Φοιτητική ζωή και διάβασμα μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά αν ακολουθήσεις κάποια βασικά tips
Πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο κι έχεις αγχωθεί ήδη για το πώς θα τα «βγάλεις» πέρα μόνη/ος σου με τις εργασίες και τα πάρτι που θες να πάς; Μην αγχώνεσαι, είναι όλα θέμα σωστής οργάνωσης.
Για τους περισσότερους - για να μην πούμε για όλους - τα φοιτητικά χρόνια έχουν υπάρξει τα καλύτερα της ζωής τους. Νέες παρέες, νέο περιβάλλον, νέα ενδιαφέροντα πράγματα που θα μάθεις και θα σε πάνε ένα βήμα πιο κοντά στο «όνειρό» σου. Τι καλύτερο από αυτό;
«Τίποτα» θα ήταν η απάντηση αν δεν υπήρχε ο παράγοντας του ότι θα πρέπει να συντηρείς πλέον μόνη/ος σου ένα σπίτι (σίγουρα αν σπουδάζεις σε άλλη πόλη από το πατρικό σου) και ότι θα πρέπει να συνδυάσεις το πιο απαιτητικό διάβασμα που έχει μια σχολή στο Πανεπιστήμιο με την φοιτητική ζωή που θες να ζήσεις στο έπακρο - ναι με τα πάρτι, τις εξόδους και τις εκδρομές με τους συμφοιτητές σου.
Προτού «πελαγώσεις» σου έχουμε κάποια tips τα οποία θα σε βοηθήσουν να τα «βγάλεις» πέρα με την νέα αυτή εποχή που ξεκινά για σένα.
1. Οργάνωσε τα οικονομικά σου
Ας μην γελιόμαστε, η φοίτησή σου στο Πανεπιστήμιο θα διαρκέσει αρκετό καιρό - το λιγότερο τέσσερα χρόνια - οπότε πρώτα και κύρια καλό θα είναι να δεις ποια θα είναι τα πάγια έξοδά σου, δηλαδή το ενοίκιο (αν έχεις) και τα γενικά έξοδα του σπιτιού (λογαριασμοί, ψώνια, ίντερνετ) ή τα δίδακτρα σου, αν σπουδάζεις σε ιδιωτική σχολή. Αφού δεις πόσα είναι αυτά, καλό θα είναι να τα αφαιρείς πρώτα από τον μηνιαίο προϋπολογισμό σου, ώστε να είναι καλυμμένες γι' αρχή οι ανάγκες σου και στη συνέχεια με το ποσό που περισσεύει θα μπορείς να βγεις τις βόλτες που θες ή να κάνεις όσα λέτε με τους συμφοιτητές σου.
2. Μην παρασύρεσαι στις εξόδους σου
Ποτέ κανείς δεν είπε - ειδικά σε αυτή την ηλικία που είσαι - «θα βγω για ένα χαλαρό ποτό και θα γυρίσω νωρίς» και το έκανε. Συνήθως το ένα φέρνει το άλλο και παρασυρόμαστε από την παρέα μας με αποτέλεσμα να γυρνάμε στην καλύτερη περίπτωση τα χαράματα. Και τι γίνεται όταν την επόμενη έχεις να παραδώσεις εκείνη την εργασία που ετοίμαζες έναν μήνα ολόκληρο ή όταν έχεις εξεταστική; Εκεί θα πρέπει να κάνεις την «καρδιά» σου πέτρα και να καταφέρεις να γυρίσεις σπίτι την ώρα που είχες πει εξ αρχής ότι θα γυρίσεις. Δεν είναι εύκολο να γίνει αυτό, ειδικά αν με την παρέα σου περνάτε πάντα καλά. Για να τα καταφέρεις λοιπόν, μια ιδέα είναι να έχεις μόνο λίγα μετρητά επάνω σου, τόσα όσα θα χρειαστείς για παράδειγμα για ένα ή δυο ποτά. Έτσι, αναγκαστικά κάποια στιγμή θα πρέπει να επιστρέψεις σπίτι. Και πιο πολλά λεφτά δεν θα χαλάσεις και θα είσαι νηφάλια/ος για την επόμενη μέρα.
3. Φτιάξε ένα πλάνο διατροφής
Όχι δεν υπονοούμε να κάνεις κάποια δίαιτα, απλά να φτιάχνεις από την μία βδομάδα για την άλλη ένα πρόγραμμα, έτσι ώστε να ξέρεις κάθε μέρα τι θα τρως. Αυτό προϋποθέτει, βέβαια το να μάθεις να κάνεις κάποιες βασικές συνταγές. Έτσι, το πρόγραμμα που θα βγάλεις θα σε βοηθήσει, ειδικά αν το έχεις και γραμμένο κάπου, στο να παίρνεις ακριβώς αυτά που θα χρειαστείς από το σούπερ μάρκετ κάνοντας σωστή διαχείριση των χρημάτων σου. Παράλληλα, αν έχεις οργανώσει από τη μία βδομάδα για την άλλη το τι θα τρως δεν θα χρειάζεται να παραγγέλνεις delivery όλη την ώρα κι έτσι και λεφτά θα εξοικονομείς και πιο υγιεινά θα τρέφεσαι.
4. Χρησιμοποίησε έναν υπογραμμιστή για να τονίσεις τα πιο σημαντικά κομμάτια της διάλεξης
Είτε έχεις το βιβλίο του μαθήματος που παρακολουθείς είτε τις σημειώσεις που σας έδωσε ο καθηγητής, καλό θα είναι να έχεις υπογραμμίσει με έναν ειδικό μαρκαδόρο τις λέξεις ή φράσεις κλειδιά που είναι πιο σημαντικές, ώστε αν κάνεις ένα μικρό διάβασμα το βράδυ ή λίγο πριν το μάθημα την επόμενη να μπορέσεις να θυμηθείς πιο εύκολα για το τι είχατε μιλήσει στην αίθουσα. Αυτή η μέθοδος θα σε βοηθήσει να απομνημονεύσεις καλύτερα τις πληροφορίες που χρειάζεσαι και να διαβάσεις και πιο εύκολα στην εξεταστική σου.
5. Μην φοβηθείς να ζητήσεις βοήθεια
Είτε αφορά κάτι που δεν καταλαβαίνεις σε κάποιο μάθημα είτε αφορά τα οικονομικά σου μην φοβηθείς να ζητήσεις βοήθεια. Αν μιλάμε για την πρώτη περίπτωση μην διστάσεις να μιλήσεις με τους καθηγητές σου κι αν χρειαστεί να κάνεις κάποιο έξτρα «ιδιαίτερο» μάθημα. Μην νομίζεις πως κι οι φοιτητές δεν κάνουν φροντιστήρια. Αν από την άλλη έχεις μια δύσκολη περίοδο με τα οικονομικά σου μην φοβηθείς να μιλήσεις στους γονείς σου, αυτοί θα είναι πάντα εκεί για σένα και για ό,τι χρειαστείς.
6. Μείνε καθαρή/ός
Μάθε πώς να χρησιμοποιείς το πλυντήριό σου, έτσι ώστε να μην ψάχνεις τελευταία στιγμή πού είναι εκείνη η μπλούζα που θες να φορέσεις. Παράλληλα, δεν θα χαλάς έξτρα λεφτά για να πηγαίνεις τα ρούχα σου στο καθαριστήριο. Άλλωστε, το να είσαι καθαρός/η είναι η «μισή αρχοντιά» λένε. Αντίστοιχα, φρόντιζε να καθαρίζεις το σπίτι σου ανά τακτά χρονικά διαστήματα προτού συσσωρευτεί πολύ σκόνη για παράδειγμα.
7. Αν έχεις συγκάτοικο προσπάθησε να επικοινωνείς σωστά μαζί του
Αν δεν μένεις μόνη/ος σου στο φοιτητικό σου σπίτι αλλά έχεις συγκάτοικο που είτε γνώρισες πρόσφατα είτε ήταν από πριν φίλος/η σου, προσπάθησε να επικοινωνείς μαζί του/της για όποιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στην συγκατοίκησή σας, ώστε να το λύσετε άμεσα. Μην τα «κρατάς» μέσα σου γιατί έτσι μόνο πιο δύσκολη μπορεί να γίνει για σένα η συγκατοίκηση.
8. Χρησιμοποίησε τις εκπτώσεις που έχεις σαν φοιτητής/τρια
Η ζωή σου και τα οικονομικά σου κυρίως, μπορούν να γίνουν πιο εύκολα αν χρησιμοποιήσεις τις εκπτώσεις που δικαιούσαι ως φοιτητής/τρια. Με το φοιτητικό πάσο που θα έχεις θα μπορείς να κερδίζεις καλύτερες τιμές σε πολλά πράγματα, από ένα γεύμα σε κάποιο εστιατόριο, εκπτώσεις σε ρούχα, ακόμα και στο εισιτήριο στο σινεμά ή στα ακτοπλοϊκά. Έτσι, θα μπορείς να «ζήσεις» πράγματα από τη φοιτητική ζωή πιο οικονομικά.