Για να μη γίνεις κι εσύ viral φρέσκαρε τη μνήμη σου και δες τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου
Πολλοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τι γιορτάζουμε στις δύο εθνικές επετείους αλλά τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα.
Για άλλη μια χρονιά έφτασε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, οι δρόμοι και τα σπίτια είναι γεμάτα με ελληνικές σημαίες και οι πιο πολλοί ή θα πάρουμε μέρος ή θα παρακολουθήσουμε την παρέλαση με τους φίλους και τις οικογένειές μας.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τι γιορτάζουμε αυτήν τη μέρα και τι την 25η Μαρτίου. Τα πράγματα, όμως είναι εύκολα, οπότε αν είσαι μία από αυτούς συνέχισε την ανάγνωση για να μην μπερδευτείς ποτέ ξανά.
Τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου;
Την 28η Οκτωβρίου γιορτάζουμε την επέτειο του ΟΧΙ. Το ΟΧΙ που δώσαμε σαν απάντηση στο ιταλικό τελεσίγραφο του Benito Mussolini, που δόθηκε την 28η Οκτωβρίου του 1940 στον Ιωάννη Μεταξά κι απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση των στρατευμάτων της Ιταλίας από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, ώστε, έπειτα, να καταλάβουν στρατηγικά σημεία της Ελλάδας.
O Ιταλός πρέσβης που μετέφερε το τελεσίγραφο της Κυβέρνησης, Emanuele Grazzi, το 1945, εξέδωσε τα απομνημονεύματά του, μέσα στα οποία περιέγραφε τη συγκεκριμένη σκηνή:
«Μόλις καθίσαμε, του είπα ότι η κυβέρνησή μου μού είχε αναθέσει να του κάνω μία άκρως επείγουσα ανακοίνωση και χωρίς άλλα λόγια του έδωσα το κείμενο. Ο Μεταξάς άρχισε να το διαβάζει. Τα χέρια που κρατούσαν το χαρτί έτρεμαν ελαφρά, και μέσα από τα γυαλιά έβλεπα τα μάτια του να βουρκώνουν όπως συνήθιζε όταν ήταν συγκινημένος. Όταν τελείωσε την ανάγνωση με κοίταξε κατά πρόσωπο και μου είπε με φωνή λυπημένη αλλά σταθερή φωνή: «Alors, c'est la guerre!» (λοιπόν έχουμε πόλεμο). Του απάντησα ότι η ιταλική κυβέρνηση ήλπιζε πως η ελληνική κυβέρνηση θα δεχόταν τα αιτήματά της και θα άφηνε να περάσουν ελεύθερα τα ιταλικά στρατεύματα τα οποία θα άρχιζαν τις μετακινήσεις τους στις 6 το πρωί. Ο Μεταξάς με ρώτησε τότε πως θα μπορούσα να σκεφτώ ότι ακόμα και αν είχε πρόθεση να ενδώσει θα του ήταν δυνατόν μέσα σε τρεις ώρες να λάβει τις διαταγές του βασιλιά και να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες για την ελεύθερη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων».