Περί αγάπης και απιστίας… Η άλλη όψη των σχέσεων

Ερμιόνη Σαρρή

Η απιστία είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ συχνά τους ειδικούς στον κλάδο της ψυχικής υγείας. Είναι ένα θέμα τόσο περίπλοκο , με τόσο διαφορετικές εκφάνσεις και εκδηλώσεις που σίγουρα προκαλεί πόνο. Δεν ερμηνεύουν όλοι οι άνθρωποι την απιστία με τον ίδιο τρόπο. Σύμφωνα με το λεξικό απιστία είναι η αθέτηση της συζυγικής και κατ΄επέκταση της συντροφικής πίστης. Ως εκ τούτου είναι η αθέτηση όλων αυτών των υποσχέσεων που έχουν δώσει τα ζευγάρια μεταξύ τους (προφορικά ή σιωπηλά) για δέσμευση σε μία συναισθηματική κατάσταση.

Δεν αντιλαμβάνονται όμως, όλοι την απιστία με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα, ενώ η συντριπτική πλειονότητα θεωρεί ότι η σεξουαλική επαφή με έναν άλλο άνθρωπο συνιστά απιστία, δεν θεωρούν όλοι το ίδιο για το φιλί, την αγκαλιά, το ραντεβού ή το τηλεφωνικό/ιντερνετικό σεξ. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Evolutionary Psychology το 98% θεωρεί απιστία την σεξουαλική πράξη, το 96% το να κάνουν κάποιοι μπάνιο μαζί, το 89% το φιλί στα χείλη και το 83% την ανταλλαγή των ερωτικών μηνυμάτων.

Ωστόσο, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που αγγίζει το 63% θεωρεί απιστία το κράτημα των χεριών, το 43% την κοινή παρουσία σε κάποια εκδήλωση , το 41% το δείπνο και ένα 37% θεωρεί ένδειξη «αποκλίνουσας» συμπεριφοράς ακόμα και το φιλί στο μάγουλο.

Σίγουρα το κάθε ζευγάρι έχει τους δικούς του κανόνες , τα δικά του όρια και τις δικές του βάσεις για τη σχέση. Έτσι, πριν ορίσει κανείς την απιστία είναι καλό να δώσει έναν ορισμό της ίδιας της σχέσης. Τι εννοούμε με τον όρο ερωτική-συντροφική σχέση;

Ενσυναίσθηση και σχέσεις

Σύμφωνα με τις αρχές της ενσυναίσθησης μια σχέση δεν εμπεριέχει απλώς το μοίρασμα κάποιων στιγμών , την κοινή παρουσία σε έναν χώρο ή την σωματική επαφή. Η σύνδεση δύο ανθρώπων προϋποθέτει μια βαθιά συναισθηματική δέσμευση, ένα άγγιγμα ψυχής και καρδιάς. Προϋποθέτει μια ένωση που ξεπερνά το σώμα και αγγίζει τις πιο λεπτοφυείς χορδές της ύπαρξής μας.

Όταν σε μία σχέση δεν υπάρχει αυτή η βαθιά σύνδεση, τότε είναι αναπόφευτκο σχεδόν να οδηγηθεί κάποιος στην απιστία, εκτός κι αν υπάρξουν άλλοι λόγοι (κοινωνικοί συνήθως φραγμοί) που θα τον αποτρέψουν.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η πλειονότητα των γυναικών αλλά και των ανδρών μέσα στο γάμο (ή ακόμα και στη σχέση) απατούν ή έχουν απατήσει έστω και μια φορά την σύντροφό τους.

Τι είναι όμως, αυτό που μας ωθεί στην απιστία, στην έλλειψη ή την αθέτηση της πίστης; Και τελικά της πίστης προς ποιόν;

Η πράξη της απιστίας έχει ένα θύτη κι ένα θύμα. Ο «απατημένος» βιώνει μία σοβαρή μορφή απόρριψης, χάνει την αυτοεκτίμησή του, γεμίζει θυμό και οίκτο, και τελικά χάνει κι ο ίδιος την πίστη για τον εαυτό του.

Ψέμα και πίστη

Ωστόσο, η απιστία αφορά κυρίως την έλλειψη πίστης προς τον ίδιο μας τον εαυτό. Οι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς στις εξωσυζυγικές σχέσεις είναι συχνά ανασφαλείς που επιζητούν την επιβεβαίωση μέσα από τους άλλους. Και έχει ως βασικό χαρακτηριστικό το ψέμα. Το ψέμα για το τι θέλουμε. Το έχω γράψει πολλές φορές και το υποστηρίζω και στις συνεδρίες μου, (συχνά προκαλώντας έντονες αντιδράσεις) πως ότι υπάρχει αληθινή αγάπη (και δεν θα πω έρωτας), όταν υπάρχει αυτό το ειλικρινές και βαθύ δέσιμο μεταξύ δύο ανθρώπων, τότε ο κύκλος δεν μπορεί να σπάσει. Είναι αρραγής. Για αυτό και στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων όταν φτάνει κάποιος να απατήσει τον σύντροφο/σύζυγο υποσυνείδητα έχει «τελειώσει» και τη σχέση του μαζί του. Και λέω υποσυνείδητα, καθώς στο συνειδητό η σχέση μπορεί να μην τελειώσει ποτέ. Μπορεί να κάνει κύκλους ανάμεσα στην ανασφάλεια και στο «είμαστε καλά» ή «μένουμε μαζί για τα παιδιά μας» και πολλές άλλες (αναρίθμητες σχεδόν) παραλλαγές.

Απόλυτη αγάπη

« Ο ερωτευμένος δεν μπορεί καν να σκεφτεί αυτή την πιθανότητα αφού αισθάνεται μαγεμένος. Η απιστία αφορά όσους θέλουν να διαφύγουν. Είτε από την σχέση τους, είτε από τον ίδιο τους τον εαυτό» γράφει ο Χορχε Μπουκάι.

Ως σύμβουλος ενσυναίσθησης και εναλλακτικών θεραπειών δεν μπορεί παρά η θέση μου για την αγάπη και τον έρωτα να είναι σαφής. Η αληθινή αγάπη, σημαίνει δόσιμο ψυχής και σώματος, σημαίνει παραδοχή, αποδοχή και συμπόρευση. Η σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων αγγίζει τα όρια του θεϊκού, του ιερού.

Κι όπως γράφει ο Όσο: «Υπάρχουν δύο τρόποι να ζήσει κανείς. Ο ένας είναι να φοβάσαι, κι ο άλλος είναι ν’ αγαπάς. Όταν ζεις με το φόβο δεν θα μπορέσεις να πας ποτέ βαθιά σε μία σχέση».

Ναταλία Δανδόλου

Σύμβουλος Ενσυναίσθησης (empathy coach) σχέσεων και γονεϊκότητας

Διαχείριση απωλειών, πένθους, διαζυγίου

Ομήρου 2 και Αλωνιών Κηφισιά

Τηλ: 6936529228

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης