Mήπως πάσχεις κι εσύ από το σύνδρομο SAD; Αν ναι δες πώς μπορείς να το καταπολεμήσεις

Ιωάννα Τζανή

Το σύνδρομο αυτό επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες, ενώ εμφανίζεται με την έναρξη του φθινοπώρου και χειροτερεύει τον χειμώνα.

Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν και βραδιάζει όλο και πιο νωρίς, μπορεί να διαπιστώσεις ότι όλο αυτό επηρεάζει τη διάθεσή σου και σε κάνει να μη θέλεις να βγεις από το σπίτι.

Ίσως νομίζεις ότι απλώς είναι αυτό το... χειμωνιάτικο χουχούλιασμα που επιζητάς και θέλεις να μένεις κλεισμένη μέσα, όμως η αιτία που σου συμβαίνει αυτό μπορεί να είναι λίγο πιο σοβαρή, όπως το να πάσχεις από την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή SAD.

8 τρόποι για να σταματήσεις μια κρίση πανικού τη στιγμή που σου συμβαίνει

Αυτή η κατάσταση είναι ακριβώς όπως ακούγεται, μια κατάθλιψη που πυροδοτείται από την αλλαγή των εποχών. Ξεκινά συνήθως το φθινόπωρο, τον χειμώνα χειροτερεύει, ενώ όταν έρχεται η άνοιξη... εξαφανίζεται!

Περίπου το 5% του πληθυσμού πάσχει από το σύνδρομο SAD και μπορεί να είναι πιο συχνό σε πόλεις που έχουν ψυχρότερο κλίμα. Επιπλέον, πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει ότι επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες.



Τα συμπτώματα

Εάν πιστεύεις ότι πάσχεις από το σύνδρομο SAD, υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσεις και να το κάνεις πιο διαχειρίσιμο Ωστόσο, ας αναφερθούμε πρώτα στα συμπτώματα.

«Το SAD είναι μια πάθηση που συνήθως επηρεάζει τους ανθρώπους τους ψυχρότερους, πιο σκοτεινούς μήνες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν θλίψη, κυκλοθυμία και έλλειψη ενέργειας, που ξεκινούν το φθινόπωρο και συνεχίζονται μέχρι τον χειμώνα», λέει ο ψυχολόγος Bradley Nelson.

Η ψυχοθεραπεύτρια Raina Wadhawan, από τη μεριά της, αναφέρει ότι «συνήθη συμπτώματα μείζονος καταθλιπτικών επεισοδίων που συμβαίνουν σε εποχιακό μοτίβο περιλαμβάνουν κόπωση, κατάθλιψη ή χαμηλή διάθεση, υπερυπνία, υπερφαγία, χαμηλό κίνητρο, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες και αλλαγές στο βάρος».

Πώς διαγιγνώσκεται κάποιος με εποχιακή συναισθηματική διαταραχή

Εάν εμφανίζεις συμπτώματα SAD, καλό θα είναι να επισκεφθείς έναν αξιόπιστο ψυχολόγο για να σε βοηθήσει. «Ο ψυχολόγος θα διερευνήσει και θα εντοπίσει τα συμπτώματα της μείζονος κατάθλιψης, τη διάρκεια των συμπτωμάτων και τη συχνότητα των επεισοδίων πριν κάνει διαγνώσεις», εξηγεί ο Bradley Nelson.

Η ψυχολόγος Fumi Stephanie Hancock, από τη μεριά της, υποστηρίζει ότι «μερικοί άνθρωποι χρειάζονται αντικαταθλιπτικά ή/και ψυχοθεραπεία κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες για να τους βοηθήσουν να νιώσουν καλύτερα. Θυμηθείτε, η λήψη βοήθειας είναι σημάδι δύναμης και είναι απαραίτητη για πολλούς ανθρώπους».



Τρόποι καταπολέμησης

Υπάρχουν πολλές αυτοκαταπραϋντικές μέθοδοι που μπορείς να εφαρμόσεις εάν πάσχεις από το σύνδρομο SAD, όπως:

  • 30 λεπτά αερόβιας άσκησης τρεις φορές την εβδομάδα,
  • συνομιλία με άλλους ανθρώπους για κοινωνική υποστήριξη και
  • καταγραφή των συναισθημάτων σου και διαλογισμός.

Ο ψυχολόγος Bradley Nelson προτείνει, επίσης, να προσπαθήσεις να βγαίνεις όσο το δυνατόν περισσότερο έξω και να εκτίθεσαι στο φως του ήλιου, όταν ο καιρός το επιτρέπει φυσικά.

«Προσπάθησε να κάνεις μια βόλτα κάθε μέρα, άφησε τα παντζούρια στο σπίτι σου ανοιχτά και τοποθέτησε το γραφείο στο σπίτι σου κοντά σε ένα παράθυρο», συμβουλεύει.

Κάτι ακόμα που μπορεί να σε βοηθήσει είναι η τακτική άσκηση. Αν και η τήρηση μιας ρουτίνας προπόνησης τον χειμώνα μπορεί να είναι μια πρόκληση, τα οφέλη που σου προσφέρει αξίζουν τον κόπο. Η γυμναστική αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της εποχιακής θλίψης.



Ένας άλλος τρόπος για να τονώσεις τη διάθεσή σου εάν αντιμετωπίζεις εποχιακή συναισθηματική διαταραχή είναι να τρως υγιεινά. Έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του τι τρως και της διάθεσής σου. Η υγιεινή διατροφή είναι ένα σημαντικό μέρος της ολιστικής θεραπείας για το SAD. Επίλεξε τροφές που περιέχουν φυσικά ενισχυτικά της διάθεσης, όπως πράσινα λαχανικά, μαύρη σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, ψάρια και αβοκάντο.

Η προσθήκη περισσότερου χρώματος στον χώρο εργασίας ή στο περιβάλλον του σπιτιού σου μπορεί, επίσης, να σε βοηθήσει στην καταπολέμηση της εποχιακής κατάθλιψης, γι' αυτό πρόσθεσε φωτεινά και ζωντανά χρώματα στη ζωή σου! Για παράδειγμα, θα μπορούσες να βάψεις ένα τοίχο του δωματίου σου πορτοκαλί ή κίτρινο, ή να ανανεώσεις την γκαρνταρόμπα σου αγοράζοντας χρωματιστά ρούχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

10 quotes επωνύμων που θα σε κάνουν να χαμογελάς ανά πάσα ώρα και στιγμή

Άγχος τέλος! Κάνε αρωματοθεραπεία και δες τη ζωή αλλιώς

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης