Φιλίες μετά τα 25

Ερμιόνη Σαρρή

Κάποτε τα πράγματα ήταν απλά: «Παιδάκι, θες να γίνουμε φίλοι;». Πιανόμασταν από το χεράκι, μοιραζόμασταν και ένα παγωτό στο προαύλιο του σχολείου και με κάποιο μαγικό τρόπο μέσα σε… δύο λεπτά ήμασταν κολλητοί!

Οι φίλοι που έχουμε κάνει στο σχολείο είναι ίσως οι πιο σημαντικοί, αυτοί που θα παραμείνουν για πάντα στην καρδιά μας και που διαμόρφωσαν ουσιαστικά το χαρακτήρα μας. Γιατί όπως λέει και το ρητό… νέοι φίλοι είναι από ασήμι, μα χρυσάφι είναι οι παλιοί. Μεγαλώνοντας το να κάνουμε νέους φίλους είναι μία πρόκληση που λίγοι δέχονται, είτε γιατί έχουν «καεί» στο παρελθόν από φιλίες που δεν άξιζαν και τους πλήγωσαν, είτε γιατί έχουν βολευτεί με τους φίλους που ήδη έχουν. Η προσωπικότητά μας διαμορφώνεται, αλλάζει, αποκτάμε εμπειρίες και γινόμαστε καχύποπτοι και «δύσκολοι» στο να αφήσουμε κάποιον νέο να εισβάλει στην καρδιά μας.

Έχουμε δει και 10 φορές την ταινία «Νέα γυναίκα μόνη ψάχνει» και είμαστε σε επιφυλακή!

Πώς κάνουμε νέους φίλους ως ενήλικες;

Ή μάλλον καλύτερα πώς τους διατηρούμε; Το να γνωρίσουμε κόσμο μέσα από τη δουλειά και το καθημερινό μας πρόγραμμα είναι εύκολο, το θέμα είναι ότι δεν είναι όλες οι γνωριμίες κατάλληλες για να εξελιχθούν σε φιλία και δεν θα γίνουν όλοι οι νέοι «φίλοι» απαραίτητα κολλητοί μας. Δεν μοιραζόμαστε πια απλά ένα παγωτό και μία κούνια στο σχολείο. Μοιραζόμαστε ουσιαστικά προβλήματα και σοβαρά θέματα που ψυχολογικά μας φέρνουν συχνά σε αδιέξοδο. Οι ενήλικες φίλοι έχουν πολύ σημαντικό ρόλο! Ξέρουν πράγματα που δεν ξέρει κανείς για μας και καλούνται να δώσουν λύσεις και συμβουλές όλη την ώρα.


Η αληθινή φιλία μεταξύ ενηλίκων είναι δύσκολη και απαιτεί αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση. Η γνωριμία, ο χρόνος που θα περάσουμε μαζί, τα γεγονότα που θα μας φέρουν πιο κοντά, η κοινή σκέψη, τα ενδιαφέροντα, είναι μερικά από τα κλειδιά που «ξεκλειδώνουν» μια νέα φιλία. Βρήκαμε έναν νέο υποψήφιο φίλο, τώρα τι;

1# Γνωρίστε τον στην υπόλοιπη παρέα σας


Για να καταλάβετε αν «δένετε» ουσιαστικά με κάποιον πρέπει να περάσει το crash test των φίλων σας. Γνωρίστε το νέο μέλος στην παρέα σας και παρατηρήστε απλά αν ταιριάζουν.
Είναι σημαντικό να υπάρχει «χημεία». Πάρτε το χρόνο σας και μη βγάζετε επιπόλαια συμπεράσματα σε μία νύχτα. Ούτε θετικά, τύπου τρέχω να χαράξω τα αρχικά μας στα δέντρα και να πάρω κομμένο μεταγιόν καρδούλα, αλλά ούτε αρνητικά: detele, block, report παντού!


Δώστε ευκαιρίες, όλοι έχουμε καλές και κακές μέρες. Συνήθως όταν κάποιος μπαίνει σε μία νέα παρέα νιώθει άβολα και προσπαθεί να εντυπωσιάσει -σχεδόν πάντα με υπερβολές- για να κερδίσει το νέο του «κοινό».

Βγείτε, ξαναβγείτε και δώστε στο νέο σας φίλο χρόνο, να σας δείξει όλες του τις πλευρές. Η αλήθεια είναι ότι όσο μεγαλώνουμε γινόμαστε πιο αυστηροί και απόλυτοι με τους ανθρώπους. Δείτε το χαλαρά και ναι, συνήθως η πρώτη εντύπωση είναι πάντα η σωστή, αλλά… ποτέ δεν ξέρεις.

2# Κάντε κάτι αποκλειστικά μαζί

Βρείτε ένα κοινό σας ενδιαφέρον/χόμπι και περάστε χρόνο οι δυο σας. Θα γνωριστείτε καλύτερα, θα διασκεδάσετε και θα έρθετε πιο κοντά, χωρίς το άγχος που μπορεί να προκαλούν τα υπόλοιπα μέλη της παρέας. Παράλληλα με την ασχολία σας, μπορείτε να μοιραστείτε πιο ιδιαίτερες στιγμές και ιστορίες από τη ζωή σας και να ξεδιπλώσετε έτσι πλευρές του χαρακτήρα σας και της προσωπικότητάς σας. Μάθετε για την οικογένεια, τους φίλους, τις σχέσεις του και προσπαθήστε να καταλάβετε αν θα μπορούσατε να του ανοιχτείτε ουσιαστικά και αν η συμπεριφορά του σας ταιριάζει.

Πού θα βρω νέους φίλους;

1# Μίλα στους ανθρώπους γύρω σου

Μιλάμε ουσιαστικά πέρα από την τυπική καλημέρα με τους δίπλα μας; Τους ακούμε; Θέλουμε να τους γνωρίσουμε; Αλλάξτε τη συμπεριφορά σας στο γραφείο ή στις εξωτερικές σας ασχολίες και γνωρίστε λίγο καλύτερα τους ανθρώπους. Μην απομονώνεστε με αφορμή το φόρτο εργασίας. Στο διάλειμμά σας, βρείτε χρόνο και παρατηρήστε καλύτερα τον κόσμο δίπλα σας. Μπορεί ένας νέος φίλος να βρίσκεται εδώ και καιρό κοντά σας και απλά να μην του έχετε δώσει την ευκαιρία!

2# Νέοι φίλοι και ίντερνετ


Facebook, Twitter, Instagram… Τα Social Media είναι εκεί και οι άνθρωποι πίσω από τις οθόνες σε περιμένουν. Ψάξε έξυπνα και βάσει των ενδιαφερόντων σου και κουβέντιασε με κόσμο που δεν ξέρεις καλά. Η πρόσβαση είναι εύκολη και δεν χρειάζεται να «εκτεθείς» με προσωπική επαφή, αν δεν το θέλεις. Ξεκίνα με φίλους φίλων που εύκολα μπορείς να διασταυρώσεις πληροφορίες για αυτούς. Μην μείνεις μόνο εκεί όμως: Αν δεις ότι ταιριάζεις με κάποιον, κάνε το επόμενο βήμα και γνώρισέ τον από κοντά!

Ναι, οι φιλίες είναι δύσκολες μετά τα 25, αλλά δεν είναι ακατόρθωτες! Το να είμαστε ανοιχτοί είναι το πιο ουσιαστικό συστατικό, ειδικά για το ξεκίνημα. Καλός ο ένας κολλητός, αλλά μήπως υπάρχει χώρος για έναν ακόμα; Σίγουρα το να μας αγαπούν περισσότεροι άνθρωποι, θα μας κάνει κι εμάς καλύτερους!

Την πιο αγαπημένη μου φίλη, τη γνώρισα τυχαία σε μία εταιρεία 200ων ατόμων, ακριβώς στα 25 μου χρόνια, πάνω από ένα φωτοτυπικό! Της αφιερώνω το κείμενο αυτό…

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης