Ξέμεινες από ενέργεια; Μια πανεύκολη τεχνική για να ξαναβρείς τη χαμένη σου ισορροπία

Ένα από τα πιο δημοφιλή εργαλεία του coaching μας βοηθάει να μοιράσουμε την ενέργειά μας (και το χρόνο μας) πιο αποτελεσματικά.

Προετοιμασίες στο σπίτι για το Πάσχα, ψώνια της τελευταίας στιγμής, επισκέψεις στα βαφτιστήρια και, μέσα σε όλα αυτά, αναγκαίες διευθετήσεις στη δουλειά πριν την άδεια για το προγραμματισμένο ταξίδι. Είναι πολύ εύκολο ειδικά τις μέρες του Πάσχα να βρεθούμε «στραγγισμένες» από ενέργεια, στρεσαρισμένες, αλλά και πιεσμένες συναισθηματικά αν συνειδητοποιήσουμε ότι κάποιες υποχρεώσεις μας απορροφούν πολύ χρόνο, αφήνοντάς μας ελάχιστο για πράγματα που μας γεμίζουν συναισθηματικά. Φυσικά και ο χρόνος πιέζει και θέλεις να δώσεις και στα δύο κοριτσάκια που έχεις βαφτίσει τα δώρα τους, αλλά στριμώχνοντας και τις δύο επισκέψεις σε ένα απόγευμα, το πιθανότερο είναι να νιώσεις ότι εκτέλεσες τα «καθήκοντά» σου διαδικαστικά, ενώ αυτό που πραγματικά ήθελες ήταν για ένα απόγευμα να τα αφήσεις όλα και να καθίσεις στο playroom μαζί με το παιδί, να δείτε παρέα το καινούριο του παιχνίδι ή να διαβάσετε το βιβλίο που του πήρες…

Τις περιόδους που νιώθουμε ότι ο χρόνος δεν μας φτάνει και πως σίγουρα, ανάμεσα σε όλα αυτά που έχουμε να κάνουμε, πολλά (και ενδεχομένως πιο σημαντικά) πράγματα έχουν μείνει πίσω, χρειάζεται να βάζουμε προτεραιότητες. «Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε πιο εύκολα», εξηγεί η life and relationship coach Μάρεα Λαουτάρη Δεληγιάννη, «καταγράφοντας τις προτεραιότητές μας στο σημειωματάριό μας και ελέγχοντας τακτικά τον εαυτό μας εάν πορεύεται βάσει προτεραιοτήτων ή εάν πάλι η ζωή και η πιεστική καθημερινότητα μας τραβάει σε άλλες κατευθύνσεις (ή προτεραιότητες άλλων ανθρώπων)». Σε αυτές τις περιπτώσεις, ή ακόμα και όταν συνειδητοποιούμε πως, για χάρη ενός τομέα της ζωής μας, παραμελούμε κάποιον άλλο (π.χ. «είμαι καλή μητέρα ή εργαζόμενη, αλλά όχι και τόσο καλή σύντροφος»), είναι πολύ χρήσιμο να κάνουμε ένα βήμα πίσω, ώστε να δούμε τα πράγματα από μια απόσταση. Κάθε επιτυχημένος coach σε ολόκληρο τον κόσμο γνωρίζει και εφαρμόζει στους πελάτες του την τεχνική που ονομάζεται «ο τροχός της ζωής».

Πρόκειται για μια πανεύκολη τεχνική που μας επιτρέπει να επαναφέρουμε τη ζωή μας σε ισορροπία αλλάζοντας όσα παρατηρούμε ότι καταναλώνουν το χρόνο μας χωρίς να μας ευχαριστούν ή να μας διευκολύνουν.

Η ΑΛΛΑΓΗ ΠΕΡΝΑΕΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ

«Να θυμάστε οτι για να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ΑΛΛΑΓΗ στη ζωή, χρειάζεται καταρχήν να ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ρεαλιστικά πού επενδύουμε καθημερινά την ενέργεια και το χρόνο μας και να το έχουμε ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ συνειδητά. Μόνο τότε μπορούμε να προβούμε σε συνειδητές και συγκεκριμένες ΑΛΛΑΓΕΣ και να αισθανθούμε οτι επιτέλους ανακτάμε τον έλεγχο στη ζωή».

Ο τροχός της ζωής βοηθάει να δούμε έναν προς έναν και συνολικά όλους τους τομείς της ζωής μας και να συνειδητοποιήσουμε πού δίνουμε παραπάνω ή λιγότερη ενέργεια και χρόνο.

Στο σχήμα ενός κύκλου, που μπορείς να κατεβάσεις εδώ, σημειώνουμε 6-8 τομείς της ζωής μας που είναι σημαντικοί για εμάς τη δεδομένη στιγμή: η υγεία και η φυσική μας κατάσταση, η οικογένεια, ο έρωτας, η διασκέδαση, ο χρόνος για τον εαυτό μας, η εργασία, τα οικονομικά, οι φίλοι, η πνευματική μας ανάπτυξη, η προσφορά και η φιλανθρωπία κ.λπ. Αν δεν είσαι σίγουρη για τους σημαντικούς τομείς στη ζωή σου, σκέψου τους ρόλους που έχεις αναλάβει και όλα εκείνα με τα οποία ασχολείσαι στην καθημερινότητά σου – μπορεί π.χ., αν σε γεμίζουν τα μαθήματα κοσμήματος, να χρειαστεί να προσθέσεις στους παραπάνω τομείς την καλλιτεχνική έκφραση. Όπως επισημαίνει η κα. Λαουτάρη, για κάθε δεδομένη στιγμή της ζωής μας αυτός ο «χάρτης» είναι διαφορετικός. Μπορεί κάποιες περιόδους, για παράδειγμα, να επιλέγουμε συνειδητά να δώσουμε πολλή από την ενέργειά μας και μεγάλο μέρος του χρόνου μας σε ένα σημαντικό βήμα για την καριέρα μας, ενώ άλλες να επικεντρωνόμαστε περισσότερο στην οικογένειά μας. Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση κακό – αν όμως νιώσουμε ότι μια τέτοια «ανισορροπία» μας προκαλεί αρνητικά συναισθήματα, ο Τροχός της Ζωής είναι πολύ χρήσιμος για να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας και να βάλουμε σε τάξη το χρόνο που διαθέτουμε σε καθεμία από αυτές.

Στη συνέχεια, αξιολογούμε σε κλίμακα π.χ. από το 1 μέχρι το 10 πόση ενέργεια νιώθουμε ότι δίνουμε σε καθέναν από αυτούς τους τομείς. Το 0 βρίσκεται στο κέντρο και όσο προχωράμε προς την περιφέρεια, η τιμή αυξάνει. Σημειώνουμε πάνω στον Τροχό την τιμή για κάθε τομέα και έπειτα ενώνουμε τις τελείες και σκιάζουμε το νεο εσωτερικό σχήμα που έχει δημιουργηθεί (αν θέλεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις διαφορετικό χρώμα για κάθε τμήμα του Τροχού). Κοιτάζοντας τον Τροχό της Ζωής σου, βλέπεις να υπάρχει ισορροπία στο νέο σχήμα που δημιουργήθηκε εσωτερικά ή υπάρχουν τομείς στους οποίους θα ήθελες να επικεντρωθείς λίγο περισσότερο ή λιγότερο; Μια συχνή ερώτηση που κάνει η κα. Λαουτάρη στους πελάτες που «προπονεί» είναι: «Εάν αυτό το νεο σχήμα που προέκυψε ήταν ο δεξιός μπροστά τροχός του αυτοκινήτου σου, πόσο μακριά θα σε πήγαινε;».

Προσοχή, φυσικά ο σκοπός δεν είναι να βρίσκονται όλοι οι τομείς στο 10. Αυτό θα ήταν ίσως ιδανικό, πιθανόν όμως να μην είναι ούτε εφικτό ούτε ρεαλιστικό. Το ιδανικό το καθορίζουμε εμείς! Παν μέτρον άριστον και το ιδανικό βρίσκεται πάντα στην ισορροπία και την εσωτερική ευδαιμονία.

Τώρα που έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα του πού αφιερώνεις πόση ενέργεια και χρόνο, το τελευταίο βήμα είναι να καταγράψεις τι χρειάζεται να κάνεις για κάθε έναν τομέα στον οποίο θα ήθελες ιδανικά να αλλάξεις την ενέργεια και το χρόνο που επενδύεις. Καλή επιτυχία!

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης