις ώρες γι’ αυτήν την πανάρχαια ολιστική τέχνη που έχει κερδίσει τις καρδιές τόσων ασκούμενων, από την πιο μικρή πόλη στον χάρτη μας μέχρι το πιο διάσημο μέρος στην άλλη άκρη της γης. Εγώ αυτό που θα ήθελα σήμερα να μοιραστώ μαζί σου είναι μια..εικόνα. Να σε βάλω κατά κάποιον τρόπο σε μια διαδικασία οραματισμού της καλύτερης εκδοχής του εαυτού σου. Να πάρεις μια γεύση από την μεταμορφωτική εμπειρία της yoga.
Ας ξεκινήσουμε παρέα! Βρες μια όμορφη γωνιά στο σπίτι σου, κάθισε αναπαυτικά όπου εσύ επιθυμείς και κλείσε τα μάτια. Τώρα οραματίσου τον εαυτό σου σαν να ξυπνά κάθε πρωί με ένα σώμα ευλύγιστο, δυνατό και απαλλαγμένο από πόνους στη μέση και τον αυχένα. Οραματίσου ένα μυαλό εστιασμένο στην ουσία των πραγμάτων, πειθαρχημένο, ήρεμο, γαλήνιο και ταυτόχρονα δραστήριο και ετοιμοπόλεμο για να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε πρόκληση εμφανιστεί. Οραματίσου μια καρδιά γεμάτη ευγνωμοσύνη, αγάπη, τρυφερότητα για τον ίδιο τον εαυτό και τους συνανθρώπους που απαρτίζουν τον μικρόκοσμό σου. Οραματίσου την εικόνα σου απελευθερωμένη από όλα τα στερεότυπα, ευθυγραμμισμένη με την μελωδία της ψυχής σου και σε απόλυτη αρμονία με όλα τα στοιχεία της φύσης που ενυπάρχουν μέσα σου και γύρω σου. Έπειτα, πάρε μια βαθιά ανάσα και νιώσε ότι αυτή η εικόνα είσαι ΕΣΥ. Άνοιξε απαλά τα βλέφαρα και ευχαρίστησε τον εαυτό σου γι’ αυτό που είναι.
Ποιο είναι το δικό σου yoga mantra;
Δανάη Πετρακογιάννη: Το δικό μου yoga mantra όταν διαλογίζομαι είναι το “So ham” που σημαίνει ταυτοποίηση του εαυτού με το σύμπαν ή την τελική πραγματικότητα. Mantra μου απέναντι στον εαυτό μου και στους μαθητές μου “Be present” να είσαι δηλαδή παρών να έχεις την απόλυτη συνείδηση αυτού που συμβαίνει στο τώρα.
Έφη Δήμα: Ζήσε στο τώρα.
Κατερίνα Καραβαγγέλη: “Gratitude is the highest form of yoga.”
Για εμένα η ύψιστη αρχή στη ζωή είναι η έννοια της ευγνωμοσύνης. Είναι αυτό το μοναδικό συναίσθημα που σε συνδέει με το παρόν, ανοίγει την καρδιά σου και με αυτή την ανοιχτή καρδιά συνδέεσαι με την ομορφιά των απλών πραγμάτων. Αυτή η αίσθηση της ευγνωμοσύνης είναι που κάνει κάποιον όταν αντικρίζει τις πρώτες ηλιαχτίδες του ήλιου να γεμίζει με χαρά, αγάπη, πληρότητα και να νιώθει ένα με το σύμπαν. Η ευγνωμοσύνη είναι το μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσεις στον λαβύρινθο της ζωής αν θέλεις να βρεις τον μίτο της Αριάδνης. Τον μίτο της χαμένης ευτυχίας..
Μπορεί κάποιος να συνδυάσει τη yoga με άλλο είδος γυμναστικής και αν ναι με ποιο;
Δανάη Πετρακογιάννη: Φυσικά και μπορεί να συνδυαστεί η yoga με οποιοδήποτε άλλο είδος γυμναστικής και αυτό έχει να κάνει με την προτίμηση του καθενός. Εγώ για παράδειγμα παράλληλα με την yoga κάνω καλλισθενική γυμναστική και όταν προλαβαίνω γυμναστική με βάρη.
Έφη Δήμα: Η yoga μπορεί να συνδυαστεί με οποιοδήποτε άλλο είδος γυμναστικής, χωρίς κανένα περιορισμό.
Κατερίνα Καραβαγγέλη: Καλό είναι να συνδυάσει κάποιος τη yoga με αυτό που αγαπά. Το ζητούμενο πάντα είναι να είσαι ευτυχισμένος με την επιλογή σου. Επομένως, οτιδήποτε σε κάνει να νιώθεις όμορφα με το σώμα και τη ψυχή σου, είναι ο κατάλληλος συνδυασμός για εσένα. Ωστόσο, από προσωπική εμπειρία θα πω ότι το διάστημα που είχα συνδυάσει τη yoga με την καλλισθενική, είχα δει το σώμα μου να μεταμορφώνεται. Το μεγαλύτερό του ασκησιολόγιο προέρχεται από την ενόργανη γυμναστική, όπως στηρίξεις στα χέρια (κατακόρυφα), αιωρήσεις, εξαρτήσεις από μονόζυγα και κρίκους, ασκήσεις ευλυγισίας κ.α. Με την καλλισθενική γυμναστική θα δεις εντυπωσιακά οφέλη στην μυική ενδυνάμωση, το νευρομυικό συντονισμό, την ευλυγισία και την ευκινησία (mobility). Ανυπομονώ να ξαναρχίσω.
Ποιο είναι το πιο περίεργο/ωραίο μέρος που έχεις κάνει ποτέ yoga;
Δανάη Πετρακογιάννη: Η αλήθεια είναι ότι λόγω του ότι για να κάνει κάποιος yoga δεν χρειάζεται εξοπλισμό, πέρα από ένα yoga mat (και ενδεχομένως ούτε αυτό) έχω κάνει yoga στα πιο όμορφα μέρη. Αγαπημένα μου είναι τα σημεία δίπλα ή κοντά στη θάλασσα, την ώρα που δύει ο ήλιος.
Έφη Δήμα: Η yoga σου προσφέρει ελευθερία, ένας από τους λόγους που την αγαπώ τόσο πολύ είναι γιατί μπορείς να κάνεις την πρακτική σου παντού χωρίς να εξαρτάσαι από κάποιον εξοπλισμό. Λόγω της ευελιξίας που σου δίνει έχω την τύχη να έχω εξασκηθεί σε μέρη μαγικά. Κάποιες από αυτές τις ονειρικές εμπειρίες είναι σε μια πλωτή καλύβα στον Ινδικό ωκεανό στο νησάκι του Μαυρίκιου, σε έναν ψηλό βράχο στο Grand Canyon που η θέα σου έκοβε την αναπνοή και σε μια κατάλευκη ερημική ακρογιαλιά στο Cayos Blancos στην Κούβα. Όσο για την πανέμορφη Ελλάδα μας δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρακτική στο Κάστρο της Χάλκης, σε αυτό το μπαλκόνι που το αγκαλιάζει το Καρπάθιο πέλαγος.
Κατερίνα Καραβαγγέλη: Ιούλιος του 2020. Όλυμπος. Το πρώτο μου retreat. Το πιο ξεχωριστό μέρος που έχω κάνει πρακτική είναι στους πρόποδες του Ολύμπου, κοντά στις πηγές του Ενιπέα. Ανάμεσα στα αγέρωχα δέντρα με την χαλκοπράσινη φυλλωσιά.. Εκεί που το κυανό χρώμα του ουρανού συναντά το σμαραγδί πρόσωπο της φύσης. Αναμφισβήτητα, αυτό το μέρος έχει κάτι τρομερά ενεργειακό. Μυστικιστικό. Επιβλητική ομορφιά που σου κόβει την ανάσα. Αν μάλιστα αγαπάς τη μυθολογία, όπως εγώ, σίγουρα την πρώτη φορά που θα πατήσεις το πόδι σου εκεί, θα νιώσεις ένα μοναδικό μούδιασμα. Θα γίνεις κοινωνός μιας «θεϊκής» φυσικής κληρονομιάς. Ο Όλυμπος και ο Αγ. Παντελεήμονας θα είναι πάντα τα πιο «όμορφα» μέρη για πρακτική στην καρδιά μου γιατί στάθηκαν ορόσημο στην απόφαση μου να παραιτηθώ, λίγους μήνες μετά, από τη σταθερή μου εργασία και να ακολουθήσω το προσωπικό μου svadharma.
Ευχαριστούμε πολύ τις yoga instructors: Δανάη Πετρακογιάννη (@danaiadriana_yoga)
Έφη Δήμα (@omm_yoga)
Κατερίνα Καραβαγγέλη (@yogamusekaterina)
Στη gallery που ακολουθεί θα βρεις περισσότερες φωτογραφίες.