Δήμητρα Μάρκου, η γυμναστική προλαμβάνει τον Καρκίνο του Μαστού; Η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής απαντά

 Άρτεμις Σκούφου
Δήμητρα Μάρκου, η γυμναστική προλαμβάνει τον Καρκίνο του Μαστού; Η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής απαντά
Φωτογραφίες: Instagram/ dimitra__markou

«Να μη σταματούν να προσπαθούν γιατί ήδη είναι πιο γενναίοι από τη στιγμή που ξεκίνησαν»: Η Δήμητρα Μάρκου απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο και κάθε γυναίκα ξεχωριστά. Τι ζητά; Να μη σταματήσει να μάχεται. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης καρκίνου του μαστού, η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής μιλά για την αξία της σωματικής άσκησης και εξηγεί πώς η γυμναστική μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του μαστού. 

Κάθε χρόνο, περίπου δύο εκατομμύρια γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με έρευνες, μία στις οκτώ γυναίκες θα περάσουν αυτό το είδος καρκίνου. Παρά τις προόδους που έχουν γίνει και παρά το γεγονός ότι το ποσοστό θνησιμότητας από τον καρκίνο του μαστού έχει μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν, η ασθένεια αυτή παραμένει η κύρια μορφή διάγνωσης καρκίνου μεταξύ των γυναικών.

Οι περισσότερες γυναίκες που αναπτύσσουν καρκίνο του μαστού δεν έχουν γνωστούς παράγοντες κινδύνου. Ωστόσο, παρά το γεγονός πως είναι μια ασθένεια η οποία δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί και συχνά δεν εξαρτάται από την κληρονομικότητα και το ιστορικό των γονιών, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο. Ένας από αυτούς; Το σωματικό βάρος και η φυσική κατάσταση.

Οι ειδικοί τονίζουν πως η γυμναστική μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» στον καρκίνο του μαστού, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης.

3 Ελληνίδες που νίκησαν τον Καρκίνο του Μαστού & έκαναν θρύψαλα λέξεις που πολλοί φοβούνται να πουν

Η Δήμητρα Μάρκου είναι καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, μίλησε στο Queen.gr για την αξία της σωματικής άσκησης πριν και μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού.

dimitra__markou_1701433949_3248185853580770180_34966686.jpg

«Κανένας τους δεν είναι μόνος σε αυτή τη μάχη»

Η Δήμητρα Μάρκου έχει συνεργαστεί με γυναίκες που έχουν δώσει τη δική τους μάχη με αυτό το είδος καρκίνου και μας μεταφέρει την εμπειρία της και τη δύναμη που έχουν όλες οι γυναίκες με τις οποίες έχει έρθει σε επαφή, χάρη στο επάγγελμά της.

Οι γυναίκες που έχω συνεργαστεί κι ήρθαν αντιμέτωπες με τον καρκίνο του μαστού μ' έκαναν καλύτερο άνθρωπο μέσα από την απίστευτη δύναμη και το θάρρος που έδειξαν στη δύσκολη μάχη που έδωσαν.

Η ίδια τονίζει πως η συνεργασία με γυναίκες που έχουν νοσήσει με καρκίνο του μαστού την έχει κάνει να βλέπει τη ζωή με άλλη ματιά, να έχει περισσότερη αισιοδοξία και να απολαμβάνει την κάθε στιγμή. «Μ' έμαθαν να προσέχω και να φροντίζω την υγεία και την καθημερινότητά μου, μ' έμαθαν τι θα πει πραγματική γενναιότητα και πείσμα και προσπάθεια και να μην παίρνω τίποτα στη ζωή μου σαν δεδομένο, να ζω την κάθε στιγμή και να βλέπω τα όμορφα της καθημερινότητάς μου».

dimitra__markou_1699632305_3233072562898537023_34966686.jpg

Τι ρόλο παίζει η γυμναστική στην πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού; Η Δήμητρα Μάρκου μιλά για το πριν και το μετά από τη διάγνωση.

«Ακόμα και πριν διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού, η σωματική άσκηση είναι πολύ σημαντική, το ίδιο και η καλή φυσική κατάσταση, γιατί έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Επίσης, ένα υγιές σωματικό βάρος βοηθά, καθώς σύμφωνα με έρευνες, η παχυσαρκία συνδέεται άμεσα με τον καρκίνο του μαστού. Μετά τη θεραπεία των γυναίκων, είναι πολύ σημαντική η σωματική άσκηση γιατί βοηθάει στην αντιμετώπιση κάποιων συμπτωμάτων που νιώθουν, όπως κόπωση, κατάθλιψη. Το να βελτιώνουν τη φυσική τους κατάσταση τις βοηθά να έχουν καλύτερη αντοχή και φυσικά συμβάλλει στη διάθεσή τους.»

dimitra__markou_1727429278_3466250478476660311_34966686.jpg

Μιλώντας για την αξία της πρόληψης, η Δήμητρα Μάρκου μας θύμισε πως πρέπει να νοιαζόμαστε η μία για την άλλη, λέγοντας ότι «Πρέπει να δημιουργήσουμε μια αλυσίδα, ώστε η μία να υπενθυμίζει στην άλλη τις ιατρικές της εξετάσεις και τον έλεγχό της. Είναι πάρα πολύ σημαντικό καμία γυναίκα να μη νιώθει μόνη και να έχει κάποιον να τη στηρίξει σε όποια δύσκολη στιγμή κι αν βρεθεί».

Η πρόληψη και η αυτοφροντίδα είναι ένα δώρο που πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα στον εαυτό της και στις άλλες γυναίκες.

Η Δήμητρα Μάρκου δεν ξεχνά να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα όχι μόνο σε κάθε γυναίκα, αλλά και σε κάθε άνθρωπο, που μπορεί να έχει διαγνωστεί με καρκίνο και να περνά άσχημα.

«Θέλω να πω ότι είναι πολύ πιο δυνατοί απ' όσο νομίζουν και κανένας τους δεν είναι μόνος σε αυτή τη μάχη. Υπάρχει δίπλα τους μια κοινότητα ανθρώπων που είναι έτοιμοι να τους στηρίξουν, να μη ντραπούν να στραφούν σ' αυτούς, να πουν τον πόνο τους, να δείξουν την ευάλωτη πλευρά τους, γιατί αυτό είναι ένα δείγμα γενναιότητας και όχι αδυναμίας. Να μη σταματούν να προσπαθούν γιατί ήδη είναι πιο γενναίοι από τη στιγμή που ξεκίνησαν.»

dimitra__markou_1698835873_3226391609249684318_34966686.jpg

Φωτογραφίες: Instagram/ dimitra__markou