Πώς να τα βγάλεις πέρα όταν αισθάνεσαι «περίεργα» ή «εκτός»
Είναι απολύτως φυσιολογικό να έχουμε μια μέρα άκυρη που νιώθουμε λίγο «περίεργα» ή «εκτός». Να τί μπορείς να κάνεις αν βρίσκεσαι σε μια τέτοια φάση.
Υπάρχουν μέρες που δεν είμαστε καθόλου ο εαυτός μας και που νιώθουμε λίγο «περίεργα» ή «εκτός». Παρόλο που αυτό είναι συνηθισμένο, είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή στο τι συμβαίνει με τη συναισθηματική και σωματική μας κατάσταση. Ακολουθούν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις αν είσαι σε αυτή τη φάση.
Ικανοποίηση των αναγκών σου
Πρώτα έλεγξε τον εαυτό σου και εντόπισε ποιες, αν υπάρχουν, από τις ανάγκες σου δεν έχουν ικανοποιηθεί σήμερα. Η ικανοποίηση αυτής της ανάγκης μπορεί να μην ανακουφίσει τα συναισθήματά σου, αλλά θα μπορούσε να σε βοηθήσει να συντονιστείς με το τι χρειάζονται το σώμα και το μυαλό σου -και τι δεν τους έχει δοθεί.
Κάνε στον εαυτό σου τις ακόλουθες ερωτήσεις:
- Πώς μπορώ να περιγράψω καλύτερα τα συναισθήματα που έχω; Αισθάνομαι «περίεργα» επειδή έχω έναν συνδυασμό συναισθημάτων; Αν ναι, ποια είναι αυτά;
- Συνέβη κάτι πρόσφατα που μπορεί να συνδέεται με αυτά τα συναισθήματα;
- Αν μου συμβαίνει κάτι, τι πρέπει να καταλάβω ή να διευκρινίσω που μπορεί να με μπερδεύει ή να με αποπροσανατολίζει;
Μπορεί να είναι δύσκολο να ικανοποιήσουμε τις δικές μας ανάγκες όταν είμαστε απασχολημένοι ή νιώθουμε εξαντλημένοι. Μερικές φορές, το να ξεκινήσουμε και να παραμείνουμε πιστοί σε μια ρουτίνα μπορεί να βοηθήσει πολύ.
Είναι η ονειροπόληση καλή για την υγεία μας; Ποια είναι η κακοπροαίρετη εκδοχή και ποια τα 6 οφέλη
Πώς να τα βγάλεις πέρα όταν αισθάνεσαι «περίεργα» ή «εκτός»
Αν έχεις αναλογιστεί τη συναισθηματική και σωματική σου κατάσταση και νιώθεις ότι έχεις καλύψει τις ανάγκες σου αλλά εξακολουθείς να νιώθεις «εκτός», ίσως χρειάζεται να σκεφτείς κάποιες από αυτές τις συγκεκριμένες στρατηγικές αντιμετώπισης για να ανακουφίσεις αυτά τα αρνητικά συναισθήματα:
Διαλογισμός και ενσυνειδητότητα
Βρες μερικούς καθοδηγούμενους διαλογισμούς στο YouTube ή σε μια εφαρμογή διαλογισμού ή αφιέρωσε χρόνο στην ημέρα σου για να εξασκείς την ενσυνειδητότητα και τις βαθιές αναπνοές. Αυτό είναι γνωστό ότι συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων άγχους και στην ανακούφιση από το στρες. Ακόμη και πέντε λεπτά κάθε φορά είναι αρκετά για να ξεκινήσεις και κάνουν τη διαφορά.
Ήπιες διατάσεις ή γιόγκα
Μετακίνησε το σώμα σου με στοχευμένους τρόπους για να τεντώσεις τους μύες σου και να βελτιώσεις τη ροή του αίματος, προκειμένου να βοηθήσεις στην ανακούφιση των αρνητικών συναισθημάτων και να αυξήσεις την ενέργεια. Επιπλέον, μπορεί να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να συγκεντρωθείς.
Άσκηση και περπάτημα
Εάν ασκείσαι ή συμμετέχεις σε κάποιο άθλημα, σου αρέσει να γυμνάζεσαι ή απολαμβάνεις έναν απλό περίπατο στην ύπαιθρο, οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και των επιπέδων ενέργειάς σου.
Αυτοφροντίδα για τις αισθήσεις σου
Αφιέρωσε χρόνο για να κάνεις δραστηριότητες που απασχολούν τις πέντε αισθήσεις σου. Ορισμένες από αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:
- Παρακολούθηση ή μάθηση της αγαπημένης σου τέχνης, ταινίας ή τηλεοπτικής εκπομπής.
- Ακρόαση της αγαπημένης σου μουσικής ή podcasts.
- Χρησιμοποιώντας τις αγαπημένες σου αρωματικές λοσιόν ή σαπούνια ή ανάβοντας κεριά.
- Να αγγίζεις ή να κρατάς την αγαπημένη σου κουβέρτα ή το αγαπημένο σου λούτρινο ζωάκι.
- Να τρως το αγαπημένο σου σνακ ή καραμέλα.
Επιστράτευσε το σύστημα υποστήριξής σου
Αν έχεις φίλους ή μέλη της οικογένειας στους οποίους μπορείς να μιλήσεις για αυτά που νιώθεις, απευθύνσου σε αυτούς. Η επιστράτευση του συστήματος υποστήριξής σου μπορεί επίσης να σημαίνει ότι απλώς περνάς χρόνο μαζί τους ή κάνεις μια διασκεδαστική δραστηριότητα μαζί τους, χωρίς να μιλάς για τα συναισθήματά σου. Όπως και να έχει, το να στηρίζεσαι σε ανθρώπους και να αφιερώνεις χρόνο μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις συνολικά καλύτερα.
Μίλησε σε έναν σύμβουλο ή θεραπευτή
Δεν χρειάζεται να έχεις κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας ή διαγνωσμένη ασθένεια για να μιλήσεις σε κάποιον επαγγελματία. Όλοι έχουν αρνητικά συναισθήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και ένας θεραπευτής μπορεί συχνά να δώσει χρήσιμες συμβουλές και στρατηγικές για όταν δεν αισθανόμαστε καλύτερα.
Άλλαξε τη σχέση σου με τα ερεθίσματα που πυροδοτούν αρνητικά συναισθήματα
Αυτό το βήμα μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Το να αλλάξεις τη σχέση σου με αυτό που πυροδοτεί τα «εκτός» συναισθήματά σου μπορεί να σημαίνει να βρεις τρόπο να τα αποφύγεις εντελώς ή να μάθεις στρατηγικές αντιμετώπισης για να ρυθμίζεις τα συναισθήματά σου όταν τα συναντάς. Ανάλογα με την αφορμή και τον λόγο που την προκαλεί, αυτό μπορεί να αξίζει να το συζητήσεις με έναν ψυχολόγο, αν παλεύεις σκληρά με μια τέτοια κατάσταση.
Τι είναι η υπερφόρτωση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και πώς μπορώ να την αποφύγω;
Πώς να υποστηρίξεις κάποιον που γνωρίζεις
Αν ανησυχείς ότι ένα αγαπημένο σου πρόσωπο αισθάνεται «περίεργα» ή «εκτός» και αυτό συμβαίνει εδώ και καιρό, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείς να πλησιάσεις με ενσυναίσθηση και χωρίς να κρίνεις.
- Όταν χρησιμοποιούμε δηλώσεις «εγώ», είναι πιο εύκολο να επικοινωνήσουμε τα συναισθήματα και τις ανησυχίες μας με τρόπο που δεν δημιουργεί ενοχές ή ντροπή στο άτομο. Ξεκίνα με το: «Ανησυχώ ότι...». «Έχω παρατηρήσει τον τελευταίο καιρό...».
- Κάνε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου: «Μπορείς να μου πεις περισσότερα για...» «Πώς αισθάνεσαι για....».
- Υποστήριξέ τους με άλλους τρόπους, όπως ενθαρρύνοντάς τους να επιτύχουν τους στόχους τους, κρατώντας τους συντροφιά, σχεδιάζοντας διασκεδαστικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβάνοντάς τους σε συζητήσεις κ.λπ.