Ένα διαφορετικό masterclass από την Affidea για να νικήσουμε τον Καρκίνο του Μαστού
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες, πλήττοντας κυρίως όσες είναι άνω των 50 ετών, ενώ συχνά, υπάρχουν περιστατικά και σε νεότερες ηλικίες.
Κάθε γυναίκα έχει ακούσει μία ή και περισσότερες φορές στη ζωή της για τη σημασία της πρόληψης. Ειδικά, κάθε Οκτώβρη, η έννοια αυτή, έρχεται να μας υπενθυμίσει ξανά και ξανά, πως υπάρχει ένας διαχρονικός εχθρός κάθε γυναίκας, που μέσα από την πρόληψη μπορεί να νικηθεί. Ο λόγος φυσικά, για τον καρκίνο του μαστού.
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες, πλήττοντας κυρίως όσες είναι άνω των 50 ετών, ενώ συχνά, υπάρχουν περιστατικά και σε νεότερες ηλικίες. Να υπερτονίσουμε επίσης ότι 1 στις 8 γυναίκες θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Εκείνο ωστόσο, που συχνά αμελούμε, είναι πως η σημασία της πρόληψης είναι καθοριστική, δεδομένου ότι όταν ο καρκίνος του μαστού διαγνωστεί εγκαίρως, η ίαση των γυναικών μπορεί να φτάσει σε ποσοστό 95%.
Βλέπεις, ενώ γνωρίζουμε πως ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος με ψηφιακή μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαστών είναι το Α και το Ω, συχνά παραβλέπουμε το τρίτο «βήμα» της πρόληψης, που δεν είναι άλλο από την αυτοεξέταση του μαστού. Ωστόσο, πρόκειται ίσως για τον μοναδικό τρόπο να εξοικειωθούμε με το σώμα μας και μόνες μας να αντιληφθούμε οποιαδήποτε μεταβολή στο στήθος μας. Και τώρα θα μου πεις, πόσο εύκολη είναι τελικά η αυτοψηλάφηση του μαστού μας; Ανατρεπτικά, την απάντηση, ήρθε να μας δώσει τον φετινό Οκτώβρη, ένα masterclass παρασκευής ψωμιού, παρέα με την Affidea.
Αλήθεια, ποια μπορεί να είναι η σχέση ανάμεσα σε ένα ζυμάρι και την αυτοψηλάφηση του μαστού μας; Δες τη μοναδική εμπειρία που ζήσαμε, στην κουζίνα του Λάμπρου Βακιάρου στο παρακάτω βίντεο!
Πώς το ζύμωμα του ψωμιού προσομοιάζει με την αυτοψηλάφηση;
Και τελικά, ποιος να μας το έλεγε, πως μία συνταγή παρασκευής ψωμιού, θα ήταν αρκετή για να μάθουμε και την αξία της αυτοψηλάφησης για τον καρκίνο του μαστού.
Κι όμως, τον φετινό Οκτώβρη, η πιο απλή και κατανοητή διαδικασία ήρθε να μας υπενθυμίσει πως «Η πρόληψη σώζει ζωές». Θέλεις να μάθεις ποια ακριβώς ήταν τα βήματα που ακολουθήσαμε; Τοποθετήσαμε λοιπόν το ζυμάρι μπροστά μας και με τη φορά των δεικτών του ρολογιού, ζυμώσαμε το ζυμάρι μας χρησιμοποιώντας τα δυο μας δάχτυλα και πηγαίνοντας από έξω προς τα μέσα, όπως ακριβώς κάνουμε και με τον μαστό μας. Όταν λοιπόν, επιστρέψαμε στο σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε, είχαμε ολοκληρώσει τη διαδικασία του ζυμώματος – έχουμε ολοκληρώσει, δηλαδή, την αυτοψηλάφηση.
Κάπως έτσι, συνειδητοποιήσαμε πως το ζύμωμα του ζυμαριού μας, προσομοιάζει με τη διαδικασία της αυτοψηλάφησης του μαστού μας, που περιλαμβάνει δύο στάδια: Κατά τη διάρκεια του πρώτου κοιταζόμαστε στον καθρέφτη και παρατηρούμε τους μαστούς μας, κάνοντας τις απαραίτητες κινήσεις και στη συνέχεια προβαίνουμε στη διαδικασία της αυτοψηλάφησης.
Πιο συγκεκριμένα, μάλιστα, αφού σηκώσουμε ψηλά το χέρι ξεκινάμε από το έξω μέρος του στήθους, κάνοντας αρχικά ψηλάφηση της μασχάλης και ψάχνοντας για διογκωμένους λεμφαδένες. Αμέσως μετά συνεχίζουμε με το έξω μέρος του στήθους προχωρώντας ωστόσο προς τη θηλή και τελειώνουμε σε ύπτια θέση, ψηλαφώντας το έσω μέρος του στήθους προς το στέρνο.
Η «έκπληξη» που μας θύμισε πως η πρόληψη σώζει ζωές
Κατά τη διάρκεια του masterclass όμως, και λίγο πριν τελειώσουμε το ζύμωμα, ήρθαμε αντιμέτωπες με μία απρόσμενη έκπληξη: Μία ελιά υπήρχε μέσα στη ζύμη μας, μια ελιά που δεν είχαμε βάλει εμείς και δεν φαινόταν όταν σηκώσαμε την πετσέτα και αρχίσαμε τη διαδικασία με το φουσκωμένο ζυμαράκι μας. Πρόκειται για μία έκπληξη που υπήρχε στη ζύμη μας, όμως ουσιαστικά συμβολίζει το ενδεχόμενο ενός ύποπτου ευρήματος, που μπορεί να ψηλαφήσει μία γυναίκα στο στήθος της.
Πολύ γρήγορα λοιπόν, αντιληφθήκαμε πως οι κινήσεις που κάναμε με τη βοήθεια του σεφ μας, Λάμπρου Βακιάρου, είναι ίδιες με τις κινήσεις που οφείλουμε να πραγματοποιούμε μία φορά τον μήνα, έτσι ώστε να οδηγηθούμε στην έγκαιρη διάγνωση, στην περίπτωση κάποιου ευρήματος.
Τι μας δείχνει αυτό; Πως παρότι -σύμφωνα με τις στατιστικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO)- η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού τα τελευταία 50 χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά, η σημασία της πρόληψης είναι καθοριστική, δεδομένου ότι όταν ο καρκίνος του μαστού διαγνωστεί εγκαίρως, η ίαση των γυναικών μπορεί να φτάσει σε ποσοστό 95%.
Το «κλειδί» είναι η πρόληψη για να είμαστε στο 95%
Φυσικά, αυτό το ιδιαίτερο και απρόσμενο master class που είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε, όχι μόνο μας συγκίνησε -θυμίζοντάς μας πως η φροντίδα του εαυτού μας και της γυναικείας μας φύσης είναι ό,τι πιο σημαντικό- αλλά συγχρόνως μας παρακίνησε να ενημερωθούμε εις βάθος, για όλα όσα αφορούν στον καρκίνο του μαστού και την έγκαιρη διάγνωσή του.
«Σύμμαχός» μας σε αυτή τη διαδικασία μάλιστα, ήταν και o Χρήστος Λούμπιας, μαστολόγος, χειρουργός μαστού, επιστημονικός υπεύθυνος στα ιατρεία μαστού Αθήνας, Κηφισιάς και Περιστερίου του ομίλου Affidea.
Ο ίδιος, μιλώντας στο Queen.gr, εξήγησε πόσο σημαντική είναι η διαδικασία της αυτοεξέτασης του μαστού μας, αλλά και συγκεκριμένα της αυτοψηλάφησης, αναφέροντας συν τοις άλλοις και από ποια ηλικία και έπειτα κρίνεται αναγκαία.
«Η γυναίκα, δηλαδή κάθε θηλυκό πλάσμα, από τη στιγμή που θα αδιαθετήσει και μετά είναι γυναίκα. Γι’ αυτό και πρέπει να γνωρίζει τον μαστό της από την εφηβική της ηλικία, γνωρίζοντας ήδη πώς να κάνει την ψηλάφησή της, χωρίς άγχος, έτσι ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει αν υπάρχει κάτι παθολογικό στον μαστό της, πραγματοποιώντας τη διαδικασία της αυτοψηλάφησης μία φορά τον μήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Λούμπιας.
Στο ερώτημα, ποια είναι η ετήσια ρουτίνα που πρέπει να ακολουθεί μία γυναίκα, έτσι ώστε να προβεί σε άμεση αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, σε περίπτωση που νοσήσει, ο Χρήστος Λούμπιας ανέφερε ότι «Μία γυναίκα στην ηλικία των 35 ετών, πρέπει να κάνει τον πρώτο τριπλό έλεγχο (triple assessment) του μαστού, που περιλαμβάνει ψηφιακή μαστογραφία, υπερηχογράφημα μαστών και αυτοεξέταση. Από εκεί και πέρα, εάν όλα είναι καλά, τότε η γυναίκα μέχρι τα 40 της χρόνια, αρκεί -μία φορά τον χρόνο- να κάνει έναν υπέρηχο και μία ψηλάφηση στον γιατρό της, ενώ από τα 40 και μετά, όλες οι γυναίκες πρέπει να κάνουν ψηφιακή μαστογραφία, υπερηχογράφημα μαστών και ψηλάφηση μία φορά τον χρόνο».
Φυσικά, τα δεδομένα αυτά μπορούν να ανατραπούν, είτε με οδηγίες του θεράποντα ιατρού εάν τον απασχολεί κάτι, είτε εάν υπάρχει ιστορικό, όπως επεσήμανε o Μαστολόγος, Χειρουργός μαστού, κ. Λούμπιας. Επομένως, το πότε θα ξεκινήσει ο προληπτικός έλεγχος δεν είναι «κανόνας».
Μάλιστα, προς το τέλος της συζήτησής μας, ο κος Λούμπιας δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε σωστά την έννοια της «πρόληψης» για το μαστό στις γυναίκες. Διότι, πολλές γυναίκες για παράδειγμα, απορούν και θέτουν ερωτήματα στον γιατρό τους, όπως «Εφόσον έκανα τον προληπτικό μου έλεγχο κάθε χρόνο γιατί νόσησα;».
Πρέπει να κατανοήσουμε λοιπόν, πως η πρόληψη δεν είναι για να μην νοσήσουμε, διότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον καρκίνο του μαστό. Εκείνο ωστόσο, που μπορούμε να πετύχουμε μέσω της πρόληψης, είναι -κάνοντας τακτικά τον προληπτικό έλεγχό μας- όταν και εάν προκύψει ένα ύποπτο εύρημα, να το βρούμε σε πρώιμο στάδιο.
Άλλωστε, είναι γνωστό πως σε οποιαδήποτε βλάβη του μαστού, εφόσον τη βρούμε σε πρώιμο στάδιο, το ποσοστό πλήρους ίασης ξεπερνάει το 95%. Επομένως, είναι πλέον ξεκάθαρο πως το «κλειδί» για να μπορούμε κι εμείς, αν χρειαστεί, να είμαστε μέσα στο ποσοστό αυτό, είναι η πρόληψη.
Διότι, πράγματι, «Η πρόληψη σώζει ζωές». Ο Οκτώβρης λοιπόν, ας είναι η αφορμή να θυμίσουμε στους εαυτούς μας πόσο σημαντική είναι η πρόληψη του καρκίνου του μαστού μέσω της ψηφιακής μαστογραφίας σε ένα από τα κέντρα του Ομίλου Affidea, του υπερηχογραφήματος των μαστών και φυσικά της αυτοεξέτασης.
Αλήθεια, εσύ πόσο καλά γνωρίζεις τελικά το σώμα σου;