Τα 5 κλειδιά για να μην κάνεις ποτέ ξανά αρνητικές σκέψεις ακόμη κι αν βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου

Κάνοντας μόνιμα αρνητικές σκέψεις μπορεί να είναι καταστροφικό όχι μόνο για την ψυχική σου υγεία αλλά και για τη διάθεση των γύρω σου. 5 τεχνικές θα σε κάνουν να δεις τη θετική πλευρά των πραγμάτων.

Σε όλους μας έχει συμβεί να ερχόμαστε αντιμέτωποι με αρνητικούς ανθρώπους. Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο και κυρίως είναι κουραστικό. Η μόνιμη αρνητική στάση κάποιων ανθρώπων τους στοχοποιεί και τους απομονώνει.

Πάρε παράδειγμα έναν συνάδελφο στη δουλειά: η μόνιμη άρνηση για κάθε νέο project, η παραίτηση από κάθε ομαδική συνέργεια, ακόμη και η στάση του σώματός του στο γραφείο, φανερώνει έναν άνθρωπο με αρνητική ενέργεια. Όσο για φίλους ή τον σύντροφό σου; Εκεί κι αν η συναναστροφή μ' έναν αρνητικό άνθρωπο δεν αντέχεται με τίποτα. Κοίτα λίγο στο καθρέφτη: μήπως αυτός ο άνθρωπος που περιγράφουμε είσαι εσύ;

Σκέφτεσαι και υπεραναλύεις καθετί σου συμβαίνει; Μάθε γιατί το κάνεις και πώς να το σταματήσεις

Ο τρόπος που σκεφτόμαστε τα πράγματα είναι και ο τρόπος που έχουμε επιλέξει να ζούμε. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο τρόπος με τον οποίο περιηγούμαστε στον εσωτερικό μας κόσμο είναι ο πιο σημαντικός καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία της ζωής μας.

Δεν ξέρω αν έχει πέσει στα χέρια σου το βιβλίο της Susan David (βραβευμένης ψυχολόγου της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και παγκοσμίου φήμης ειδική στα συναισθήματα, την ευτυχία και τα προσωπικά επιτεύγματα) με τίτλο «Emotional Agility: Get Unstuck, Embrace Change, and Thrive in Work and Life». Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μπορεί κανείς να διαβάσει για εκείνες τις ψυχολογικές δεξιότητες που είναι κρίσιμες για την ευημερία σε περιόδους πολυπλοκότητας και αλλαγών.



Οι άνθρωποι με συναισθηματικά άκαμπτες αντιδράσεις σε καταστάσεις,(είτε αυτές είναι αρνητικές είτε θετικές), συχνά «κολλάνε» βλέποντας τις καταστάσεις από μια σταθερή οπτική γωνία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, άγχος και γενικά μειωμένη ποιότητα ζωής. Το 1983, ο James Pennebaker, κοινωνικός ψυχολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Austin, προσπάθησε να εντοπίσει κάτι διαφορετικό. Ο Pennebaker διερεύνησε την ιδέα να αφιερώνει λίγο χρόνο κάθε μέρα γράφοντας για συναισθηματικά σημαντικές εμπειρίες. Μέσω της δικής του γραφής, έρευνας και πειραμάτων, ο Pennebaker έμαθε ότι αυτή η διαδικασία επέτρεψε σε αυτόν και στους συμμετέχοντες να «βγουν έξω» από τις εμπειρίες τους και να αποκτήσουν μια νέα προοπτική για αυτές.

Η Susan David αναφέρεται σε αυτό και διευρύνει τον τρόπο με τον οποίο κατανοείται το πλαίσιο της κατάστασης. «Το να "βγείτε έξω" από τη δική σας εμπειρία και να το δείτε σε ένα νέο πλαίσιο, σας επιτρέπει να γίνετε συναισθηματικά ευέλικτοι στο πώς να αντιμετωπίσετε τα πράγματα».



Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει μια σειρά από τεχνικές για να μπορέσεις να προτρέψεις τον εαυτό σου να «βγει έξω» από τη δική του οπτική και να δει τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά.

1. Σκέψου τη διαδικασία ανάπτυξης που θέλετε να εφαρμόσεις.

2. Αγκάλιασε και αποδέξου τις αντιφάσεις στη ζωή

3.Δες με χιούμορ ακόμη και τις δύσκολες καταστάσεις

4. Δες την κατάσταση από τη σκοπιά κάποιου άλλου.

5. Μίλα στον εαυτό σου σε τρίτο πρόσωπο.

Οποιαδήποτε από αυτές τις τεχνικές μπορεί να είναι χρήσιμη για να ξεφύγεις από τη δική σου οπτική και να βρεις νέα πλαίσια για οποιαδήποτε αρνητική κατάσταση. Μην το βλέπεις σαν βουνό, λειτουργεί!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

9 τρόποι για να αρχίσεις να απολαμβάνεις στο 100% τα Σαββατοκύριακά σου

Άγχος τέλος! Κάνε αρωματοθεραπεία και δες τη ζωή αλλιώς

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης