Αρνητικά συναισθήματα αποθηκεύονται σε σημεία του σώματός μας αλλά υπάρχουν τρόποι για να τα διώξεις

Γεωργία Βλαχοπούλου

Οι γοφοί αναφέρονται συχνά ως το «συρτάρι σκουπιδιών» του σώματος, επειδή έχουν τη μοναδική ικανότητα να αποθηκεύουν αρκετά μη επεξεργασμένα συναισθήματα.

Το μυαλό και το σώμα μας είναι σίγουρα άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Γι' αυτόν τον λόγο πολλές φορές αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να μάς δημιουργούνται, όπως το άγχος ή η λύπη, προκαλούν διάφορα προβλήματα σε αυτό. Από απλά εξανθήματα λόγω άγχους μέχρι και αυτοάνοσα νοσήματα.

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, οι ειδικοί αναφέρουν ότι πολλές από τις εμπειρίες μας, τα άγχη και οι αναμνήσεις μας «αποθηκεύονται» σε διάφορα μέρη του σώματος. Αυτό που ίσως να μην ήξερες είναι ότι πολλά συναισθήματα συγκεντρώνονται στους γοφούς μας (άλλα σημεία είναι ο λαιμός, οι ώμοι, το σαγόνι), οι οποίοι λειτουργούν σαν «παράθυρο» γι' αυτά κι από εκεί θα πρέπει να «ελευθερωθούν» για να μην μάς βαραίνουν.

Γιατί και πώς αποθηκεύονται στους γοφούς μας τα διάφορα συναισθήματα;

Όλοι μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πώς τα συναισθήματά μας εκδηλώνονται σωματικά στο σώμα μας: πεταλούδες στο στομάχι μας, ταχυπαλμία, σφίξιμο στο στήθος, ροδαλά μάγουλα. Γιατί όμως νιώθουμε μια σημαντική απελευθέρωση όταν εστιάζουμε στους γοφούς; «Οι γοφοί αναφέρονται συχνά ως το «συρτάρι σκουπιδιών» του σώματος, επειδή έχουν τη μοναδική ικανότητα να αποθηκεύουν αρκετά μη επεξεργασμένα συναισθήματα», δήλωσε η Megan Sherer, μια εξουσιοδοτημένη ολιστική θεραπεύτρια.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι γοφοί είναι η μεγαλύτερη άρθρωση στο σώμα μας, αντέχουν μεγάλο μέρος του βάρους - κυριολεκτικά και μεταφορικά. Είναι αναπόσπαστο μέρος του τρόπου λειτουργίας ολόκληρου του σώματος.

«Οι γοφοί και οι γλουτοί είναι υπεύθυνοι όχι μόνο για την πλήρη κίνηση των ποδιών μας στην άρθρωση του ισχίου, αλλά και για τους μύες που σχετίζονται με το περπάτημα, την αναπνοή, την πέψη και τις σεξουαλικές δραστηριότητες», εξηγεί η Leah Ehinger. Η Ehinger είναι σωματική θεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια γιόγκα και προσωπική γυμνάστρια με ειδίκευση στα τραύματα.

«Η περιοχή του ισχίου συνδέεται με το ιερό τσάκρα σας, το οποίο κρατά τη δημιουργική και σεξουαλική μας ενέργεια», περιέγραψε η Sarah Donner, μια ολιστική προπονήτρια υγείας και ιδρύτρια του Siva Wellness και συνέχισε λέγοντας: «Το ιερό τσάκρα πιστεύεται ότι είναι ένα μεγάλο μέρος του συναισθηματικού μας κόσμου και του τρόπου με τον οποίο σχετιζόμαστε με τους άλλους. Όταν δεν εκφράζουμε τα θέλω και τις ανάγκες μας, η ιερή ενέργεια μπορεί να κολλήσει και να προκαλέσει σωματικό πόνο πέρα ​​από συναισθηματικό».

Για να μην μείνουν λοιπόν, «παγιδευμένα» στο σώμα μας τέτοιου είδους συναισθήματα με ασκήσεις της yoga, με επίγνωση, με τον έλεγχο της αναπνοής και τον διαλογισμό μπορείς να τα «απελευθερώσεις». Υπάρχουν και κάποιες διατάσεις που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό.

Mερικές ασκήσεις - διατάσεις θα βρεις πιο κάτω:

Η πρώτη από αυτές είναι η πόζα του περιστεριού. Από τα χέρια και τα γόνατά σου, φέρε το ένα γόνατο προς τα εμπρός προς τον αντίστοιχο καρπό. Όταν είσαι έτοιμοι, τέντωσε το αντίθετο πόδι πίσω σου, στρέφοντας τη φτέρνα σας προς τα πάνω προς την οροφή. Καθώς εισπνέεις, επιμήκυνε τη σπονδυλική σου στήλη, «τράβηξε» τον αφαλό σου στη σπονδυλική στήλη και «άνοιξε» το στήθος σου. Στην επόμενη εκπνοή σου, «περπάτησε» αργά τα χέρια σου προς τα εμπρός καθώς φέρνεις το στήθος σου προς το πάτωμα. Στη συνέχεια, επανάλαβέ το από την άλλη πλευρά.

Μια άλλη διάταση είναι η στάση του σκύλου που βλέπει προς τα κάτω. Βάλε ένα πόδι μπροστά ανάμεσα στα χέρια σου και βεβαιώσου ότι το γόνατό σου είναι λυγισμένο σε γωνία 90 μοιρών και στοιβαγμένο πάνω από τη φτέρνα σου. Χαμήλωσε το πίσω γόνατό σου στο πάτωμα και σύρε το πόδι προς τα πίσω μέχρι να νιώσεις ένα ωραίο τέντωμα στο ισχίο και στον μηρό. Κράτησε τους γοφούς σου χαμηλά και επίπεδα. Καθώς εισπνέεις, δέσμευσε τον πυρήνα σου, σήκωσε το στήθος σου μακριά από τον μηρό και απλώστε τα χέρια σου πάνω από το κεφάλι σου. Στη συνέχεια, επανάλαβε από την αντίθετη πλευρά.

Tέλος, υπάρχει και η πόζα της σαύρας. Ξεκινήστε με την χαμηλή πόζα του σκύλου. Στη συνέχεια, τράβηξε το μπροστινό σου πόδι στο πλάι. Από εκεί, βγάλε το πίσω γόνατό σου από το πάτωμα και τοποθέτησε τα χέρια ή τους πήχεις σου στο πάτωμα δίπλα στο μπροστινό σου πόδι. Κρατώντας το στήθος σου προς τα εμπρός, τον αφαλό μέσα και το πίσω πόδι σε έκταση, κράτησε τη στάση για 10 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, επανάλαβε από την αντίθετη πλευρά.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης