Doomscrolling: Το κάνεις πιο πολύ από ποτέ; Να τι μπορείς να κάνεις

Η πανδημία μας έχει επηρεάσει ακόμη πιο πολύ στο κομμάτι αυτό.

Ήμασταν εδώ πριν από 7 μήνες όταν σου μιλήσαμε για πρώτη φορά για το doomscrolling. Όταν περιβάλλεσαι από κακές ειδήσεις είναι δελεαστικό να ακολουθήσεις έναν από τους δύο παρακάτω τρόπους. Είτε θα αποφύγεις όλες τις αναφορές στη συγκεκριμένη είδηση ή που θα διαβάσεις με εμμονή κάθε μικρή λεπτομέρεια γύρω από αυτό το θέμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν τη δεύτερη επιλογή το τελευταίο διάστημα και μάλιστα υπάρχει και μία νέα λέξη γι΄ αυτή την κίνηση/ασχολία. Όλη αυτή η διαδικασία στην οποία μπαίνεις ονομάζεται «doomscrolling».

Το Doomscrolling ή το doomsurfing, είναι οι νέες λέξεις που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την τάση να συνεχίζεις να σερφάρεις ή να περιηγείσαι σε κακές ειδήσεις, ακόμη και αν αυτές οι ειδήσεις είναι δυσάρεστες, απογοητευτικές ή καταθλιπτικές. Εάν τα περισσότερα βράδια σου τους τελευταίους 9 μήνες μοιάζεις σαν αυτούς που περιγράφουμε παραπάνω, δεν είσαι μόνη. Το Doomscrolling έχει γίνει συνήθεια για πολλούς από εμάς κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, και αυτό είναι συχνά εις βάρος της ψυχικής μας υγείας. Τι είναι όμως αυτό που μας κάνει να το συνεχίζουμε;

Σύμφωνα με τον ψυχοθεραπευτή Ruairí Stewart, γνωστό και ως The Happy Whole Coach, θα μπορούσε να έχει σχέση με τα ένστικτα επιβίωσής μας, τα οποία τίθενται υπό πίεση κατά την τρέχουσα κατάσταση. «Ο εγκέφαλός σας, μέσω εκατομμυρίων ετών εξέλιξης, έχει ενστικτωδώς προσεγγίσει τις πιθανές απειλές για την επιβίωσή σας», εξηγεί. «Όλοι εξετάζουμε συνεχώς το περιβάλλον μας για αντιληπτές απειλές, τόσο σε συνειδητό όσο και σε υποσυνείδητο επίπεδο. Οι άνθρωποι τείνουν να ζουν και να δίνουν την προσοχή τους σε αρνητικές πληροφορίες, επειδή από εξελικτική προοπτική, έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν ή να επιβιώσουν» αναφέρει.

Τι μπορείς όμως να κάνεις γι’ αυτό;

#1. Όρισε όριο στα social media

«Αυτή είναι μια πολύτιμη συνήθεια που μπορείς να δημιουργήσεις», λέει ο Stewart. «Έχε συγκεκριμένα χρονικά όρια που επιτρέπεις στον εαυτό σου να χρησιμοποιεί το τηλέφωνό. Μπορείς απλά να ορίσεις ένα χρονόμετρο για να υποδείξεις τον χρόνο. Αυτό απαιτεί θέληση, αλλά θα σε βοηθήσει να μείνεις στο παρόν. Μελέτες έχουν δείξει ότι μόλις ξεπεράσουμε ένα κατώφλι 2,5 ωρών κατανάλωσης κοινωνικών μέσων που σχετίζονται με την τρέχουσα πανδημία, διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης και επιδείνωσης των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Μια παρόμοια μελέτη διεξήχθη στη Ρωσία η οποία έδειξε ότι περισσότερο από 30 λεπτά την ημέρα της κατανάλωσης μέσων που σχετίζονται με το Covid ήταν αρκετό για να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα άγχους στο θέμα».

#2. Αντικατέστησε το scrolling με ένα χόμπι

Όταν νιώθεις αρκετά καταπιεσμένος, είναι η κατάλληλη στιγμή να αντικαταστήσεις το scrolling με μια χαλαρωτική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, το να διαβάζεις ένα βιβλίο, να πηγαίνεις σε εξωτερικούς χώρους για μια βόλτα, να μιλάς με ένα αγαπημένο σου άτομο ή να κάνεις μια προπόνηση στο σπίτι έχει πολλά οφέλη τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική σου υγεία - και μπορεί να σου προσφέρει κάποια πολύ απαραίτητη απόδραση.



© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης