Πώς τα κρύα ντους και η «γρήγορη» μουσική θα σε βοηθήσουν να διώξεις τη μελαγχολία του Ιανουαρίου

Pexels

Πώς θα νικήσεις τα January Blues με τον πιο απλό τρόπο. 

Η απότομη μετάβαση από τον ενθουσιασμό και τη διασκέδαση της περιόδου των διακοπών στη ρουτίνα της καθημερινότητας μπορεί να οδηγήσει σε μια πραγματική πτώση των κινήτρων και της γενικότερης διάθεσής μας. Και σε συνδυασμό με την περιορισμένη έκθεση στο φυσικό φως του ήλιου - που μπορεί να προκαλέσει χάος στον ύπνο μας - δεν είναι να απορεί κανείς που νιώθουμε μάλλον ληθαργικοί κάθε Ιανουάριο.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε γι' αυτό; Η απάντηση είναι: Αρκετά. Από το να προσέχουμε τι τρώμε, μέχρι να γυμναζόμαστε περισσότερο και ακόμη και να ακούμε μουσική σε γρήγορο και χαρούμενο ρυθμό.

Ο Dr Jamie Winn γιατρός φαρμακοποιός στο Universal Drugstore, μοιράστηκε δέκα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά για να περιορίσουμε την κούραση και να νιώσουμε ξανά ο εαυτός μας.

9 καθημερινά λάθη που σε κάνουν να φαίνεσαι αγενής ή «εκτός θέματος»

Να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3

Ενώ η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να μειώσει την κούραση, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3 μπορεί να ενισχύσει δραστικά την ενέργειά σας το νέο έτος. Οι τροφές που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως τα ψάρια ψυχρού νερού, όπως ο σολομός και το σκουμπρί, μπορούν να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της προσοχής και της μνήμης. Τα ωμέγα-3 μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη ρύθμιση της παραγωγής ορισμένων νευροδιαβιβαστών και ορμονών που εμπλέκονται στους κύκλους ύπνου-αφύπνισης, οδηγώντας σε βελτιωμένη ποιότητα ύπνου και αυξημένη εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Να χρησιμοποιούμε έλαια μέντας και λεβάντας

Η αρωματοθεραπεία μπορεί να επηρεάσει θετικά τα επίπεδα ενέργειας- ειδικότερα, η χρήση ελαίου μέντας συνδέεται συχνά με αυξημένη εγρήγορση και εγκεφαλική δύναμη. Η εισπνοή αναζωογονητικών αιθέριων ελαίων όπως ο ευκάλυπτος μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, οι οποίοι μπορούν, με τη σειρά τους, να βελτιώσουν τα επίπεδα ενέργειας και τη συνολική διάθεση. Ορισμένα αιθέρια έλαια, όπως η λεβάντα και το χαμομήλι, μπορούν επίσης να έχουν ηρεμιστική επίδραση, ενισχύοντας τη χαλάρωση τη νύχτα και οδηγώντας σε ένα ρυθμιζόμενο μοτίβο ύπνου.

Να ασκούμαστε για 20-30 λεπτά

Ένας 20λεπτος γρήγορος περίπατος μπορεί να επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό την καρδιαγγειακή υγεία, αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό και ενισχύοντας την κυκλοφορία. Όταν ολοκληρώνεται το πρωί, μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειας με αποτελέσματα που διαρκούν όλη την ημέρα. Ομοίως, οι σκόπιμες και ελεγχόμενες κινήσεις του τάι τσι μπορούν να βελτιώσουν τη ροή της ενέργειας, ειδικά όταν συνδυάζονται με ασκήσεις αναπνοής όπως αυτές που συναντάμε στη γιόγκα.

Να ακούμε μουσική με υψηλό BPM (120-140+)

Η μουσική με υψηλό BPM βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας χάρη στην ικανότητά της να αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και τον κινητήριο αντίκτυπο. Το καλύτερο BPM της μουσικής για την ενίσχυση της ενέργειας είναι από 120-140 και πάνω. Η ακρόαση μουσικής σε αυτό το εύρος, όπως η χορευτική μουσική ή η μουσική προπόνησης, μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης, που μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα ενέργειας. Η καλύτερη στιγμή για να ακούσουμε κομμάτια με υψηλό BPM είναι το πρωί ή όταν παρατηρούμε μια πτώση στην ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Να ρυθμίσουμε την πρόσληψη καφεΐνης

Κάποιοι από εμάς βασίζονται στην καφεΐνη για να βγάλουν τη μέρα τους. Αν και η εξάλειψη της καφεΐνης είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της, όπως η αϋπνία και η ανησυχία, ο συγχρονισμός του πότε πίνουμε καφέ μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπο που έχει στα επίπεδα ενέργειάς μας. Η κατανάλωση καφεΐνης την ώρα που παρατηρούμε ότι βιώνουμε μια φυσική πτώση της ενέργειάς μας είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε την ανησυχία. Η καφεΐνη θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται εντελώς περίπου 6-8 ώρες πριν από τον ύπνο για να διασφαλιστεί ότι ο ύπνος δεν διαταράσσεται.

Να καθιερώσουμε ένα συνεπές πρόγραμμα ύπνου

Ένα συνεπές πρόγραμμα ύπνου είναι το καλύτερο για τον οργανισμό μας, καθώς προωθεί τη ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού του σώματός μας και δημιουργεί βέλτιστες συνθήκες ύπνου. Η ιδανική ποσότητα ύπνου μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το άτομο, αλλά ως γενικός κανόνας ο ύπνος για περίπου επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ είναι ιδανικός για τους περισσότερους ενήλικες. Το να έχουμε καθημερινά την ίδια ώρα ύπνου είναι καλύτερο για τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος και βελτιστοποιεί την παραγωγή ορμονών, οδηγώντας σε λιγότερα κουρασμένα πρωινά.

Το να «σαπίζεις» στο κρεβάτι μπορεί να είναι trend στο TikTok αλλά δεν είναι τόσο καλό όσο νομίζεις

Να κάνουμε κρύο ντους 2-3 φορές την εβδομάδα

Τα κρύα ντους μπορούν να έχουν πολλά οφέλη για την υγεία και ένα από αυτά που ξεχωρίζουν είναι η ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας, ειδικά τα κουρασμένα πρωινά. Το κρύο νερό διεγείρει το νευρικό σύστημα και βελτιώνει την κυκλοφορία, γεγονός που μπορεί να προάγει την εγρήγορση. Αυτό είναι χρήσιμο για την καταπολέμηση της κούρασης το πρωί, αλλά και μετά το γεύμα. Τα κρύα ντους θα πρέπει να περιορίζονται σε ένα έως δύο λεπτά όταν εισάγονται για πρώτη φορά στην εβδομαδιαία ρουτίνα μας και να αυξάνονται σταδιακά σε διάρκεια περίπου πέντε έως οκτώ λεπτών ή και περισσότερο.

Να κάνουμε power naps

Οι μεσημεριανοί ύπνοι κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να επαναφέρουν αποτελεσματικά τα επίπεδα ενέργειάς μας και να μειώσουν την κούραση. Τα power naps μπορούν να ρυθμίσουν το ρολόι του σώματός μας και να βελτιώσουν την εγρήγορση όταν προγραμματίζονται σε παρόμοια ώρα κάθε μέρα. Οι σύντομοι μεσημεριανοί ύπνοι μεταξύ 10 και 20 λεπτών είναι ιδανικοί για τη βελτίωση των επιπέδων ενέργειας, αποφεύγοντας παράλληλα την αδράνεια του ύπνου.

Να αξιοποιούμε το φυσικό φως το πρωί

Το φυσικό φως είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσουμε την πρωινή εγρήγορση και τα επίπεδα ενέργειας. Το φυσικό φως συμβάλλει στη ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού του σώματος, του κιρκάδιου ρυθμού, και μπορεί να είναι απαραίτητο για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής (SAD), συμπεριλαμβανομένης της κόπωσης και της μειωμένης ενέργειας. Δεν υπάρχει όριο στην ποσότητα του φυσικού φωτός που βελτιώνει τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας, αν και η έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να γίνεται με κατάλληλη προστασία SPF. Ορισμένοι τρόποι για να ενσωματώσουμε την έκθεση στο φυσικό φως στην καθημερινή μας ρουτίνα είναι κάνοντας διαλείμματα έξω, ανοίγοντας τις κουρτίνες και χρησιμοποιώντας λαμπτήρες φωτοθεραπείας.

Ενυδάτωση

Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, πονοκεφάλους και μειωμένη γνωστική λειτουργία, αλλά το να αφιερώνουμε χρόνο για να πίνε νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας σε μικρά διαστήματα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων ενυδάτωσης. Τα οφέλη είναι τεράστια για τις σωματικές μας λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης πέψης και της βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης