Κομπλιμέντο ή κατάρα για έναν άνδρα να τον αποκαλούμε «καλό παιδί»;

Ερμιόνη Σαρρή

Οι γυναίκες λένε ότι θέλουν να βγαίνουν με καλά παιδιά αλλά οι πράξεις και οι επιλογές τους δίνουν συχνά ένα εντελώς διαφορετικό μήνυμα. Και η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη παραδείγματα όχι-και-τόσο-καλών παιδιών που κατακτούν πολλές γυναίκες.

Όταν μια γυναίκα λέει για έναν άνδρα, «είναι καλό παιδί», μόλις τον απέρριψε ευγενικά, αναγνωρίζοντάς του κάποιες πολύ σημαντικές αξίες, αλλά στην ουσία κάνει μια γενική αξιολόγηση του «Όχι, όχι για μένα όμως».

Το μπέρδεμα μπορεί να είναι στο πώς χρησιμοποιούμε τον όρο «καλό παιδί». Εν γένει αφορά έναν συνδυασμό χαρακτηριστικών γνωρισμάτων που βάζουν προτεραιότητα την καλοσύνη, την ευσυνειδησία, την τρυφερότητα, και τον σεβασμό – αλλά όταν φτάνουμε στο ερωτικό ενδιαφέρον, το «καλό παιδί» μπορεί να είναι η συντομογραφία του δυναμικού, ισχυρού, και άξιου συναναστροφής αλλά την ίδια στιγμή να σημαίνει αδύναμος, προβλέψιμος, βαρετός, άπειρος, και μη-ελκυστικός.

Αν όμως το «καλό παιδί» σήμαινε αδύναμος και βαρετός, τότε τα καλά παιδιά δεν θα τα θεωρούσαμε άξια συναναστροφής. Ο κλασσικός ορισμός που τον θέλει καλοσυνάτο, συναισθηματικά ευφυή και με έγνοια για τους άλλους, έχει υπόσταση και βαρύτητα. Σε μια έρευνα που εξέταζε την ικανότητα για φλερτ σε online προφίλ που παρουσίαζαν τον «Καλό Νίκο», τον «Αδιάφορο Νίκο» και τον «Μυστηριώδη Νίκο» - και τα τρία προφίλ ήταν ίδια εκτός κάποιων μικρών τροποποιήσεων στις παραδοσιακές αξίες καλοσύνης – οι γυναίκες επέλεξαν τον «Καλό Νίκο» ως αυτόν με τον οποίο θα έβγαιναν ραντεβού δύο φορές περισσότερο από ότι τον «Αδιάφορο Νίκο» και 8 φορές παραπάνω από τον «Μυστηριώδη Νίκο». Μια καλύτερη παρατήρηση της έρευνας έδειξε ότι ο «Καλός Νίκος» θεωρήθηκε ως καλύτερος σύντροφος, πιο σταθερό φλερτ, και καλύτερος πλατωνικός φίλος (ενώ δεν ήταν σημαντικά μεγαλύτερη προτίμηση για βραχυπρόθεσμες σχέσεις). Στην ουσία οι γυναίκες επέλεξαν τον καλό από τον μυστηριώδη ακόμα κι όταν αυτός ο μυστηριώδης ήταν εξωτερικά πιο ελκυστικός.

Το να είσαι καλός συχνά συνοδεύεται από κάποια σενάρια. Οι γυναίκες συνήθως θεωρούν τον καλό, ευφυή αλλά λιγότερο διεκδικητικό (ή διαχυτικό). Σε κάποιες έρευνες έχει φανεί ότι για τον καλό υποθέτουν ότι είναι λιγότερο έμπειρος σεξουαλικά και ακόμα λιγότερο ελκυστικός αλλά με μεγαλύτερο ενδιαφέρον για κάτι σοβαρό όπως η δέσμευση. Ίσως οι γυναίκες να βλέπουν το «καλό παιδί» σαν να φέρει το ιδανικό «υλικό» για μακροχρόνια σχέση αλλά όχι αυτόν που θα επιλέξουν για μια περιπέτεια. Αν είναι έτσι, τότε αυτό θα μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι μέχρι την ώρα που η γυναίκα θα ενδιαφερθεί και θα είναι στην ουσία έτοιμη να μπει σε μια σταθερή σχέση, μπορεί να θυσιάζει την καλοσύνη και όλα τα χαρακτηριστικά μιας ώριμης προσωπικότητας για άλλα πιο επιφανειακά χαρακτηριστικά αλλά την ίδια στιγμή επιθυμητά.

Στην ουσία, οι γυναίκες επιλέγουν την εξωτερική ελκυστικότητα από την καλοσύνη όταν περιγράφουν τις προτιμήσεις τους για κάτι περιστασιακό. Για τις μακροχρόνιες σχέσεις, τα μη-επιφανειακά χαρακτηριστικά παίρνουν τον λόγο. Νοιάζονται περισσότερο για την δύναμη και την ευσυνειδησία που ορίζει τον ώριμο άνδρα από την εξωτερική εμφάνιση και την εγωκεντρική προβολή του.

Οπότε, είναι αρκετός ο καλός; Όχι και τόσο. Η αλήθεια φαίνεται να βρίσκεται στην διασταύρωση καλοσύνης και έντονων χαρακτηριστικών. Οι άνδρες που φέρονται με καλοσύνη και λιγότερο εγωκεντρικά, επηρεάζουν θετικά την αξιολόγηση των γυναικών όσον αφορά την εξωτερική εμφάνιση, την σεξουαλική ελκυστικότητα και την επιθυμία να βγουν μαζί τους ενώ όσοι φέρονται με γνώμονα την εξωτερική τους εμφάνιση και την επιφανειακή προβολή του εαυτού τους, αυτά τα χαρακτηριστικά από μόνα τους δεν έχουν καμία επιρροή στην αξιολόγηση των γυναικών όσον αφορά πιο ώριμα χαρακτηριστικά καλοσύνης, ευσυνειδησίας και δυναμισμού.

Πού καταλήγουμε λοιπόν όσον αφορά το τι συμβαίνει όταν η εγωκεντρική προβολή κοντράρεται με την καλοσύνη ; Οι καλοσυνάτοι άνδρες που την ίδια στιγμή εμφανίζουν κοινωνική δύναμη, θεωρούνται οι πιο ελκυστικοί. Με άλλα λόγια, η εγωκεντρική προβολή έχει την πιθανότητα να κάνει τη διαφορά μόνο αφού ο άνδρας έχει αποδείξει την καλοσύνη του και τα συνοδά χαρακτηριστικά της.

Γι` αυτό όσοι θεωρείτε ότι είστε στην κατηγορία των «καλών παιδιών», προσπαθήστε συνειδητοποιήσετε ότι έχετε λανθασμένη εικόνα για το χαρακτηριστικό σας ως καταστροφικό για τις σχέσεις σας με τις γυναίκες. Η καλοσύνη είναι ένα θεμελιώδες χαρακτηριστικό που έχει θετική επιρροή στις προτιμήσεις των γυναικών. Και σίγουρα είναι προτιμότερο να είστε ο Καλός παρά ο Μυστηριώδης…….εάν κι εφόσον επιθυμείτε να βρείτε την γυναίκα που θα σας βάλει στη ζωή της για περισσότερο από 5 καβγάδες, 120 παράπονα για το ποια σας έκανε Like, και που δεν θα έχει κανένα απωθημένο που να την κρατάει μακριά από έναν πραγματικά ώριμο και δυνατό άνδρα.

Ιωάννα Π. Θεοδωρακοπούλου, PsyD, MSc,

Συμβουλευτικός Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Επικεφαλής υπηρεσιών συμβουλευτικής στο Feelwelltoday

e-mail : itheodorakopoulou@feelwelltoday.com,
i.theodorakopoulos@ymail.com

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης