Για να νικήσεις τη φθινοπωρινή εξάντληση μπες στο «Winter Arc Challenge» του Tik Tok

Άρτεμις Σκούφου
Pexels

Φθινόπωρο, νέα αρχή, περισσότερη ενέργεια, λένε. Κι αν το burnout είναι τώρα πιο έντονο από κάθε άλλη φορά; Μήπως η φθινοπωρινή εξάντληση έχει κυριεύσει τη ζωή σου; Ώρα να την αποχαιρετήσεις. Γιατί ως γνωστόν, ο Οκτώβριος είναι ο νέος Ιανουάριος.

Το φθινόπωρο είναι μια μετάβαση από το καλοκαίρι στον χειμώνα και μια εποχή που όλοι αγαπάμε. Ο καιρός, βέβαια, είναι λίγο περίεργος, οι υποχρεώσεις αρκετές όταν πρέπει να οργανωθείς για το σχολείο των παιδιών, τη δουλειά και τις υποχρεώσεις μετά το καλοκαίρι.

Οι μέρες, όμως, έχουν περάσει και δεν έχουμε πια αρχές Σεπτέμβρη για να λέμε τη δικαιολογία ότι δεν έχουμε προσαρμοστεί ακόμα. Για να λέμε, όμως, την αλήθεια τον Οκτώβρη νιώθουμε λίγο - πολύ πιο κουρασμένοι κι από τον χειμώνα, χωρίς δυνάμεις και ενέργεια.

Νιώθεις κι εσύ ότι έχεις πέσει σε... χειμερία νάρκη;

Υπάρχει λόγος και ονομάζεται φθινοπωρινή εξάντληση. Δεν έχεις κίνητρο να δουλέψεις σκληρά και να πετύχεις τους στόχους σου - τους οποίους παραμελείς - και γενικά αισθάνεσαι πως δεν έχεις ενέργεια, αλλά αντιθέτως ένα «μούδιασμα» που σε κρατάει πίσω. Αν όλη αυτή η μετάβαση μετά το καλοκαίρι σου φαίνεται εφιαλτική, ειδικά όσον αφορά την επαγγελματική ζωή, τότε το burnout του φθινοπώρου σου «χτυπάει» την πόρτα.

Σύνδρομο job burnout: 5 τρόποι για να αποφύγεις την υπερκόπωση

Τι είναι η φθινοπωρινή εξάντληση και τι προκαλεί;

Ο όρος αυτός είναι μια μορφή burnout και αναφέρεται στο αίσθημα πλήρους πνευματικής, σωματικής και συναισθηματικής εξάντλησης κατά τη μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο. Ενώ αυτό μπορεί να οφείλεται συχνά στη μελαγχολία της εποχής ή να είναι συχνά άμεσο αποτέλεσμα των αυξημένων πιέσεων και απαιτήσεων που έρχονται σε αντίθεση με το βιολογικό ρολόι του σώματός σου.

Εκεί, λοιπόν, που το καλοκαίρι είναι γεμάτο χαλάρωση, ηλιόλουστες ημέρες γεμάτες βιταμίνη D, το φθινόπωρο έχει περισσότερη δροσιά, δουλειά, μικρότερες ημέρες και χρόνο που πρέπει να περνάμε κατά βάση σε εσωτερικούς και όχι εξωτερικούς χώρους.

Αυτή η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και ηλιακού φωτός μπορεί όχι μόνο να επηρεάσει σοβαρά τα επίπεδα ενέργειάς μας, αλλά μπορεί επίσης να μας αφήσει να αισθανθούμε ότι δεν έχουμε κίνητρο να δουλέψουμε σκληρά και να πετύχουμε. Επιπλέον, ας μη ξεχνάμε πως υπάρχει και το άγχος της μετάβασης και η αλλαγή στην εποχή και το κλίμα, οπότε αν οι αλλαγές μας φαίνονται ούτως ή άλλως δύσκολες, τα πράγματα κάπου εδώ γίνονται χειρότερα.

Πώς θα καταλάβεις ότι η φθινοπωρινή εξάντληση σε έχει κυριεύσει;

Ο καθένας είναι διαφορετικός, αλλά υπάρχουν red flags που σου δείχνουν πως κάτι δεν πάει καλά.

Νιώθεις ότι δεν έχεις κίνητρο και είσαι εξαντλημένη

Τα tasks της ημέρας σε τρομάζουν, δυσκολεύεσαι να ολοκληρώσεις τις εργασίες σου και νιώθεις καταβεβλημένη από τα πάντα. Κι όλα αυτά εφόσον είναι συνεχή και δεν έτυχε απλά κάτι μια μέρα. Σε αντίθεση με την κανονική κόπωση, η εξάντληση από την επαγγελματική εξουθένωση δεν μπορεί να θεραπευτεί με έναν καλό ύπνο και ένα διάλειμμα στη δουλειά δε θα δημιουργήσει περισσότερα κίνητρα.

Έχεις προβλήματα ύπνου

Εντάξει, αυτό δεν αποτελεί δείγμα από μόνο του, γιατί μπορεί να σημαίνει πολλά. Όμως, δεν είναι μυστικό ότι πρέπει να ξεκουράζεσαι σωστά και επαρκώς κάθε βράδυ για καλή υγεία. Απλά είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζεις προβλήματα με τον ύπνο όταν είσαι εξαντλημένη κι αυτό συμβαίνει επειδή το στρες απελευθερώνει αδρεναλίνη και κορτιζόλη, δύο ορμόνες που σε κάνουν να βρίσκεσαι σε εγρήγορση. Έτσι λοιπόν, αν νιώθεις αγχωμένη μες τη μέρα και έχεις προβλήματα κατά τον ύπνο, τότε ίσως αυτό να είναι δείγμα εξουθένωσης.

Αδιαφορείς για τη δουλειά σου

Λένε ότι αν αγαπάς αυτό που κάνεις, θα είναι σα να μην έχεις δουλέψει ούτε μια μέρα στη ζωή σου. Αλλά μήπως, όσο κι αν αγαπάς τη δουλειά σου, υπάρχουν μέρες που η δουλειά σου μοιάζει περισσότερο με υποχρέωση. Αν γενικά έχεις πάθος για την καριέρα σου, αλλά βρίσκεις τον εαυτό σου να αδιαφορεί όλο και περισσότερο και να απογοητεύεται από τη δουλειά που έχεις επιλέξει, τότε αυτό κάτι σημαίνει κι όχι φυσικά το να αλλάξεις δουλειά.

Θίγεσαι πολύ εύκολα

Τουλάχιστον εγώ το παθαίνω κάθε φορά που εξαντλούμαι - τουλάχιστον επαγγελματικά. Πολύ απλά, ο κυνισμός και η ευερεθιστότητα μπορούν να δείξουν ότι το burnout είναι εδώ. Εξάλλου, η εξουθένωση - ειδικά στον επαγγελματικό χώρο - σε κάνει να έχεις πιο χαμηλά επίπεδα διάθεσης, επειδή εξαντλεί τους πνευματικούς, συναισθηματικούς και φυσικούς σου πόρους. Μήπως έχεις γίνει πιο απαισιόδοξη και θίγεσαι πιο εύκολα;

Γιατί το φθινόπωρο νιώθεις κουρασμένη όλη την ώρα; Μία νέα θεωρία από έναν ειδικό

Και τώρα τι κάνουμε;

Το ιδανικό θα ήταν να το είχες προλάβει, αλλά αφού δεν το έκανες, πρέπει να δούμε τι γίνεται τώρα. Πάντως, για τη φθινοπωρινή εξάντληση, υπάρχουν λύσεις.

Βάλε σε ισορροπία τη ζωή σου

Η διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι πραγματικά το κλειδί για την αντιμετώπιση της επαγγελματικής εξουθένωσης καθώς αλλάζουν οι εποχές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να θέτεις όρια μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής σου ζωής - να μην απαντάς σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μετά από μια συγκεκριμένη ώρα, τα Σαββατοκύριακά σου να μην αφορούν τη δουλειά και να μην κάθεσαι υπερωρίες χωρίς ουσιαστικό λόγο.

Μετά τη δουλειά τι κάνεις; Όπως φορτίζεις το κινητό σου, πρέπει να φορτίζεις και τις δικές σου μπαταρίες για να αντέξεις την επόμενη ημέρα. Άρα, το τι κάνεις συνδυαστικά με τη δουλειά μες τη μέρα παίζει το ρόλο του. Πάρε χρόνο για τον εαυτό σου και για την οικογένειά σου, κάνε γυμναστική, διάβασε ένα βιβλίο ή κράτα ημερολόγιο. Το να διαθέτεις χρόνο για τον εαυτό σου θα σε βοηθήσει πραγματικά να αποφορτιστείς και να γεμίσεις δυνάμεις και όρεξη για την επόμενη μέρα.

Εστίασε στην υγεία σου

Το έχεις ακούσει πολλές φορές ότι η υγεία είναι το μεγαλύτερο αγαθό, αλλά δεν φαίνεται να το κάνεις πράξη. Για να αποδώσεις καλύτερα στη δουλειά και όλες τις υποχρεώσεις της απαιτητικής ημέρας που έχεις, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είσαι σε καλή υγεία. Προτεραιότητα έχουν ο επαρκής ύπνος το βράδυ, η τακτική άσκηση, η κατανάλωση άφθονου νερού και η καλή διατροφή. Όλα αυτά θα αποδειχθούν καλοί σύμμαχοι για να αντιμετωπίσεις την εξουθένωση.

Πρόγραμμα, πρόγραμμα, πρόγραμμα

Μπορεί μερικές φορές να σου ακούγεται υπερβολικό ότι πρέπει να προγραμματίζεις το μέλλον, όμως αυτό θα σε απαλλάξει σε έναν βαθμό από το άγχος. Πριν ξεκινήσει κάθε βδομάδα, φρόντισε να έχεις κατά νου τις υποχρεώσεις που έρχονται τις επόμενες ημέρες. Βάλε προτεραιότητες, όρια και προσπάθησε να τα κάνεις όλα αυτά με μια λογική σειρά.

Μην απομονώνεσαι

Η απομόνωση είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για τη ψυχική σου υγεία. Το να μένεις μακριά από αγαπημένα πρόσωπα δε θα σου προσφέρει κάτι. Μια βόλτα μαζί τους, μια έξοδος, ένα περπάτημα ή ένας καφές δεν είναι περιττά πράγματα που θα σε βγάλουν εκτός προγράμματος, αλλά ασχολίες που θα σε κάνουν να νιώσεις πιο δυνατή συναισθηματικά και θα σε βοηθήσουν να «αναπνεύσεις» λίγο καλύτερα.

Τι είναι το The Winter Arc Challenge;

Είναι το δημοφιλές challenge για το οποίο η Carly Berges μίλησε στο TikTok και αποκάλυψε ότι η ιδέα πίσω από αυτό είναι η «εκμετάλλευση» των τελευταίων 90 ημερών του έτος - που θέλουμε να «πέσουμε σε χειμερία νάρκη» ούτως ή άλλως - για να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας και να μπούμε στη νέα χρονιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σωματικά, πνευματικά και συναισθηματικά.

Με άλλα λόγια, ο Οκτώβριος είναι ο νέος Ιανουάριος. Όπως εξήγησε η Carly Berges, ο Οκτώβρης είναι ο μήνας που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να αποκτούν πιο χαλαρούς ρυθμούς ζωής, να επιβραδύνουν και να αλλάζουν νοοτροπία από 1η Ιανουαρίου. Όμως, η ίδια λέει ότι απομένουν μόλις τρεις μήνες μέσα στο έτος αυτό για να αναλάβουμε δράση και να εντοπίσουμε τις αλλαγές που χρειάζεται να κάνουμε.

Τι πρέπει να κάνεις για να το εφαρμόσεις;

  • Θέσε στόχους ευλαβικά.
  • Διαχώρισε τους στόχους σου με βάση τις καθημερινές και εβδομαδιαίες ασχολίες σου.
  • Πες «αντίο» στα εμπόδια και είσαι έτοιμη για την αλλαγή.
© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης