Ο τρόπος που η υγεία σου σχετίζεται με την ψυχολογία σου θα σε κάνει να ζήσεις περισσότερα χρόνια

Άρτεμις Σκούφου
Pexels

Πώς θα ζήσεις περισσότερο; Τι θα σε κάνει να αποφύγεις τα προβλήματα υγείας; Η απάντηση είναι μία και ίσως και η πιο απλή. 

Ό,τι κι αν σου συμβεί από άποψη υγείας, συνέχεια ακούς ότι πρέπει να έχεις καλή ψυχολογία για να το αντιμετωπίσεις. Είναι τυχαίο;

Φυσικά και δεν είναι. Για να μην φτάσεις βέβαια στο σημείο να πάθεις κάτι για να έχεις καλή ψυχική υγεία, οι επιστήμονες βρήκαν αυτό που πρέπει να κάνεις για να ζήσεις περισσότερο, χωρίς να υποστείς προβλήματα με την υγεία σου. Ποιο είναι το μυστικό;

Οι άνθρωποι με αυτό το χαρακτηριστικό έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο

Η ανάλυση των ιατρικών δεδομένων περισσότερων από 120.000 ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο με μέση ηλικία 57 ετών διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είναι ευχαριστημένοι με τη ζωή τους έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο, να υποστούν έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με όσους είχαν χαμηλότερα επίπεδα ευημερίας, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την ενίσχυση της προσωπικής ευημερίας είναι μια καλή προσέγγισης της ζωής. Δηλαδή, τακτική σωματική δραστηριότητα, κοινωνικές δραστηριότητες και καλή διαχείριση του άγχους.

Slow living ή αλλιώς πώς να διώξεις το άγχος: Η τάση του TikTok που σε κάνει να ζεις τη ζωή που θες

Η μελέτη διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με τους ενήλικες με χαμηλή αίσθηση ευεξίας, ο συνολικός κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων ήταν 10% έως 21% - χαμηλότερος για τα άτομα με την υψηλότερη αξιολόγηση ευεξίας.

Σε σύγκριση με τους ενήλικες με χαμηλή αίσθηση ευεξίας, οι άνθρωποι με τις υψηλότερες βαθμολογίες είχαν 44% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, 45% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, 51% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και 56% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν μια σφαιρική προσέγγιση της υγειονομικής περίθαλψης, όπου η ενίσχυση της ψυχικής και συναισθηματικής ευεξίας ενός ατόμου θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της πρόληψης των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων», δήλωσε ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, καθηγητής Wen Sun, του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας.

Οι επαγγελματίες της υγείας θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συμπεριλάβουν στρατηγικές για τη βελτίωση της προσωπικής ικανοποίησης και ευτυχίας ως μέρος της συνηθισμένης φροντίδας, όπως η σύσταση τακτικών σωματικών δραστηριοτήτων, κοινωνικών δραστηριοτήτων ή τεχνικών διαχείρισης του άγχους ως αποτελεσματικών τρόπων για την ενίσχυση της προσωπικής ευημερίας.

Είναι γνωστό ότι η ικανοποίηση από τη ζωή ή η ευημερία μπορεί να αυξήσει την ψυχική υγεία. Αλλά, μέχρι τώρα, η επίδραση της ευημερίας στην καρδιαγγειακή υγεία ήταν λιγότερο σαφής.

Η μελέτη εξέτασε σε πάνω από 120.000 άτομα την ευημερία σε σχέση με την ικανοποίηση από την οικογένεια, τις φιλίες, την υγεία, τα οικονομικά και τη γενική ευτυχία.

Στη συνέχεια, οι ειδικοί ανέλυσαν την πιθανή σύνδεση της ευημερίας με την ανάπτυξη τεσσάρων σημαντικών καρδιαγγειακών νοσημάτων: στεφανιαία νόσος, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν τη βαθιά επίδραση που μπορεί να έχει η συναισθηματική και ψυχολογική υγεία στη σωματική ευεξία, ρίχνοντας φως σε περίπλοκους βιολογικούς μηχανισμούς που δεν είχαν εκτιμηθεί πλήρως στο παρελθόν.

Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της καλής ψυχικής υγείας, κάτι που γιατροί και ψυχολόγοι το τονίζουν επίσης αρκετά συχνά. Αν θες, λοιπόν, να ζήσεις περισσότερο, δώσε βάση στην καλή σου ψυχολογία και την ευτυχία σου.

Πέντε απλοί τρόποι για να ενισχύσεις την ψυχική σου υγεία (+σε τι πρέπει να δώσεις τεράστια έμφαση)

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης