Μήπως τελικά το ξυπνητήρι κάνει κακό στην ψυχική σου υγεία;

Τι λένε οι ειδικοί;

Νομίζουμε -όσο κι αν μας ενοχλεί ο χτύπος του- πως είναι ο σωτήρας μας, κάθε πρωί! Αν δεν υπήρχε, ποιος ξέρει πόσες φορές θα είχαμε χάσει το λεωφορείο, την πρώτη ώρα στο μάθημα, στο γραφείο, στις συναντήσεις και στα ραντεβού που δεν πρέπει να χάσουμε. Ναι, όπως κατάλαβες για το ξυπνητήρι γίνεται ο λόγος, γι΄αυτόν τον φίλο αλλά συνάμα και εχθρό μας καθημερινά.

Κι ενώ μπορεί να μαλώνουμε μαζί του καθημερίνα γιατί είναι η αιτία που πρέπει να αποχωριστούμε βεβιασμένα τα ζεστά σκεπάσματά μας, όμως είναι και ο λόγος που μπαίνουμε σ' ένα πρόγραμμα.

Έχεις σκεφτεί όμως πως το ξυπνητήρι σου μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην υγεία σου;Έχει κάτσει να υπολογίσεις πόσες φορές πατάς το κουμπί αφύπνισης στο κινητό ή στο ρολόι σου πριν ξυπνήσεις;

Σύμφωνα με μια τελευταία μελέτη που συντάχθηκε από τους εμπειρογνώμονες ψυχικής υγείας και νευροεπιστήμης Matt Janes και Michael Banissy, αυτά τα λίγα λεπτά επιπλέον ύπνου το πρωί μπορεί να φαίνονται δελεαστικά, αλλά μπορεί να κάνουν κακό στην ψυχική μας υγεία.

Το πάτημα του κουμπιού της «αναβολής» στο ξυπνητήρι ή το κινητό επανειλημμένα, κακοποιεί το νευρικό μας σύστημα όπως μας προειδοποιούν οι επιστήμονες. Η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να οφείλεται σε λεπτομέρειες που μπορεί να μας φαντάζουν μικρές, αλλά στην ουσία είναι καταλυτικές.

Άλλωστε όπως όλοι γνωρίζουμε, η χρόνια ανεπάρκεια ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η υγεία μας δεν στηρίζεται μόνο στην ποσότητα του ύπνου αλλά και στην ποιότητας. Το νευρικό μας σύστημα ελέγχει όλες τις φυσιολογικές και βιοχημικές διαδικασίες στο σώμα μας, από την αναπνοή έως τις καρδιαγγειακές λειτουργίες και την πέψη. Αυτό το σύστημα αποτελείται από δύο κλάδους: το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό, που δουλεύουν παράλληλα μεταξύ τους.



Το συμπαθητικό κινδυνεύει περισσότερο από το άγχος και την αναταραχή της κατάθλιψης και επηρεάζεταιπολύ από την πίεση της καθημερινότητας. Για το συμπαθητικό κομμάτι, το πάτημα του κουμπιού αναβολής προκαλεί περισσότερη πίεση σε ένα ήδη υπερφορτωμένο σύστημα. Γι' αυτό οι επιστήμονες συνιστούν να σετάρουμε το ξυπνητήρι μας στην ώρα που πρέπει να ξυπνήσουμε, και όταν χτυπήσει, να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Μάλιστα, το καλύτερο είναι να βάλουμε το ξυπνητήρι κάθε μέρα την ίδια ώρα. Η συνέπεια στην ώρα που πέφτουμε για ύπνο και ξυπνάμε το πρωί, θα μας βοηθήσει να χτίσουμε ένα υγιές βιολογικό ρολόι ώστε σιγά σιγά να ξυπνάμε χωρίς να χρειάζεται καν να χτυπήσει το ξυπνητήρι.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης