Έχεις παρατηρήσει ότι το άγχος σου εντείνεται όταν είσαι κρυωμένη; Υπάρχει εξήγηση για αυτό

Μαρία Ροδίτη

Μπορεί το απλό κρυολόγημα να επηρεάσει την ψυχολογία σου; Η απάντηση είναι ΝΑΙ.

Το φθινόπωρο είναι εδώ και το κοινό κρυολόγημα παραμονεύει πάντα. Ξέρεις, λέω για αυτό το κρύωμα που άθελά σου παίρνεις επειδή δεν ντύθηκες καλά (εντάξει, εδώ φταίει και ο καιρός με τα πάνω του ή τα κάτω του) ή που σε κόλλησε ο άντρας σου, το παιδί σου, η μαμά σου, η συνάδελφός σου στο διπλανό γραφείο.

Η αλήθεια είναι ότι κάθε κρυολόγημα είναι ενοχλητικό. Μπούκωμα στη μύτη, καταρροή, βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος. Και ενώ έχεις να διαχειριστείς όλα αυτά έχεις να αντιμετωπίσεις και τις μεταπτώσεις στην ψυχολογία σου. Αλήθεια, δεν έχεις παρατηρήσει ότι όταν είσαι κρυωμένη είσαι και περισσότερο αγχωμένη;

Φθινοπωρινό άγχος: Οι λόγοι που μπορεί να αισθάνεσαι πιο αγχωμένη αυτή την εποχή και τι να κάνεις

Η σωματική και ψυχική υγεία είναι άμεσα αλληλένδετες

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όταν ο οργανισμός μας είναι πεσμένος, όπως όταν έχουμε κρυολόγημα, αυτόματα πέφτουμε και ψυχολογικά. Το μυαλό με το σώμα είναι άμεσα αλληλένδετα, άλλωστε.

Τι συμβαίνει ακριβώς, όμως, στο σώμα μας και όταν είμαστε άρρωστες το άγχος μας εντείνεται; Ορισμένοι ιοί – όπως η γρίπη – ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει φλεγμονώδεις πρωτεΐνες, οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση της λοίμωξης. Ωστόσο, αυτές οι πρωτεΐνες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο κόπωσης, χαμηλής συγκέντρωσης, ακόμη και να προκαλέσουν χαμηλή διάθεση, άρα και άγχος. Και υπάρχει αιτία πίσω από αυτό. Βλέπεις, όταν αρρωσταίνεις μένεις στο σπίτι, δεν βλέπεις άνθρωπο και είσαι σχεδόν όλες τις ώρες ξαπλωμένη στο κρεβάτι. Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, αυτή η συνθήκη να μη σε επηρεάζει ψυχολογικά;

Πώς θα είσαι cool και χωρίς άγχος όσο είσαι άρρωστη

Η εύλογη απορία σου τώρα είναι πώς θα τα καταφέρεις να μην πέσεις… στα πατώματα όταν έχεις κρυολόγημα. Από σένα εξαρτάται και από το πώς θα αντιμετωπίσεις την όλη κατάσταση. Τι να κάνεις, λοιπόν;

«Άκουσε» το σώμα σου

Αν νιώθεις εξάντληση, αν θες να αράξεις στο κρεβάτι σου, κάν’ το. Πάρε και μερικές βαθιές ανάσες για να μειώσεις το άγχος και μην μπεις στη διαδικασία να κάνεις τηλεργασία απλά και μόνο για να μη ζητήσεις άδεια από τη δουλειά σου. Άρρωστη είσαι, άλλωστε. Δεν έχεις πάει βόλτα για καφέ!

Διατήρησε μια ρουτίνα

Όσο είσαι άρρωστη, η αυτοφροντίδα σου είναι το παν. Διατήρησε, λοιπόν, μια ρουτίνα, ετοίμασε πρωινό, φτιάξε το μεσημεριανό σου, ξεκουράσου στο κρεβάτι και πάρε τα αντιπυρετικά ή παυσίπονά σου στις ώρες που πρέπει για να νιώσεις καλύτερα. Έχοντας έναν συγκεκριμένο ρυθμό θα είσαι κι εσύ πιο ήσυχη, χωρίς άγχος.

Φάε καλά και ενυδατώσου

Το καλό, θρεπτικό φαγητό και η ενυδάτωση είναι το παν για να αναρρώσεις γρήγορα. Πίνε πολύ νερό και ζεστά ροφήματα, φάε σούπες με θρεπτικά στοιχεία, όπως το μοσχάρι και τα λαχανικά, και στο πι και φι θα γίνεις και πάλι καλά.

Βγες για λίγο έξω

Το να παίρνεις λίγο αέρα όσο νοσείς είναι πολύ σημαντικό. Κυρίως για τη διάθεσή σου. Βγες, λοιπόν, για λίγη ώρα στο μπαλκόνι, πάρε ήλιο και θα νιώσεις αμέσως καλύτερα.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης