Πώς να καταπολεμήσεις τη θλίψη χωρίς να καταπιέσεις τα συναισθήματά σου

Το να είσαι καλή με τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια αυτής της επώδυνης διαδικασίας είναι απαραίτητο.

Η θλίψη είναι μια φυσική απάντηση στην απώλεια. Είναι μια μοναδική διαδικασία για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά και δεν πρέπει να συγκρίνουμε τον τρόπο που τη βιώνουμε με τον τρόπο που το κάνουν οι άλλοι. Είναι σημαντικό να είσαι υπομονετική με τον εαυτό σου και να ασκείς νοητική, συναισθηματική και σωματική αυτοφροντίδα.

Τα 5 στάδια της θλίψης:

Άρνηση: «Δεν μπορεί να μου συμβαίνει εμένα αυτό».
Θυμός: «Γιατί συμβαίνει αυτό; Ποιος φταίει;».
Διαπραγμάτευση: «Γύρνα πίσω και θα είμαι διαφορετική».
Κατάθλιψη: «Είμαι χάλια ψυχολογικά, κλαίω όλη μέρα και δεν έχω διάθεση να κάνω τίποτα - ούτε καν να δουλέψω».
Αποδοχή: «Είμαι εντάξει με αυτό που συνέβη».

Τι δεν πρέπει να πεις ποτέ σε κάποιον που παθαίνει μπροστά σου κρίση πανικού

Οι περισσότερες από εμάς πιέζουμε τον εαυτό μας να ξεπεράσει γρήγορα τη θλίψη και θεωρούμε «αφύσικο» το να κλαίμε και να έχουμε πεσμένη ψυχολογία. Όμως αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να χρειαζόμαστε μεγάλο χρονικό διάστημα για να ξεπεράσουμε μια απώλεια που μας στοίχισε.

Δεν υπάρχει σωστός τρόπος να «θρηνήσεις», ούτε καθορισμένος χρόνος στον οποίο «πρέπει» να το ξεπεράσεις. Θα πρέπει να είσαι συμπονετική και ανεκτική με τα συναισθήματά σου.

Ακολουθούν 4 συμβουλές για το πώς θα μπορέσεις να ξεπεράσεις τη θλίψη με υγιή τρόπο:

1. «Αγκάλιασε» τα συναισθήματά σου

Τα συναισθήματα έρχονται και φεύγουν είτε μας αρέσει είτε όχι. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τα αφήσουμε να περάσουν. Δεν είναι αδυναμία ή μη φυσιολογικό να νιώθεις κάθε είδους συναισθήματα. Μπορούμε να ρυθμίσουμε τα συναισθήματά μας και να τα επεξεργαστούμε γράφοντας σε ένα ημερολόγιο, μιλώντας με έναν ψυχοθεραπευτή ή φίλο, συμμετέχοντας σε μια ομάδα υποστήριξης ή διαβάζοντας.

2. Δώσε προτεραιότητα στο self-care

Σήκω το πρωί από το κρεβάτι, κάνε ένα ντους, φάε ένα νόστιμο και υγιεινό πρωινό, ντύσου όμορφα, βάλε τις κρέμες σου και βγες έξω να κάνεις μια βόλτα και να πάρεις καθαρό αέρα. Η θλίψη μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια όρεξης, υπερφαγία, αϋπνία, έλλειψη ενέργειας και δυσκολία συγκέντρωσης. Προσπάθησε να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή, να ξεκουράζεσαι και να ασκείσαι.

3. Εξωτερίκευσε τα συναισθήματά σου και κλάψε

Βρες τρόπους όχι μόνο να μιλήσεις για τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνεις και για την απώλεια που σε πλήγωσε, αλλά και να γράψεις για αυτά ή να τα εκφράσεις μέσα από την τέχνη, την ποίηση ή τη μουσική. Επίσης άφησε τα δάκρυά σου να κυλήσουν γιατί αν δεν το γνώριζες μέχρι σήμερα, το κλάμα είναι θεραπευτικό!

4. Ζήτα στήριξη από τα κοντινά σου πρόσωπα

Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που έχουν βρεθεί σε παρόμοιες καταστάσεις και μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις αυτή τη δύσκολη στιγμή. Απευθύνσου σε αυτούς χωρίς ντροπή και χωρίς να νιώθεις άσχημα για αυτό. Οι φίλοι και η οικογένεια μπορούν να σε στηρίξουν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, δεν είσαι μόνη.

Μερικοί ξεπερνούν τη θλίψη γρήγορα, και για κάποιους μπορεί να μην τελειώσει ποτέ - απλά γίνεται πιο εύκολο με τον καιρό. Θα καταλάβεις πότε είσαι έτοιμη να προχωρήσεις όταν νιώσεις ξανά χαρά, ενέργεια και αποδοχή. Και αυτό απαιτεί χρόνο!

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης