Η αποφυγή ειδήσεων για την Covid-19 μπορεί να σου χαρίσει καλύτερη ψυχική υγεία

Νάνσυ Μητσοστέργιου

Κι όμως η αποχή από τις ειδήσεις είναι μια καλή λύση για την ψυχική σου υγεία.

Τον Δεκέμβριο (σε περίπου δύο μήνες) συμπληρώνονται ακριβώς δύο χρόνια από τη στιγμή που μπήκε στη ζωή μας ο κορονοϊός. Μπορεί πανδημία να κηρύχθηκε τον Μάρτιο, όμως η νόσος covid-19 είχε εμφανιστεί στη ζωή μας πολύ νωρίτερα.

Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια βιώσαμε αρκετές καραντίνες και lockdown, απομόνωση και σχεδόν καταθλιπτικές καταστάσεις, που εκτός από την υγεία μας, είχαν επίδραση στο σώμα μας, αλλά και το κυριότερο, στην ψυχική μας υγεία.

Μια σειρά μελετών με επικεφαλής Ολλανδούς ερευνητές διαπίστωσε ότι η αποφυγή ειδήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας συσχετίστηκε με καλύτερη ψυχική ευημερία μεταξύ των συμμετεχόντων στην Ολλανδία.

Πώς το να αποφεύγεις να διαβάζεις τα νέα καλυτερεύει την ψυχική σου υγεία;

Τα ευρήματα των μελετών περιεγράφηκαν στην εργασία, «Αποφυγή ειδήσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης Covid-19: Κατανόηση της υπερφόρτωσης πληροφοριών», που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Digital Journalism τον Αύγουστο.

Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές πραγματοποίησαν διαδικτυακές έρευνες στην Ολλανδία στις οποίες συμμετείχαν 1.635 συμμετέχοντες. Οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες εάν αισθάνονταν ότι τα νέα για την COVID-19 τους έκαναν να νιώθουν αδύναμοι, συναισθηματικά φορτισμένοι, υπερφορτωμένοι με πληροφορίες και επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική τους ευημερία.

Οι συμμετέχοντες έκαναν τις ίδιες ερωτήσεις σε τρία διαφορετικά διαστήματα κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες της πανδημίας. Το πρώτο κύμα της έρευνας πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2020, τρεις εβδομάδες μετά το αρχικό lockdown στην Ολλανδία. Το δεύτερο κύμα έγινε τον Μάιο του 2020, μετά την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων. Τον Ιούνιο, όταν τα δημόσια κτίρια και τα εστιατόρια είχαν ανοίξει ξανά, οι ερευνητές ολοκλήρωσαν το τρίτο κύμα.



Ταυτόχρονα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια δεύτερη μελέτη στην οποία συμμετείχαν 1.742 διαφορετικοί συμμετέχοντες. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν απέφευγαν περισσότερο τις ειδήσεις ή διάβαζαν περισσότερες ειδήσεις από την αρχή της πανδημίας. Επιπλέον, οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες πόσο συχνά ένιωθαν νευρικοί, ήρεμοι, κακόκεφοι και ευτυχισμένοι τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε θετική συσχέτιση με την αποφυγή ειδήσεων και την ψυχική ευεξία. Οι άνθρωποι λοιπόν που αποφεύγουν περισσότερο να ενημερώνονται για την πανδημία ήταν πιο πιθανό να δουν τη γενική ευημερία τους να βελτιώνεται.

Δύο χρόνια με την πανδημία

Δεν είναι ψέμα να πει κανείς πως η πανδημία και η εξέλιξή της τον έχει κουράσει ψυχικά, αντίθετα, θα βρει αρκετό κόσμο ακόμη που αισθάνεται ακριβώς το ίδιο συναίσθημα. Διαβάζοντας και ακούγοντας συνεχώς αρνητικές ειδήσεις σχετικά με την πανδημία, πως θα μπορούσε η ψυχική σου υγεία να είναι καλή;

Κάτι ο τρόπος που παρουσίαζαν τα Μέσα τις εξελίξεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, κάτι τα τρία lockdown και η απομόνωση, αλλά ταυτόχρονα και η αύξηση της δουλειάς έκαναν την ψυχική σου υγεία ακόμη πιο ευάλωτη.

«Σε μια πανδημία όπως η COVID-19 οι καταναλωτές πρέπει να ενημερώνονται, αλλά η αποφυγή ειδήσεων είναι μερικές φορές απαραίτητη για να παραμείνει ψυχικά υγιής», έγραψαν οι συγγραφείς της έρευνας.

Δες την έρευνα εδώ.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης