#ΕδώΓιαΕσένα: Πώς να στηρίξεις τη σύντροφό σου που διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού

Νατάσσα Σχοινά

Η ειδικός δίνει μερικά tips σχετικά με το πώς να στηρίξεις τη σύντροφό σου.

Μεγάλη λέξη η συντροφιά. Σπουδαία. Δεν έχει να κάνει απλώς με το να μην είσαι single. Το να είσαι σε σχέση δε σημαίνει ότι είσαι σύντροφος. Ο τελευταίος είναι εκείνος που συμπορεύεται στη ζωή. Στηρίζει. Δίνει δύναμη. Ενισχύει. Βρίσκει ελπίδα, ακόμα κι όταν αυτή δεν είναι απαραίτητα ορατή. Είναι «εκεί» τόσο στα καλά όσο και στα κακά.

Για μία γυναίκα, το να διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού ενέχει πολλά θέματα. Από αυτό που αφορά καθαρά στο κομμάτι της σωματικής υγείας έως εκείνο που σχετίζεται με το ψυχολογικό. Ενίοτε, το τελευταίο είναι πολύ πιο δύσκολο, καθώς πολλές είναι οι σκέψεις που περνάνε από το μυαλό της. Μία από αυτές είναι η εικόνα του εαυτού της όταν έχουν επέλθει αλλαγές, αισθητικά και ερωτικά.

#ΕδώΓιαΕσένα: Διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού; Όλα όσα περιμένει να πεις (και να κάνεις)

Πώς, λοιπόν, μπορεί να στηρίξει τη σύντροφό του σε αυτήν την περίπτωση; Υπάρχουν κάποιες κινήσεις που μπορεί να επιλέξει για να προσφέρει έστω και την παραμικρή ανακούφιση; Η ψυχολόγος / ψυχοθεραπεύτρια Βέρα Φερεντούρου απαντά.

Δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. Τι μπορεί να κάνει ο σύντροφος όταν η σύντροφος του είναι στα «κάτω» της και οι σκέψεις για την ασθένεια δεν μπορούν να φύγουν από το μυαλό της;

Στα απλά πράγματα, μπορεί η ψυχολογία της ασθενούς να βελτιωθεί και οι αρνητικές σκέψεις να φύγουν από το μυαλό της με μικροπράγματα, όπως με το να της κάνει εκπλήξεις. Για παράδειγμα, μια ξαφνική πρόταση για φαγητό, έστω και για ένα σουβλάκι αν δεν υπάρχουν χρήματα. Απρογραμμάτιστη παρακολούθηση παράστασης σε θέατρο ή σινεμά. Ακόμη και μια βόλτα στη «βρεγμένη» πόλη, βόλτα με το αυτοκίνητο, ρομαντικός περίπατος για την ανατολή ή τη δύση του ηλίου, ένα βάλσαμο για την ψυχή κι ένα ξεστράτισμα από τις κακές σκέψεις. Έχουμε τόσο όμορφα πράγματα να απολαύσουμε γύρω μας που δεν χρειάζεται να κάνεις προετοιμασία, να ξοδέψεις χρήματα ή να εφεύρεις τρόπους απόλαυσης.

H No1 συμβουλή που πρέπει να ακολουθήσεις όταν φροντίζεις έναν καρκινοπαθή

Όταν έρχεται η ώρα της μαστεκτομής, πώς μπορεί ένας σύντροφος να καθησυχάσει αλλά και να εμψυχώσει τη σύντροφό του;

Να της εξηγήσει ότι η αγάπη του είναι για την ίδια κι ότι δεν έχει σχέση αν λείπει κάποιο «κομμάτι» από πάνω της. Ότι θα συνεχίσει να την αγαπάει κι ότι τη θαυμάζει για τον αγώνα και για το κουράγιο της. Επίσης, η ιατρική χειρουργική μπορεί να αποκαταστήσει με επιτυχία το σημείο, αν εκείνη το θελήσει. Το βασικότερο όλων είναι να εκφράζει με λέξεις τα συναισθήματα του λέγοντας τακτικά ότι «εγώ εσένα αγαπώ». Ο σύντροφος με υπομονή, εφευρετικότητα και ενσυναίσθηση μπορεί να αντιμετωπίσει τη σειρά των μεταβατικών σταδίων και αλλαγών.

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις εξαρτώνται εν πολλοίς από την προηγούμενη ψυχική κατάσταση της γυναίκας, αλλά και από τη βαθύτερη επικοινωνία του ζευγαριού. Επίσης σημαντικό είναι να τονιστεί ότι, μέσα από τις δυσκολίες, η σχέση του ζευγαριού γίνεται πιο ειλικρινής και ενδυναμώνεται.

Ανάλογα με τον μοναδικό κώδικα επικοινωνίας του ζευγαριού, ο σύντροφος καλό είναι να εμψυχώσει χωρίς υπερβολές, γιατί το μήνυμα που θα περνάει πρέπει να είναι ειλικρινές και η εμψύχωση να επικεντρώνεται κυρίως στην αγάπη και στη συμπαράσταση, όπως «είμαι εδώ», «είμαι δίπλα σου», «θα το περάσουμε μαζί».

Υπάρχουν συμπεριφορές που μπορεί κάποιος να έχει σε τέτοιες περιστάσεις και, χωρίς να το καταλαβαίνει, να επηρεάζει αρνητικά τη σύντροφό του;

Όταν η σχέση έχει φθαρεί, όταν δεν είναι συντροφική και υποστηρικτική, όταν δεν υπάρχει ζεστασιά, άνεση, επικοινωνία και ενσυναίσθηση, σαφώς επηρεάζει. Πιο συγκεκριμένα, ο αρνητισμός σε συναισθήματα ή σκέψεις, που δημιουργούνται σε μια συντροφική αλλά όχι υγιή σχέση, δημιουργεί ακόμα πιθανότητες να εμφανισθούν σοβαρά νοσήματα (καρκίνος ή γενικότερα αυτοάνοσες ασθένειες). Το ευρύτερο μήνυμα είναι να υπάρχει υποστήριξη στη σχέση, να υπάρχει, δηλαδή, πραγματικό ενδιαφέρον και γνήσια συναισθήματα.

Δεν υπάρχει συνταγή στο τι να κάνεις, είναι, όμως, σίγουρο ότι το υπερβολικό άγχος και η υπέρμετρη αγωνία, επιβαρύνουν τη σύντροφο και την επηρεάζουν αρνητικά, χωρίς αυτό να γίνεται εύκολα αντιληπτό.

Πώς μπορεί ένας σύντροφος να στηρίξει την ασθενή σύντροφό του σε καθημερινό πλαίσιο;

Βοηθώντας ο ίδιος την καθημερινότητα τους (όπως μαγείρεμα, πλύσιμο πιάτων, τακτοποίηση λογαριασμών και υποχρεώσεων), με σκοπό να την κρατήσει απερίσπαστη από όσα μπορεί να την αγχώνουν ή να την επιβαρύνουν. Πρέπει, όμως, να προσέχει να μην τη θίξει ψυχολογικά και να μην την κάνει να αισθανθεί ανήμπορη, ειδικά σε ό,τι αφορά τα παιδιά (αν υπάρχουν). Γενικότερα, η καλή σχέση στηρίζει την υγεία των γυναικών. Τις κάνει να αισθάνονται ζεστασιά, άνεση, ότι δεν είναι μόνες.

Όταν μια ασθενής πάσχει από καρκίνο του μαστού, αν έχει χάσει τα μαλλιά της ή αν έχει προβεί ήδη σε μαστεκτομή, ενίοτε ανησυχεί για την ερωτική της ζωή, για το πώς τη βλέπει ο σύντροφος της, ακόμα κι αν εκείνος δεν έχει παρουσιάσει τέτοια δείγματα. Πώς μπορεί εκείνος να προσεγγίσει το θέμα;

Να φροντίσει εκείνος η σεξουαλική τους ζωή να είναι πιο τακτική και να παίρνει ικανοποίηση η γυναίκα. Μπορούν μαζί -με υποστήριξη και επικοινωνία- να επαναπροσδιορίσουν την προσέγγιση, για να αισθάνεται άνετα η ασθενής. Για παράδειγμα, αν η γυναίκα έχει εξασθενίσει σωματικά, είναι χρήσιμο να κατανοήσουν και οι δυο ότι αυτές οι αλλαγές είναι παροδικές. Ακόμα, όμως, και εάν οι αλλαγές δεν είναι παροδικές αλλά μόνιμες, μπορούν να επαναπροσδιορίσουν την ερωτική τους επαφή. Η σεξουαλική επαφή είναι καλή διέξοδος για όλους και ειδικά για τις γυναίκες, οι οποίες συνήθως απαλλάσσονται από συναισθήματα που τις ενοχλούσαν ή που τις προβλημάτιζαν.

Επειδή το σεξουαλικό κομμάτι ερμηνεύεται μέσα από τις αντιδράσεις και δεν είναι κάτι καθορισμένο, απαραίτητο είναι να υπάρχει ενσυναίσθηση. Οι γυναίκες, που έχουν υποστεί κάποια αλλαγή στο σώμα τους, έχουν συνήθως τον φόβο της απόρριψης, οπότε είναι σημαντικό να επικεντρώνονται στην ικανοποίηση της σεξουαλικότητας.

Ευχαριστούμε τη Βέρα Φερεντούρου, Ψυχολόγο / Ψυχοθεραπεύτρια

«Μπορώ», Ψυχολογικό Κέντρο Στήριξης και Επαγγελματικού Προσανατολισμού

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης