Τι ζημιά προκαλεί το snooze στον εγκέφαλο; Μία παθολόγος εξηγεί γιατί αυτό το κουμπί δεν είναι αθώο
Μήπως οι καθημερινές αναβολές επιβαρύνουν τον οργανισμό και την ψυχική μας διάθεση; Η γιατρός Έρη Χατζηαγγελάκη απαντάει.
Είμαστε στην εποχή που οι περισσότεροι χρειαζόμαστε ίσως περισσότερες από 24 ώρες την ημέρα. Αυτό γιατί θέλουμε χρόνο να τα προλάβουμε όλα χωρίς καμία «αναβολή». Ωστόσο το να κοιτάμε συνεχώς την ώρα, έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται το στρες και τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό μας.
Όλα ξεκινούν ήδη από τα πρώτα λεπτά της ημέρας, όταν ακούμε το ξυπνητήρι να χτυπά. Και τι κάνουμε συνήθως; Πατάμε αναβολή ή αλλιώς snooze. Και όλα αυτά, για λίγα λεπτά ακόμα ύπνου.
Χρειάζονται οι γυναίκες περισσότερο ύπνο από τους άνδρες; Τι ισχυρίζεται διάσημος health influencer
Πόσο ωφέλιμο όμως είναι τελικά αυτό; Μήπως αυτές οι καθημερινές αναβολές επιβαρύνουν τον οργανισμό, αλλά τη διάθεσή μας;
Η καθηγήτρια Παθολογίας και Μεταβολικών Νοσημάτων, Έρη Χατζηαγγελάκη μας απαντά σε βασικά ερωτήματα.
Κυρία Χατζηαγγελάκη, Τι είναι το snooze και τι ζημιά μπορεί να προκαλέσει τελικά στον εγκέφαλο μας;
Είναι μια λειτουργία στο ξυπνητήρι μας και μάλιστα η πλέον διαθέσιμη και σημαίνει ότι αναβάλλω για μερικά λεπτά το δυσάρεστο ήχο του κουδουνίσματος.
Ξέρω ότι το πρωινό ξύπνημα δεν είναι ευχάριστο, γιατί σημαίνει το τέλος μιας χαλάρωσης και την έναρξη μιας καινούριας γεμάτης με υποχρεώσεις μέρας. Για να κάνουμε λοιπόν κάπως πιο ομαλή την όλη διαδικασία του ξυπνήματος, έχουμε βρει το snooze που πατάμε και κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας με 10-20 λεπτά παραπάνω ύπνου.
Όσο «αναβάλλουμε» το ξύπνημα, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να βλάπτουμε τον εγκέφαλό μας. Σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες λοιπόν, το ανθρώπινο σώμα περνάει από 3 ή 4 κύκλους ύπνου κάθε βράδυ. Ο καθένας από αυτούς τους κύκλους διαρκεί από 75 έως 90 λεπτά. Το τελευταίο δίωρο του ύπνου μας, ο εγκέφαλος μπαίνει σε μία διαδικασία κατά την οποία απλώς προετοιμάζει το σώμα για να ξυπνήσει ομαλά.
Χρυσά tips για την αποπληρωμή του «χρέους ύπνου» και γιατί δεν πρέπει να «εξοφλήσουμε» με μια κίνηση
Τι καταφέρνουμε εμείς με το snooze;
Προκαλούμε μια σύγχυση, τόσο του εγκεφάλου όσο και του νευρικού μας συστήματος. Δημιουργούμε την εντύπωση στον εγκέφαλό μας, ότι ξαναπέφτουμε για ύπνο, αυτός καταλαβαίνει ότι μπαίνει σε ένα νέο κύκλο κι εμείς το μόνο που σκοπεύουμε να κάνουμε είναι να του χαρίσουμε 10 λεπτά ακόμα.
Όλο αυτό ωστόσο εξηγεί και το λόγο που κατά τη διάρκεια της ημέρας νιώθουμε κουρασμένοι, θλιμμένοι και αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στη συγκέντρωσή μας αλλά και στην επικοινωνία, χωρίς να ξέρουμε το γιατί. Για κάθε snooze που πατάς ο εγκέφαλος χρειάζεται περίπου 4 ώρες για να συνέλθει.
Και εμείς, τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε αυτή την «κακή» συνήθεια;
Μπορούμε να βρούμε έξυπνους τρόπους ώστε να βγάλουμε το snooze από την καθημερινότητά μας και αυτοί είναι οι εξής:
- Να ρυθμίσουμε την ώρα στο ξυπνητήρι όσο πιο αργά μπορούμε και να σηκωθούμε από το κρεβάτι μόλις χτυπήσει.
- Μόλις χτυπήσει το ξυπνητήρι, σηκωνόμαστε από το κρεβάτι και ανοίγουμε τις κουρτίνες. Το φως καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης, ορμόνης που προάγει τον ύπνο.
- Αν παρ’ όλα αυτά δυσκολευόμαστε να κόψουμε την συνήθεια, τότε το πιο απλό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε το κινητό σε άλλο δωμάτιο ή σε απόσταση που θα μας αναγκάσει να σηκωθούμε από το κρεβάτι για να το κλείσουμε.
Αν λοιπόν θες να κοιμάσαι καλύτερα και να ξυπνάς ακόμα καλύτερα θα πρέπει να αλλάξεις κάποιες μικρές συνήθειες από τη ζωή σου, να τρως ένα καλό πρωινό, αλλά και να ακούς και να φροντίζεις όσο περισσότερο μπορείς τον εαυτό σου.