Η «συγγνώμη» είναι μία λέξη γεμάτη αγάπη αλλά γιατί φοβόμαστε τόσο να την πούμε;

Τζένη Ντεμιράι

Πολλές φορές συνδέουμε το γεγονός ότι γινόμαστε ευάλωτοι με την αδυναμία. Η πραγματική αδυναμία της ανθρώπινης φύσης, όμως, είναι να φοβάται να εκφραστεί.

Υπάρχουν πολλές λέξεις που είναι δύσκολο να ειπωθούν. Ακόμα και αν είσαι από εκείνους που πιστεύουν πως «οι πράξεις είναι αυτές που μετρούν» σίγουρα θα έχουν υπάρξει στιγμές που κάποιες λέξεις θα μέτρησαν διαφορετικά στην ψυχή σου και αυτό γιατί στην πραγματικότητα, μπορεί οι πράξεις να δείχνουν αυτό που είμαστε, αλλά τα λόγια δείχνουν αυτό που θέλουμε να είμαστε.Επομένως, όσα λέμε έχουν μεγάλη αξία για εμάς και τη σχέση που αναπτύσσουμε με τον εαυτό μας.

Παρόλα αυτά, κάποιες στιγμές δε λέμε όσα θα θέλαμε και κάποιες λέξεις μοιράζουν να ξεστομίζονται πιο δύσκολα από όσο μοιάζει το τρέξιμο πέντε χιλιομέτρων σε ανηφόρα.

Μαζί με το «σ'αγαπώ», για παράδειγμα, η λέξη «συγγνώμη» αποτελεί μία από εκείνες που ίσως να έχεις μετανιώσει που κάποτε δεν είπες ενώ ήθελες πολύ.

Υπάρχουν φορές που ακόμα κι αν ξέρουμε ότι έχουμε πει ή έχουμε κάνει κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε, συνειδητά ή ασυνείδητα, χαμηλώνουμε το κεφάλι και δεν απολογούμαστε. Ακόμα κι αν ο εαυτός που θα θέλαμε να είμαστε μας φωνάζει να το πούμε, ο εαυτός που είμαστε παραμένει ανυπάκουος και δεν το κάνει.

Γιατί όμως;

#1 Φοβάσαι μήπως εστιάσουν στο «κακό» και σταματήσουν να βλέπουν όλα τα καλά που έχεις κάνει

Είναι αλήθεια. Οι άνθρωποι τείνουμε να εστιάζουμε στο κακό, το αρνητικό, την απαισιοδοξία. Ψάχνουμε να βρούμε το ένα λάθος στα 99 σωστά.

Μπορεί ο φόβος μήπως σταματήσουν να σε εκτιμούν οι αγαπημένοι σου να σε κρατά πίσω, αλλά όσο επικεντρώνεσαι σε αυτόν, τόσο απομακρύνεσαι από την επίλυση του προβλήματος.

Οι σχέσεις είναι μια κοινή εμπειρία. Όπως όλοι, έτσι κι εσύ, έχεις την ανάγκη να νιώθεις πως είσαι ένα αξιόλογο άτομο που αναγνωρίζεται για τη συνεισφορά του.

Το πρόβλημα στην συγκεκριμένη περίπτωση ξεκινάει από τη στιγμή που ταυτίζεις τις πράξεις σου με εσένα.

Θα σου πω κάτι απλό που μπορεί να βοηθήσει: Κάνουμε πράξεις, δεν είμαστε οι πράξεις. Το να μπορέσεις να διακρίνεις τη διαφορά του «κάνω» από το «είμαι» είναι ζωτικής σημασίας.

Να θυμάσαι πάντα πως όταν οι πράξεις μας προκαλούν κάποια ζημιά, το μπαλάκι είναι στο γήπεδό μας για να αποκαταστήσουμε την αίσθηση εμπιστοσύνης και ασφάλειας σε μία σχέση.

#2 Προσπαθείς να αποφύγεις με κάθε τρόπο να αισθανθείς ντροπή ή ενοχή

Σε κανέναν δεν αρέσει να αισθάνεται ευάλωτος και είναι απόλυτα λογικό να μη θες να θέσεις τον εαυτό σου σε αυτή τη διαδικασία. Είναι λογικό, επίσης, να νιώθεις άβολα όταν διαπιστώνεις ότι κάποιος πιθανότατα αναστατώθηκε με τις πράξεις σου.

Όλα αυτά τα συναισθήματα, όμως, μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα χρήσιμα, αφού αποδεικνύουν ότι δεν είσαι αναίσθητη αλλά νοιάζεσαι. Αν είσαι ανοιχτή στο να δείξεις ότι νοιάζεσαι, τότε είναι πιο πιθανό να κατανοήσουν την θέση στην οποία βρέθηκες και έκανες ή είπες κάτι που δεν θα έπρεπε.

Πολλές φορές συνδέουμε το γεγονός ότι γινόμαστε ευάλωτοι με την αδυναμία. Η πραγματική αδυναμία της ανθρώπινης φύσης, όμως, είναι να φοβάται να εκφραστεί.

Το να μάθεις να ενισχύεις την αίσθηση της συναισθηματικής ασφάλειας αποτελεί μία ουσιαστική δεξιότητα που μακροπρόθεσμα αναπτύσσει και ενισχύει το θάρρος και την αυτοπεποίθηση.

Νιώσε άνετα με το να αισθάνεσαι άβολα. Είναι ok.

#3 Νομίζεις ότι τίποτα δεν μπορεί να αναιρέσει το λάθος που έκανες

Σίγουρα δεν είναι όλα τα λάθη ίδια. Και σίγουρα κάποια πράγματα είναι δυσκολότερο να ξεχαστούν. Όταν, όμως, πραγματικά έχεις μετανιώσει για κάτι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να στερείς από τον εαυτό πρώτα και κύρια τη συγχώρεση, θεωρώντας ότι δε σου αξίζει.

Αυτή η πεποίθηση σε κρατάει κολλημένη στο παρελθόν και σε κάνει να νιώθεις ότι είναι αδύνατον να αλλάξεις.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να γνωρίζεις ότι έχουμε πάντα την επιλογή να αλλάξουμε μία κατάσταση, βελτιώνοντας τον τρόπο που εκφράζουμε την αγάπη μας με πράξεις.

Και μάντεψε; Το να μπορείς να λες συγγνώμη είναι μία πράξη αγάπης!

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης