Πάρε ρεπό από τη δουλειά και κάνε αυτά που αγαπάς- Kάνει καλό στον εγκέφαλό σου

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου

Κάνε ένα διάλειμμα και φρόντισε την ψυχική σου υγεία. Το στρες δεν κάνει καλό ούτε στον εγκέφαλό σου, λένε οι ειδικοί.

Έχουμε συνηθίσει να δουλεύουμε σκληρά, πολλές από εμάς περισσότερο από το προβλεπόμενο 8ωρο, μιας και η καθημερινότητα τρέχει κι εμείς προσπαθούμε να τα προλάβουμε όλα.

Τα εργασιακά δεδομένα έχουν αλλάξει πολύ με την έλευση της πανδημίας και η επιλογή της τηλεργασίας που ήταν μονόδρομος για τους περισσότερους, επιδείνωσε την κατάσταση. Δουλειά πολύ, δουλειά ασταμάτητη και προσωπική φροντίδα μηδέν.

3 μυστικά για να ισορροπείς σε καριέρα και προσωπική ζωή

Το διάλειμμα είναι πια πολυτέλεια

Στην πραγματικότητα, ο Δρ Andrew M. Kuller από το McClean (πρόκειται για ένα νοσοκομείο αφιερωμένο στην ψυχική υγεία), λέει ότι ακόμη και όταν χρειαζόμαστε πραγματικά διάλειμμα, αισθανόμαστε ένοχοι ή άσχημα για να το κάνουμε. Και εξηγεί:

«Σίγουρα υπάρχει μεγάλο στίγμα στα εργασιακά δεδομένα, που σχετίζεται με την ψυχική υγεία. Ορισμένες εταιρείες δεν πιστεύουν ότι οι άνθρωποι χρειάζονται μια μέρα ρεπό για να επικεντρωθούν στην αυτοφροντίδα τους».

Φτιάξε την ημέρα σου με 5 συνήθειες που θα σου αλλάξουν τη ζωή (από το πρωί κιόλας)

Παρ 'όλα αυτά, λέει, το να κάνουμε ακριβώς αυτό είναι απολύτως απαραίτητο για την υγεία μας. «Όλοι έχουμε ένα σημείο στο οποίο καταπιεζόμαστε, συμμετέχουμε σε μη χρήσιμες συμπεριφορές και οι διαδικασίες σκέψης μας γίνονται πολύ αρνητικές», λέει ο Kuller. «Εάν αισθάνεστε αγχωμένοι και απομακρύνεστε από ένα υγιές σύνολο συμπεριφορών, αυτά είναι πράγματα που μπορείτε να σκεφτείτε και να προσπαθήσετε να διορθώσετε παίρνοντας μια μέρα off, μια ημέρα για την ψυχική σας υγεία».

Πώς μια μέρα αυτο-φροντίδας θεραπεύει τον εγκέφαλό σου

Η λήψη μιας ημέρας για την φροντίδα της ψυχικής σου υγείας μπορεί να σε βοηθήσει να διώξεις μακριά τα συμπτώματα του χρόνιου στρες, το οποίο είναι απαραίτητο όχι μόνο για την ψυχική σου υγεία, αλλά και για την υγεία του εγκεφάλου σου. Σύμφωνα με το Very Well Mind, το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στον εγκέφαλό μας, συμπεριλαμβανομένης της επανασύνδεσης του τρόπου με τον οποίο ανταποκρίνεται στους στρεσογόνους παράγοντες. Αυτοί ευθύνονται για την αύξηση του κινδύνου μιας νέας ή επιδεινούμενης ψυχικής ασθένειας, σκοτώνοντας εγκεφαλικά κύτταρα, ακόμη και συρρικνώνοντας το μέγεθος του εγκεφάλου.

Πώς θ' αναγνωρίσεις τα συμπτώματα του στρες



Είναι απαραίτητο να αναγνωρίσεις τα συμπτώματα του στρες και να αφιερώσεις χρόνο για εσένα. Η ψυχολόγος Ashley Hampton λέει στο Healthline: «Εάν αισθάνεστε καταβεβλημένοι, αγχωμένοι, έχετε πρόβλημα να εστιάσετε ή να συγκεντρωθείτε στη δουλειά ή στο σπίτι ή είστε πιο ευερέθιστοι ... σκεφτείτε να πάρετε μια μέρα ρεπό. Σκεφτείτε τη ζωή σας ως ένα πιάτο που περιέχει μέσα κομμάτια από τη δουλειά, την οικογένεια, γενικά πράγματα από τη ζωή σας... Αν το πιάτο ξεχειλίζει σε όλους τους τομείς, είναι καιρός να κάνετε ένα διάλειμμα και να ασχοληθείτε με την αυτο-φροντίδα σας».

Μια μέρα ρεπό δε σημαίνει όμως κάνω δουλειές στο σπίτι και πάω να προλάβω ό,τι δεν πρόλαβα να συμμαζέψω το Σαββατοκύριακο. Σημαίνει μια ημέρα αφιερωμένη σε σένα, κάνοντας όλα όσα σε ξεκουράζουν και γεμίζουν τις μπαταρίες του μυαλού σου.

Κάνε ένα χαλαρωτικό μασάζ, διάβασε ένα βιβλίο, κάνω έναν περίπατο στη φύση, κάνε αυτό που θα διώξει τις αρνητικές σκέψεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα μακριά... Αυτό θα βοηθήσει το μυαλό σου!

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης