Γιατί όσοι γυμνάζονται δείχνουν πολύ νεότεροι

Πατούλια Κατερίνα

Γνωρίζεις ότι η γυμναστική μπορεί να είναι ελιξίριο νεότητας;

Ο διάδρομος μπορεί να μην αποτελεί μηχανή του χρόνου, αλλά έρευνες δείχνουν ότι η τακτική γυμναστική μπορεί να επιβραδύνει την γήρανση.

Αυτό συμβαίνει επειδή η γυμναστική επιδρά σε κάθε σύστημα του οργανισμού και διατηρεί ολόκληρο το σώμα σε καλή «φόρμα». Διεγείρει ακόμη και τον εγκέφαλό και βοηθά στην πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης.

Η άσκηση επιβραδύνει το βιολογικό σου ρολόι.

Αφού εξέτασε δεδομένα από περισσότερους από 5.800 ενήλικες ηλικίας 20-84 ετών, ένας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brigham Young ανακάλυψε ότι οι ενήλικες που έτρεχαν τουλάχτιστον 30-40 λεπτά, 5 ημέρες την εβδομάδα, είχαν ένα «πλεονέκτημα βιολογικής γήρανσης» σχεδόν εννέα ετών! Αυτό το πλεονέκτημα σχετίζεται με τα «τελομερή».

Τα τελομερή είναι τα νουκλεοτιδικά άκρα των χρωμοσωμάτων μας και μοιάζουν με το βιολογικό μας ρολόι, ενώ συνδέονται πολύ στενά με την ηλικία. Κάθε φορά που ένα κύτταρο αναπαράγεται, χάνουμε ένα μικροσκοπικό κομμάτι από τα τελειώματα αυτά. Επομένως, όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο κοντά είναι τα τελομερή μας.

Όσοι ενήλικες αθλούνταν πιο συστηματικά είχαν εξαιρετικά μακρύτερα τελομερή από τους ενήλικες που προτιμούσαν την καθιστική ζωή, παρουσιάζοντας αυτό το σχεδόν εννιάχρονο βιολογικό πλεονέκτημα. Ενώ είχαν και πλεονέκτημα επτά ετών έναντι των ενηλίκων που έκαναν μέτρια δραστήρια.

Η γυμναστική διατηρεί νέο και τον εγκέφαλό σου

Έρευνες αποδεικνύουν ότι η γυμναστική όχι μόνο μπορεί να επιβραδύνει την γήρανση του εγκεφάλου, αλλά η μέτρια με έντονη άσκηση μπορεί να την καθυστερήσει και κατά 10 χρόνια!

Μία έρευνα 876 ατόμων με μέσο όρο ηλικίας τα 71 έτη παρουσίασε ότι με την πάροδο του χρόνου, οι συμμετέχοντες που αθλούνταν ελάχιστα ή καθόλου είχαν μεγαλύτερη νοητική έκπτωση από εκείνους που προτιμούσαν τις μέτριες ή έντονες προπονήσεις.

Όταν εξέτασαν άτομα που δεν είχαν σημάδια προβλημάτων μνήμης και σκέψης στην αρχή της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν κάτι συγκλονιστικό. Όσοι ανέφεραν χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας εμφάνισαν μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα πέντε ετών σε σύγκριση με εκείνους με υψηλά επίπεδα δραστηριότητας, σε τεστ για το πόσο γρήγορα μπορούσαν να αποδώσουν απλές εργασίες και πόσες λέξεις μπορούσαν να θυμηθούν από μια λίστα. Η διαφορά ήταν ίση με αυτή των 10 ετών γήρανσης!

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης