Τι να κάνω πρώτα; Βάρη ή τρέξιμο;
Εξαρτάται από τον στόχο σας.
Ας ξεκινήσουμε με ένα αναμφισβήτητο γεγονός: δεν γίνετε να τρέχετε στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων σας και την ίδια στιγμή να σηκώνετε βάρη σαν αρσιβαρίστας. Μικρό το κακό όμως, γιατί οι περισσότερες από εμάς δεν θέλουν ολυμπιακά μετάλλια και στα δύο γεγονότα. Απλά θέλουμε να επιτύχουμε κάποιο εφικτό συνδυασμό καρδιαγγειακής υγεία με την ικανοποιητική ύπαρξη μυών, μια επιθυμία που συμμερίζονται πολλοί αθλητές υψηλού επιπέδου.
Οι ειδικοί λένε ότι ιδανικά πρέπει να τα συνδυάσουμε. Για παράδειγμα, οι καλαθοσφαιριστές, τη μία μέρα σηκώνουν βάρη, κάνουν άλματα και σπρίντ και την άλλη μέρα κάνουν αερόβια άσκηση. Όταν θέλουν να κάνουν και τα δύο σε μία προπόνηση, ξεκινάνε με τα βάρη γιατί για αυτούς αυτό έχει προτεραιότητα.
Αυτή είναι και η λογική που ακολουθούν ευρέως και οι επαγγελματίες αθλητές. Μέχρι πρόσφατα, οι επιστήμονες νόμιζαν ότι ήταν απλά ένα θέμα logistics: αν είστε κουρασμένες από το διάδρομο, δεν μπορείτε να σηκώσετε όσα βάρη θα σηκώνατε αν ήσασταν ξεκούραστες. Ωστόσο, οι νέες τεχνικές επιτρέπουν τώρα στους ερευνητές να μετρούν άμεσα τι πρωτεΐνες παράγονται στους μυς μετά από διαφορετικούς τύπους ασκήσεων. Αποδεικνύεται ότι η ακολουθία των κυτταρικών γεγονότων που οδηγεί σε μεγαλύτερους μυς καθορίζεται εν μέρει από το ίδιο «διακόπτη», ενός ενζύμου που ονομάζεται κινάση-ενισχυτή που ελέγχει προσαρμογές για τη βελτίωση της αντοχής .
Αλλά δεν μπορείτε να τα έχετε όλα: ο διακόπτης έχει ρυθμιστεί είτε για «μεγαλύτερους μυς» είτε για «καλύτερη αντοχή," και το σώμα δεν μπορεί αμέσως να αλλάξει από τη μια θέση στην άλλη. Πώς ξεκινάτε την προπόνηση σας καθορίζει και με ποιο τρόπο ο διακόπτης τίθεται σε λειτουργία.
Όποια κι αν είναι η προτεραιότητα σας, δοκιμάστε να τα συνδυάσετε όλα. Και τα δύο σε μία προπόνηση και μία μέρα το ένα και μία το άλλο. Η εναλλαγή θα ενεργοποιήση και το σώμα και το μεταβολισμό σας.