Πώς να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου σε δύσκολες κοινωνικές καταστάσεις

Pexels

Η εξάσκηση της κοινωνικής αυτοάμυνας δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς δύσκολες αλληλεπιδράσεις με αγνώστους, συναδέλφους, αγαπημένους και οποιονδήποτε άλλον μπορεί να ξεπεράσει τα όρια.

Όλοι είμαστε επιρρεπείς στο να ξεσπάμε όταν είμαστε αγχωμένοι. Οι δεξιότητες αυτορρύθμισης και η αυτογνωσία μπορούν να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε αυτές τις καταστάσεις. Αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να βρίσκουμε το μέρος όπου νιώθουμε ασφαλείς και ήρεμοι και να αφήνουμε την απογοήτευση, τον θυμό ή τον φόβο να μας κατακλύζουν.

Μερικές φορές πρόκειται για τη σύνδεση και τη συνειδητή μετακίνηση του συναισθήματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς ψυχικής υγείας του Goop.com, τα συναισθήματα που δεν προλαβαίνουν να βγουν προς τα έξω όταν πρέπει, για οποιονδήποτε λόγο, πρέπει να τα «αποκόψουμε» από τον εαυτό μας.

Επαναφορά συναισθηματικών ρυθμίσεων: Πώς να σταματήσεις να αγαπάς κάποιον

Πράγματι, παραμένουμε σιωπηλοί σε διάφορες καταστάσεις για διαφορετικούς λόγους. Είτε για λόγους προσωπικής ασφάλειας, είτε για λόγους κοινωνικής ευγένειας, είτε για λόγους εργασιακής πολιτικής, δεν είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας εκείνη τη στιγμή. Αλλά εξακολουθούμε να νιώθουμε τα συναισθήματα αυτά.

Όταν δεν μπορούμε να αντιδράσουμε ή όταν δεν είναι ασφαλές ή κατάλληλο να το κάνουμε, τι συμβαίνει με αυτή την καταπνιγμένη φυσική αμυντική αντίδραση; Τα συναισθήματα ζουν στο σώμα. Και όταν δεν εξωτερικεύονται, είναι δύσκολο να νιώσουμε ανακούφιση ή ασφάλεια- μπορεί να μειωθεί η αίσθηση της αυτοεκτίμησής μας και μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο στρες και εξάντληση.

Ακολουθούν μερικοί απλοί τρόποι για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να επεξεργαστεί κάποια από αυτά τα καταπιεσμένα συναισθήματα, να αποτρέψεις το χρόνιο στρες και να βρεις χώρο για να σκεφτείς καθαρά πώς θα μπορούσες να διαχειριστείς την επόμενη κατάσταση που θα προκύψει.

Δείξε συμπόνια για τον εαυτό σου. Φρόντισε το κομμάτι του εαυτού σου που είναι φοβισμένο, θυμωμένο ή πληγωμένο. Προχώρα παρακάτω. Μερικές φορές χρειαζόμαστε ένα δυνατό κλάμα μετά από μια έντονη εμπειρία.

Πώς η τελειομανία μπορεί να σου καταστρέψει τη ζωή και ποιο το αντίδοτο

Βάλε κίνηση στη ζωή σου. Πήγαινε για τρέξιμο ή βάλε μουσική και χόρεψε. Φαντάσου ότι ο θυμός βγαίνει από το σώμα σου, μέσω των ποδιών σου, πατώντας στο έδαφος, ενώ οι εκπνοές απελευθερώνουν το θυμό.

Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου. Γράψε ένα γράμμα για να πεις όλα αυτά που θέλεις εκείνη την στιγμή αλλά δεν μπορείς. Μην συγκρατηθείς. Μπορείς επίσης να προσπαθήσεις να φανταστείς ότι έχεις κάποιου είδους μαγική δύναμη που σου επιτρέπει να κάνεις το άτομο να σωπάσει, ή ίσως βγάλεις φτερά και να μπορέσεις να πετάξεις μακριά από την στιγμή της σύγκρουσης με ευκολία.

Δώσε προσοχή στα όνειρά σου. Είναι φυσιολογικό να ονειρευόμαστε καταστάσεις που δεν έχουμε καταφέρει να ξεκαθαρίσουμε. Αναζήτησε τους ανθρώπους που εμφανίζονται στο όνειρο και οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή δύναμης για εσένα - ανθρώπους που ενσαρκώνουν ιδιότητες χαρακτήρα που είναι ανακουφιστικές ή θαρραλέες.

Γίνε πιο ανοιχτή στον κόσμο. Συνδέσου με εκείνο το άτομο του οποίου η αγκαλιά σε κάνει να αισθάνεσαι προσγειωμένη. Αγκάλιασε το κατοικίδιό σου. Συνδέσου με μικρούς, απλούς τρόπους που σου φαίνονται ασφαλείς και καλοπροαίρετοι, δίνοντας στο νευρικό σου σύστημα μια επαναφορά. Πες καλημέρα και συζήτησε για τον καιρό με έναν γείτονα. Βγες στη φύση. Πήγαινε στο μέρος που σε ηρεμεί.

Συμβουλές για να προχωρήσεις μπροστά

Να είσαι προετοιμασμένη. Η περίοδος των διακοπών, με όλη τη συντροφικότητα και τη γενναιοδωρία της, μπορεί επίσης να είναι αγχωτική, με τις περίπλοκες οικογενειακές σχέσεις και την ανησυχία για τις πολλές (ή τις λίγες) κοινωνικές υποχρεώσεις. Η ειδικός του thegoop.com, Dr. Nadine Burke Harris, προτείνει να έχουμε μια λίστα με τρόπους διαχείρισης του άγχους όταν μας βγάζουν εκτός εαυτού. Η δημιουργία μιας τέτοιας λίστας είναι έξυπνη για όλους. Δημιούργησε μια δική σου, συγκεκριμένα για εσένα. Άλλους τους χαλαρώνει ένα ζεστό μπάνιο, άλλους οι μεγάλες πρωινές βόλτες ή ακόμη και η δοκιμή νέων συνταγών.

Αν τώρα ξέρεις ότι πρόκειται να έρχεσαι σε συνεχείς συγκρούσεις με έναν συνάδελφο ή τον εργοδότη σου, σκέψου να προγραμματίσεις μια συζήτηση μαζί τους σε μια ήρεμη στιγμή. Και την επόμενη φορά που θα προκύψει σύγκρουση και ο θυμός κάποιου θα ξεσπάσει πάνω σου, θα μπορούσες να σηκώσεις τα χέρια ψηλά και να πεις ήρεμα: «Σταμάτα». Πώς θα ήταν αυτό;

Αν αυτό δεν σου φαίνεται εφικτό, πριν μπεις σε ένα δωμάτιο με αυτό το άτομο, φαντάσου κάποιον ή κάτι που σε αγαπά άνευ όρων και σε προστατεύει. Συνδέσου με αυτή την ενέργεια και το συναίσθημα και φέρε το στο δωμάτιο μαζί σου.

Όταν πάλι βρίσκεσαι σε εκείνο το μεγάλο οικογενειακό τραπέζι και εκείνο το ένα μέλος της οικογένειας αρχίζει την ετήσια αξιολόγησή του για τη συμπεριφορά σου, φαντάσου ότι είσαι κοινωνιολόγος ή βιολόγος που παρατηρεί μια φυλή ζώων. Παρατήρησε αντικειμενικά την αιτία και το αποτέλεσμα ενός σχολίου ή μιας χειρονομίας. Παρατήρησε τα συναισθήματα που προκαλούν σε εσένα και στους άλλους. Αυτή η λίγη αντικειμενικότητα μπορεί να σε απελευθερώσει από το να είσαι τόσο βαθιά ριζωμένη στο άμεσο άγχος της συναισθηματικής εμπειρίας.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης