Πώς θα προετοιμάσεις το παιδί σου να ανοίξει την αγκαλιά του στον φίλο ή συμμαθητή του με αναπηρία

Μαρία Ροδίτη

Σήμερα, 3 Δεκεμβρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και είναι μια καλή αφορμή να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να καταλάβουν την έννοια της διαφορετικότητας. Κανένας δεν είναι ίδιος με τον διπλανό του και αυτό έχει την ομορφιά του. Ο καθένας είναι μοναδικός!

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής μόνο τυχαία δεν είναι! Συνδέεται με την υιοθέτηση -από τον Διεθνή Οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982- του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007.

Με αφορμή, λοιπόν, τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία είναι καλό να γνωρίζεις - αν είσαι μητέρα- πώς θα βοηθήσεις το μικρό σου να σέβεται τη διαφορετικότητα άλλων συνομιλήκων του, να μάθει, δηλαδή, να συμπεριφέρεται όμορφα σε παιδιά με αναπηρία και να μη γίνεται «συνένοχος» στην κοινωνική απομόνωση, την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό.

Οι μορφές κακοποίησης και το μεγάλο ερωτηματικό: Μήπως είσαι κι εσύ θύμα; Τι να κάνεις

Ας δούμε, όμως, πρώτα ποιο είναι το θέμα της φετινής ημέρας και μετέπειτα τα tips για να βοηθήσεις το παιδί σου να σέβεται τα παιδιά με αναπηρία.

Το θέμα της φετινής ημέρας

«Ηγεσία και συμμετοχή των ανθρώπων με αναπηρία σε έναν χωρίς αποκλεισμούς, προσβάσιμο και βιώσιμο μετά Covid-19 κόσμο». Αυτό ακριβώς είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία και αφορά τη «μάχη» των ανθρώπων αυτών για τα δικαιώματά τους στη μετά κορονοϊού εποχή.

Το 2021 στόχος είναι να επισημανθεί και να αναγνωριστεί το γεγονός ότι οι άνθρωποι που ζουν με αναπηρία είναι ανάμεσα σε αυτούς που επηρεάστηκαν περισσότερο από την πανδημία του Covid-19. Και ακριβώς αυτή η μερίδα ανθρώπων χρειάζεται- όσο ποτέ άλλοτε- τη δική μας συσπείρωση για τη δημιουργία μιας πιο «άνετης» καθημερινότητας.

Με το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, λοιπόν, καλούνται οι ηγέτες του πλανήτη, οι πολιτικοί εκπρόσωποι, σύμβουλοι και υποστηρικτές και κάθε πολίτης σε κάθε κοινότητα, να μάθουν από τις εμπειρίες των ανθρώπων που ζουν με αναπηρία στη διάρκεια της πανδημίας και να πιέσουν για πιο σημαντικές επενδύσεις στις κοινωνικο-οικονομικές δομές.

Για επενδύσεις, που θα μειώσουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία σε κάθε κοινότητα της γης και που θα βοηθήσουν, ώστε να μπει ένα «τέλος» στην περιθωριοποίηση, τη διάκριση, την εντονότερη κοινωνική απομόνωση, την εκμετάλλευση, τη μειωμένη πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες και την έλλειψη ετοιμότητας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Tips για να μάθεις στο παιδί σου να σέβεται και να συμπεριφέρεται σωστά σε παιδιά με αναπηρία

«Πλέον τα παιδιά με ειδικές ανάγκες αναφέρονται ως παιδιά με ειδικές δεξιότητες, ώστε να δίνεται έμφαση σε αυτό που μπορούν να κάνουν και όχι στα ελλείμματά τους», λέει στο Queen.gr η μέντορας ψυχολόγος, Νικόλ Καμβά.

Βάλε, λοιπόν, κι εσύ το λιθαράκι σου σε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά αυτά μαθαίνοντας στο δικό σου παιδί να συμπεριφέρεται σωστά και με σεβασμό απέναντί τους. Πώς; Τα tips που θα δεις παρακάτω θα σε κατευθύνουν!

«Άρπαξε» την ευκαιρία την κατάλληλη στιγμή

Ένα βλέμμα του παιδιού σου σε ένα παιδάκι διαφορετικό από εκείνο, σε ένα παιδί με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά προσώπου ή με κινητικό πρόβλημα, είναι μια καλή ευκαιρία για να μιλήσετε για τα άτομα με αναπηρία.

Εξήγησε στο μικρό σου ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί, κανένας δεν είναι ίδιος με τον διπλανό του και πως ο ένας πρέπει να σέβεται τον άλλον για αυτό που είναι.

«Είναι σημαντικό να καταλάβει ένα παιδί ότι ο καθένας από αυτούς που θεωρεί διαφορετικούς διαθέτει και χαρίσματα. Να μη βλέπει, δηλαδή, το διαφορετικό κομμάτι. Να βλέπει το θετικό σε όλο αυτό», λέει στο Queen.gr η μέντορας ψυχολόγος, Νικόλ Καμβά.

Αν δεν ξέρεις, μην απαντάς

«Αν δεν γνωρίζουμε την απάντηση σε ένα ερώτημα του παιδιού μας, λέμε ''δεν το γνωρίζω. Θα το ψάξω και θα σου πω''», επισημαίνει η κ. Καμβά.

Απάντησε πολύ απλά στις ερωτήσεις του

Μην πλάθεις ολόκληρη ιστορία για να εξηγήσεις στο παιδί σου γιατί ένα άλλο παιδάκι, για παράδειγμα, είναι σε αναπηρικό καροτσάκι ή γιατί κουτσαίνει. Πες του πολύ απλά ότι «μπορεί έτσι να γεννήθηκε ή να είχε κάποιο ατύχημα».



Απόφυγε τους ξεπερασμένους χαρακτηρισμούς

Πρόσεχε πολύ τον τρόπο που εκφράζεσαι για άτομα με αναπηρία ακόμη κι αν το παιδί νομίζεις ότι δεν ακούει. Μην ξεχνάς ότι τα παιδιά είναι μιμητικά όντα! Ό,τι βλέπουν να κάνουμε εμείς οι μεγάλοι, ακριβώς το ίδιο κάνουν κι αυτά.

Απόφυγε, λοιπόν, λέξεις, όπως «αυτιστικός» και αντ’ αυτού πες «παιδί με αυτισμό», αλλά και τη λέξη «φυσιολογικός» για να αναφερθείς σε ένα υγιές παιδί.



Αρκεί να περιγράψεις στο παιδί σου τη διαφορά που έχει ένα παιδάκι με αναπηρία χωρίς να το χαρακτηρίσεις με κάποιο επίθετο.

Δώσε χώρο και χρόνο

«Επιτρέπουμε στα παιδιά αυτά να πάρουν τον χώρο και τον χρόνο τους για να παρουσιάσουν τις ικανότητές τους. Δεν βιαζόμαστε να πάρουμε την ανταπόκριση που περιμένουμε, δίνουμε χώρο και χρόνο στα παιδιά με ειδικές ανάγκες για να λειτουργήσουν», εξηγεί η κ. Καμβά.

Βοήθησε το παιδί σου να αναγνωρίσει πρώτα τη δική του δυσκολία

«Πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουμε τη δική μας δυσκολία για να καταφέρουμε πράγματα και να μη θεωρήσουμε εμάς εγωιστικά πολύ δυνατούς και ικανούς. Αν θέλουμε, λοιπόν, τα παιδιά μας να αντιληφθούν ότι χρειάζεται σεβασμός στη διαφορετικότητα, πρέπει να βοηθήσουμε το παιδί μας να αναγνωρίσει και να αναδείξει τις δικές του δυσκολίες», λέει η μέντορας ψυχολόγος.

Συμπεριφέρσου κι εσύ σωστά

«Εμείς οι γονείς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στα παιδιά με δυσκολίες, όπως ακριβώς συμπεριφερόμαστε και στα υπόλοιπα παιδιά. Κι αυτό, γιατί τα παιδιά μας αντιλαμβάνονται τη διαφορά στη συμπεριφορά μας», λέει η μέντορας ψυχολόγος, Νικόλ Καμβά.

Φρόντισε να μην περάσεις στο παιδί σου την εντύπωση ότι ανήκει στην άρια φυλή

«Πολλές φορές, στην προσπάθειά μας να ενισχύσουμε την αποδοχή στη διαφορετικότητα, καταλήγουμε να γινόμαστε ρατσιστές στην άλλη πλευρά. Χρειάζεται ένα μέτρο σε όλο αυτό», επισημαίνει η κ. Καμβά.

Μην παραγκωνίσεις όμως το παιδί σου

«Πολλοί γονείς στην προσπάθεια να μη συμπεριφερθούν περίεργα και να δείξουν εύνοια στη διαφορετικότητα, καταλήγουν να παραγκωνίζουν το δικό τους παιδί», εξηγεί η κ.Καμβά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Αυτό το βίντεο πρέπει να το ξαναδείς!

Είναι 11 ετών, έχει σύνδρομο Down και μόλις έγινε μοντέλο για παιδικά ρούχα

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης