Συνέντευξη για δουλειά: Πώς να μην λιποθυμήσεις από το άγχος

Φωτεινή Δαϊλά
Συνέντευξη για δουλειά: Πώς να μην λιποθυμήσεις από το άγχος

Θα μπορούσαμε να σου πούμε «μην αγχώνεσαι, μωρέ», αλλά δεν θα το κάνουμε

Ήρθε η στιγμή που περίμενες. Σε κάλεσαν για συνέντευξη στη δουλειά που θέλεις. Πολύ. Αφού οριακά δεν έκανες ρόδα από τη χαρά σου (αν όντως έκανες, εμείς θα σου πούμε ένα μεγάλο «μπράβο») και κάπως έφυγε ο αρχικός ενθουσιασμός, ήρθε ένα άλλο, όχι και τόσο ευχάριστο, συναίσθημα. Hello stress, my old friend. Κοίτα να δεις, (σχεδόν) αμέσως να σου πάρει τη χαρά.

Αν πρόκειται για την πρώτη σου συνέντευξη ever, είναι λογικό να έχεις άγχος. Βέβαια, ακόμα και αν πρόκειται για την 493η συνέντευξη που έχεις δώσει, πάλι έχεις ένα άγχος. Θα μπορούσαμε να σου πούμε «μην αγχώνεσαι, μωρέ», αλλά δεν θα το κάνουμε. Πολύ απλά, αυτή η, ας πούμε, συμβουλή δεν έχει νόημα. Όχι μόνο δεν σε ηρεμεί, αλλά σου προκαλεί έναν εκνευρισμό γιατί νιώθεις ότι ο άλλος δεν σε καταλαβαίνει. Θα σου πούμε, όμως, ότι υπάρχουν μερικά tricks που μπορούν να σε βοηθήσεις να διαχειριστείς το άγχος σου.

#1 Έχουμε καμία ερώτηση;

Αν είναι η πρώτη σου συνέντευξη, τότε αξίζει να αναζητήσεις κάποιες βασικές ερωτήσεις που συνήθως κάνουν οι εργοδότες (αν δεν είναι, έχεις ήδη μία εμπειρία). Πού; Είτε στην οικογένεια/παρέα σου (σίγουρα κάποιος ξέρει) είτε στρέφεσαι στο Google search (τα έχουμε ξαναπεί, είναι φίλος μας).

Οι ερωτήσεις μπορεί να είναι συνηθισμένες, π.χ. «πείτε μας λίγα πράγματα για εσάς», «πού βλέπετε τον εαυτό σας σε 5 χρόνια;», αλλά, αν έχεις προετοιμάσει κάποιες από αυτές, θα νιώθεις μεγαλύτερη σιγουριά και θα διώξεις το περιττό άγχος. Και όταν λέμε προετοιμασία δεν εννοούμε κάτι φοβερό, απλά να έχεις σκεφτεί κάπως τι θα απαντήσεις για να μην κολλήσεις εκείνη την ώρα.

pexels-tirachard-kumtanom-601170.jpg

#2 Πες τα στον εαυτό σου

Οκ, ξέρουμε ότι αυτό δεν ακούγεται πολύ «λογικό». Μεγαλώσαμε, βλέπεις, λέγοντας ότι το να μιλάς μόνη σου δείχνει ότι, εχμ, κάτι δεν πάει και πολύ καλά. Πίστεψέ μας, στην περίπτωση της προετοιμασίας για μία συνέντευξη για δουλειά είναι πολύ καλή ιδέα.

Αφού, λοιπόν, σημειώσεις πιθανές ερωτήσεις και προετοιμάσεις τις απαντήσεις σου, κάνεις πρόβα τις απαντήσεις που θα έδινες αν η συνέντευξη γινόταν εκείνη την ώρα, μπροστά σε έναν καθρέφτη. Ή ένα κινητό, βγάζοντας βίντεο τον εαυτό σου. Ναι, είναι τόσο άβολο όσο ακούγεται. Είναι, όμως, και σούπερ χρήσιμο καθώς σου δίνει την ευκαιρία να δουλέψεις τις εκφράσεις σου, αλλά και να δεις πώς επικοινωνείς (εχμ, με τον εαυτό σου) στο πλαίσιο μιας προσομοίωσης συνέντευξης εργασίας. Δεν έχεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τώρα;

#3 Κάνε την έρευνά σου

Το να γνωρίζεις λίγα πράγματα για την εταιρεία με την οποία έχεις συνέντευξη είναι καλό για εσένα για δύο λόγους. Πρώτον, αποκτάς μια, έστω αρχική, εικόνα γι’ αυτή οπότε μπορείς να φανταστείς αν όντως θα είχες κάποια θέση εκεί. Δεύτερον, προετοιμάζεσαι καλύτερα για τη συνέντευξη, που σημαίνει περισσότερη σιγουριά και λιγότερο άγχος. Bonus, κατά την αξιολόγηση μετά τη συνέντευξη, οι εργοδότες μπορεί να ξεχωρίσουν κάποιους υποψήφιους που έδειξαν ότι γνωρίζουν την εταιρεία και τι κάνει, καθώς φαίνεται ότι τους ενδιαφέρει περισσότερο σε σχέση με κάποιον που δεν ψάχτηκε ιδιαίτερα.

pexels-judit-peter-1766604.jpg

#4 Κάνε ό,τι σε χαλαρώνει

Τι σε αποφορτίζει; Μία ταινία, η αγαπημένη σου σειρά ή το να ακούς την αγαπημένη σου playlist στο Spotify; Μήπως ένας καλός περίπατος; Ό,τι κι αν είναι αυτό που σε βοηθάει να ξεχνάς τα πάντα, κάν’ το πριν τη συνέντευξη. Με αυτόν τον τρόπο θα απομακρύνεις την ένταση και δεν θα έχεις άγχος ούτε για την προοπτική της συνέντευξης.

Η συνέντευξη για δουλειά σίγουρα δεν είναι και η πιο ευχάριστη διαδικασία, όσες φορές και αν έχεις κάνει. Δεν είναι, όμως, το τέλος του κόσμου και θα έχεις και άλλες ευκαιρίες στη συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση, δεν θέλει άγχος και κοκομπλόκο, αλλά ηρεμία και προετοιμασία.