Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το «κλειδί της ευτυχίας» και δεν είναι αυτό που θα περίμεναν πολλοί

Pixabay

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η συνταγή για μια ευτυχισμένη ζωή; Πολλές φορές: ναι. Για δες κάτι που μπορεί να σε εκπλήξει. 

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η συνταγή για μια ευτυχισμένη ζωή; Οι επιστήμονες μόλις ανακοίνωσαν κάτι που μπορεί να σε εκπλήξει όπως διαβάσαμε στο Mirror.com. Η συνταγή της ευτυχίας δεν έχει να κάνει με τα υλικά αγαθά, αλλά με το ποιος είσαι. Αυτό είναι που πραγματικά μετράει.

Κυνηγάς το τέλειο σώμα ή ένα πορτοφόλι που ξεχειλίζει; Ίσως να χρειάζεται να αναθεωρήσεις τη στρατηγική σου.

Το πραγματικό ζητούμενο είναι ο εσωτερικός σου κόσμος. Μια έρευνα διαπίστωσε ότι το 80% της ικανοποίησης των ανθρώπων από τη ζωή τους οφείλεται στον χαρακτήρα τους -και αποδεικνύεται ότι το να είσαι δυναμικός και ξεκάθαρος σχετικά με τις επιθυμίες σου μπορεί να είναι το κλειδί για μια κορυφαία ζωή.

Guilty pleasure #not: Είσαι έτοιμη να σταματήσεις να νιώθεις ενοχές για τα πάντα μια και καλή;

«Αποδεικνύεται ότι η ικανοποίηση από τη ζωή των ανθρώπων σχετίζεται ακόμη περισσότερο με την προσωπικότητά τους από ό,τι νομίζαμε», αποκάλυψε ο Δρ Rene Mottus από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και πρόσθεσε «Η προσωπικότητα τείνει να είναι σταθερή, διαμορφώνεται σταδιακά από ένα μείγμα χιλιάδων εμπειριών και γενετικών παραγόντων. Έτσι, όσο περισσότερο η ικανοποίηση σχετίζεται με την προσωπικότητα, τόσο λιγότερο αναμένεται να αντιδρά στις διακυμάνσεις της ζωής».

Μελετώντας τα δεδομένα, οι επιστήμονες ανέλυσαν τις λεπτομέρειες της ζωής περισσότερων από 20.000 ανθρώπων, εξετάζοντας τα πάντα, από την ικανοποίηση από την εργασία μέχρι τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών, την υγεία, τον τόπο διαμονής, τις σχέσεις τους, ακόμη και την εμφάνισή τους. Στη συνέχεια, διασταύρωσαν αυτά τα ευρήματα με σχόλια από «πληροφοριοδότες» -δηλαδή από τους ανθρώπους που τους γνωρίζουν καλύτερα- για να βεβαιωθούν ότι ήταν ακριβή.

Και εδώ είναι το σημαντικό: ένα τεράστιο 80% του τι μας κάνει ευχαριστημένους με τη ζωή μας καταλήγει σε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Έτσι, αν είσαι εξωστρεφής, δώσε του να καταλάβει. Το να είσαι τολμηρός για αυτό που θέλεις θα μπορούσε να είναι το εισιτήριό σου για να ζήσεις μια πλούσια ζωή, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Δεν είσαι μόνο εσύ: Πολλοί ενήλικες φοβούνται το σκοτάδι - Να πώς μπορείς να το ξεπεράσεις

Ο Δρ Mottus αποκάλυψε: «Σε γενικές γραμμές, οι πιο ικανοποιημένοι άνθρωποι ήταν πιο συναισθηματικά σταθεροί, εξωστρεφείς και ευσυνείδητοι. Αλλά πιο συγκεκριμένα, όσοι ήταν ικανοποιημένοι με τη ζωή τους ένιωθαν ότι τους καταλαβαίνουν, ενθουσιασμένοι και αποφασιστικοί, ενώ οι λιγότερο ικανοποιημένοι άνθρωποι ένιωθαν ζηλόφθονους, znudzeni (πλήττοντες), χρησιμοποιημένοι, ανίκανοι και χωρίς ανταμοιβή».

Η έρευνα που επικεντρώθηκε σε Εσθονούς ενήλικες διαπίστωσε ότι τα αποτελέσματα ίσχυαν σε διαφορετικές εθνικότητες και κοινωνικές τάξεις. Τα επίπεδα ικανοποίησης κυμαίνονται με την πάροδο του χρόνου για πολλούς, αλλά τείνουν να επιστρέφουν σε μια σχετικά σταθερή κατάσταση.

Πρόκειται για ένα εύρημα με ρίζες που εκτείνονται μια δεκαετία πίσω, αποδεικνύοντας ότι ο δεσμός μεταξύ προσωπικότητας και ευτυχίας δεν είναι φευγαλέος αλλά διαρκής. Σε ακαδημαϊκούς όρους, αυτό είναι αρκετά πρωτοποριακό, δεδομένου ότι προηγούμενες έρευνες μπορεί να είχαν υποτιμήσει τον αντίκτυπο που έχει η προσωπικότητά μας στην αίσθηση της ευτυχίας μας.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εμπειρίες δεν μπορούν να έχουν διαρκείς επιρροές στην ικανοποίηση από τη ζωή», επεσήμανε ο Δρ Mottus προσθέτοντας, «Αλλά όταν οι εμπειρίες έχουν σημασία, πρέπει να διαμορφώνουν τους ανθρώπους πολύ πιο γενικά από το να τους κάνουν απλώς περισσότερο ή λιγότερο ικανοποιημένους με τη ζωή. Αυτό απαιτεί χρόνο και δεν συμβαίνει πολύ συχνά».

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης