Work-life balance: Γιατί το να είσαι εργαζόμενη μητέρα δεν πρέπει να σε κάνει να ζεις γεμάτη ενοχές

Πατούλια Κατερίνα

Τι πρέπει να κάνεις για να ισορροπήσεις ανάμεσα σε καριέρα και μητρότητα; Η ειδικός Νάνσυ Μαλλέρου δίνει πρακτικά tips για να τα καταφέρεις.

Mια έρευνα που είχε δημοσιευτεί στο site της Independent το 2021 υποστήριζε πως το 56% των βρετανών μαμάδων πιστεύουν ότι θα είχαν μία καλύτερη σταδιοδρομία εάν δεν είχαν παιδιά, ενώ το 33% αισθάνεται ενοχές γιατί δεν μπόρεσαν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στην εργασία τους λόγω των οικογενειακών τους υποχρεώσεων. Πώς μεταφράζεται αυτό στην πράξη; Σε ενοχές. Ενοχές που επηρεάζουν και την επαγγελματική πορεία και μπαίνουν «θολώνουν» την κρίση μας σε θέματα μητρότητας. Όταν νιώθεις πως ό,τι και να κάνεις -αλλά και ό,τι δεν κάνεις- είναι λάθος, τότε χρειάζεσαι ένα boost που θα σε βοηθήσει να βρεις τη χρυσή τομή μεταξύ της καριέρας και του ρόλου σου ως μητέρα. Μιλήσαμε με την Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου, Life Coach και συγγραφέα και μας έδωσε 4 χρυσές συμβουλές για να μην νιώθουμε ανεπαρκής στον ιδιωτικό και στον εργασιακό στίβο.

«Μάλωσα σήμερα το παιδί. Δεν του διάβασα βιβλίο το βράδυ. Δεν πρόλαβα να του φτιάξω κολατσιό. Του φώναξα. Άργησα στη δουλειά και το είδα ελάχιστα. Δεν είχα ενέργεια μετά τη δουλειά να παίξω μαζί του. Δεν του έβαλα όρια. Είδε πολύ ώρα τηλεόραση; Ανήκω και εγώ σε αυτή την κατηγορία και είμαι καλή με τις ενοχές. Αντιλήφθηκα νωρίς ότι ή αυτές θα καθορίσουν εμένα ή εγώ, αυτές. Επέλεξα το δεύτερο. Πλήρωσα το τίμημα. (Υπάρχει πάντα ένα τίμημα). Δοκιμάζοντας τα όρια μου έκανα επιλογή να ζω αναπολογητικά και πραγματικά όταν απέκτησα παιδί αυτό έγινε ακόμα πιο δύσκολο, αλλά και πιο σημαντικό, υποχρεωτικό θα έλεγα, γιατί μία μητέρα οφείλει να φροντίσει πρώτα τον εαυτό της για να καταφέρει να αποδώσει στη συνέχεια σε όλους τους ρόλους της», εξηγεί η δρ. Νάνσυ Μαλλέρου και μας προτρέπει να ακολουθήσουμε τους 4 κανόνες της.

1. Βίωσε τη μητρότητα με εσωκεντρισμό που σημαίνει να κοιτάζεις μέσα στον εαυτό σου και να βλέπεις τα θέλω σου κάθε στιγμή

Συχνά ακούμε τη φράση: «Το παιδί σου πάνω από όλα» «Το παιδί θέλει κοντά τη μαμά του για να μεγαλώσει σωστά». Ναι! Όμως μία μητέρα οφείλει πρώτα να είναι καλά για να μπορεί να δώσει πιο πολλά. Και για να είναι καλά μία μητέρα χρειάζεται να εργάζεται, να έχει προσωπικό χρόνο και να φροντίζει τον εαυτό της. Δεν χρειάζεται να εξηγήσεις γιατί χρειάζεσαι χρόνο για εσένα, ούτε να ζητάς συγγνώμη από κάποιον που δεν πέρασες το χρόνο μαζί του. Δεν κλέβεις χρόνο από τους άλλους.

2. Ο χρόνος είναι δικός σου

Είναι δικό μας δικαίωμα και υποχρέωσή μας. «Λέω συχνά στο γιο μου ''Νικόλα, η μαμά αγαπάει εσένα, αγαπάει τη δουλειά της και τον μπαμπά και θέλει να δώσει χρόνο σε όλα αυτά που αγαπάει''. Ξέρει ότι το πρωί θα έχει τον χρόνο του και θα απολαύσω τον χρόνο που περνάω μαζί του για να κάνουμε αγκαλιές χωρίς ενοχές. Ωραία όλα στη θεωρία θα μου πείτε, αλλά πώς να σταματάω τον κατακλυσμό από ενοχές, όταν δεν καταφέρνω να συνδυάσω δουλειά και μητρότητα με ιδανικό τρόπο», εξηγεί η ειδικός.
Αρχικά, δεν υπάρχει ιδανικός τρόπος, για τον καθένα είναι διαφορετικό το μοίρασμα, απλά θα αφιερώνεις υπολογισμένα τον απαραίτητο χρόνο σε κάθε τομέα της ζωής σου, ώστε να υπάρχει το περιθώριο να απολαύσεις όσα όμορφα έχει να σου προσφέρει η εργασία και η μητρότητα αντίστοιχα. Θα βάλεις τις απαραίτητες προτεραιότητες και θα υπενθυμίζεις στον εαυτό σου τους λόγους που σε οδηγούν να επιλέξεις που θα αφιερώσεις το χρόνο σου κάθε φορά.

3. Πρέπει να κάνεις σκέψεις που θα σε κάνουν να νιώθεις πιο όμορφα τις δύσκολες στιγμές ως εργαζόμενη μητέρα

Είσαι άνθρωπος, εννοείται πως θα κάνεις λάθος. Ζήτα συγγνώμη, εξήγησε στο παιδί και μην κάνεις συνέχεια τα ίδια λάθη, αλλά βρες εναλλακτικές. Μπορείς και χρειάζεται να έχεις βοήθεια: κάποιος δικός σου άνθρωπος, κάποιος επί πληρωμή, το Nama Tribe, η βραβευμένη συνδρομητική πλατφόρμα coaching. Κάνε κάθε μέρα το καλύτερο που μπορείς, μαθαίνοντας από τα λάθη σου. Θυμήσου πως, πάνω από όλα, το παιδί χρειάζεται αγάπη και υποστήριξη. Φρόντισε τον εαυτό σου για να μπορείς να συνεχίσεις να προσφέρεις και να χτίσεις ένα λειτουργικό πρότυπο για το παιδί σου.

4. Το πιο σημαντικό είναι να επιλέξεις να μην νιώθεις ενοχές

Προφανώς αγαπάμε τα παιδιά μας και είναι χρέος μας να τους δώσουμε ένα πρότυπο για το πώς θα ζήσουν. Θέλω το παιδί μου να με βλέπει να κάνω λειτουργικές επιλογές, ώστε να μάθει να κάνει τις δικές του επιλογές, σε όλα τα επίπεδα.

Ευχαριστούμε τη Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου, Ιδρύτρια Nama group (www.namagroup.gr, https://namatribe.gr/), Master Coach, ομιλήτρια και συγγραφέας. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Εσωκεντρισμός» από τις εκδόσεις Πεδίο.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης