Ξέχνα τις bucket lists γιατί το μυστικό της ευτυχίας κρύβεται αλλού
Η θεωρία του κοινωνικού επιστήμονα Arthur Brooks για τις buckte lists που λειτουργεί αντίστροφα, είναι ένας ισχυρός τρόπος για να αφαιρέσουμε πάρα πολλά «θέλω» και να απολαμβάνουμε τα υπάρχοντα «έχω».
Για εσένα που αναζητάς τη στιγμή εκείνη που θα εκπληρώσεις όλες σου τις επιθυμίες μέσα από τη λίστα που τόσα χρόνια φυλάς ως κόρη οφθαλμού, ο επιστήμονας Arthur Brooks έρχεται τώρα να αλλάξει την κοσμοθεωρία σου. Μιλάμε φυσικά για την bucket list σου, αυτή που φτιάχνεις τόσα χρόνια με τις επιθυμίες που θέλεις να εκπληρώσεις κάποια μέρα στη ζωή σου.
Ο Arthur Brooks είναι επιστήμονας, μουσικός και καθηγητής του Χάρβαρντ. Όσοι τον έχουν ακούσει σε ομιλίες του υποστηρίζουν πως είναι ένας από τους πιο ευδιάθετους ανθρώπους που έχουν γνωρίσει. Ο Brooks, ως επιστήμονας, φιλοξενήθηκε σε ένα από τα επεισόδια podcast του Sinek A Bit of Optimism πριν από λίγο και μοιράστηκε με τους ακροατές του κάτι εκπληκτικό!
Τα 5 κλειδιά για να μην κάνεις ποτέ ξανά αρνητικές σκέψεις ακόμη κι αν βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο
Ο Arthur Brooks αποκάλυψε πως όλοι πρέπει να εγκαταλείψουμε την εμμονή μας με αυτές τις λίστες. Πώς το αιτιολόγησε; «Οι bucket lists είναι γεμάτες με θέλω και όνειρα. Όταν παίρνουμε αυτό που θέλουμε ή πετυχαίνουμε τα όνειρά μας, είναι ωραίο συναίσθημα, για λίγο τουλάχιστον», λέει. «Τότε χρειαζόμαστε κάτι άλλο. Όλα επιστρέφουν στη "φόρμουλα ικανοποίησης": ικανοποίηση = να πάρεις αυτό που θέλεις. Αλλά ποτέ δεν σταματάς να θέλεις πράγματα, και έτσι, λοιπόν, δεν είσαι ποτέ πραγματικά ικανοποιημένος».
Ο Brooks έχει ξοδέψει πολύ χρόνο αναλύοντας αυτόν τον τύπο και τις ανθρώπινες συμπεριφορές. Αυτό που αποκάλυψε ήταν ένα κομμάτι από το παζλ που έλειπε.
«Η φόρμουλα θα έπρεπε στην πραγματικότητα να μοιάζει με αυτό», λέει «ικανοποίηση = τι έχεις/τι θέλεις. Ενώ μπορούμε, σε κάποιο βαθμό, να αυξήσουμε αυτά που έχουμε, ο πραγματικός μας έλεγχος βρίσκεται στα θέλω μας. Εάν μειώνουμε τα θέλω, η ικανοποίησή μας αυξάνεται. Με άλλα λόγια, αν δημιουργήσουμε αντίστροφες bucket lists- λίστες με τις επιθυμίες που δεν θέλουμε - θα βρεθούμε πιο κοντά στην ικανοποίηση στο παρόν».
Ο Brooks είπε πως άρχισε να δημιουργεί αντίστροφες λίστες ο ίδιος και, ειλικρινά, επιβεβαίωσε πολλές από τις επιθυμίες του. Στη συνέχεια όμως αποφάσισε να δημιουργήσει μια παράλληλη λίστα για να τον βοηθήσει να επαναπροσδιορίσει κάθε επιθυμία. Σε αυτή τη ξεχωριστή λίστα, αντιλήφθηκε κάθε επιθυμία ως κάτι που θα μπορούσε να δώσει αντί να πάρει.
Πώς να πετύχεις την αντίστροφη bucket list όπως ο Brooks
Το να δίνεις είναι ένας τρόπος να τονώσεις την ψυχική και σωματική σου υγεία, να σε βγάζεις από τον δικό σου κόσμο των επιθυμιών. Όπως με τα περισσότερα θέλω, μπορεί να είναι μεγάλα ή μικρά. Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι θέλεις ένα μεγαλύτερο γραφείο. Αυτό που πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου είναι «ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ένα νέο γραφείο; Ή είναι απλώς μια επιθυμία (αντίστροφη bucket list); Και αν είναι μια επιθυμία, πώς μπορώ να το μετατρέψω σε χρήματα, προμήθειες ή υποστήριξη για την ομάδα μου (λίστα δώρων); Υπάρχουν περισσότερα στη φόρμουλα ικανοποίησης του Brooks, συμπεριλαμβανομένης μιας γενικής κοσμοθεωρίας που απαιτεί εξάσκηση για να τελειοποιηθεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
9 τρόποι για να αρχίσεις να απολαμβάνεις στο 100% τα Σαββατοκύριακά σου
Άγχος τέλος! Κάνε αρωματοθεραπεία και δες τη ζωή αλλιώς