Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Έως και 1000 φορές λιγότερο τοξικό σε σχέση με το συμβατικό
Νέα στοιχεία παρουσιάστηκαν εχθές στο πλαίσιο της έναρξης της ενημερωτικής εκστρατείας "MELITZANISTAS"
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και κρούουν όσο ποτέ άλλοτε τον κώδωνα του κινδύνου: Η Ελλάδα είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό σε γυναίκες καπνίστριες παγκοσμίως, όπως κατέγραψε μετά από διεθνή έρευνα το αμερικανικό Ινστιτούτο Μέτρησης και Αξιολόγησης Υγείας.
Μάλιστα, έρευνα που διεξήχθη το 2013, αποκαλύπτει πως στη σύγχρονη εποχή είναι πολύ πιο πιθανόν οι καπνίστριες να πεθάνουν από καρκίνο των πνευμόνων σε σχέση με μερικές δεκαετίες πριν καθώς και ότι γυναίκες που καπνίζουν "όλη τους τη ζωή" έχουν σοβαρές πιθανότητες να ζήσουν μια δεκαετία λιγότερο σε σχέση με εκείνες που δεν κάπνισαν ποτέ- για να μην αναφέρουμε και τις επιπτώσεις από το παθητικό κάπνισμα που επίσης είναι σημαντικές.
Τις βάσεις για έναν διάλογο με την Πολιτεία και επιστημονικούς φορείς, σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, έθεσε η εταιρεία NOBACCO, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης, 4 Νοεμβρίου 2014, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Με στόχο την πληροφόρηση, διακεκριμένοι επιστήμονες και καθηγητές καρδιολογίας, βιοχημείας και φαρμακευτικής χημείας, μίλησαν για τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα, σχετικά με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ως ασφαλούς υποκατάστατου του κοινού τσιγάρου.
Ομιλητές μεταξύ άλλων στη συνέντευξη Τύπου, ήταν ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, καρδιολόγος, ερευνητής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και στο Medical Imaging Research Center του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Gathuisberg στο Leuven του Βελγίου, ο Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, Καθηγητής Τομέα Φαρμακευτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Δημήτρης Κουρέτας, Καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο Κωνσταντίνος Πουλάς, Αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πάτρας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε στους παρευρισκομένους η δήλωση του κ. Φαρσαλινού σύμφωνα με την οποία οι μελέτες γύρω από το ηλεκτρονικό τσιγάρο δείχνουν πως "το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει τοξικές ουσίες σε ποσότητες 10 έως 1.000 φορές μικρότερες από το συμβατικό".
Να σημειωθεί ότι με βάση τις προβλέψεις του Bloomberg, μέχρι το το 2047 οι πωλήσεις ηλεκτρονικού τσιγάρου αναμένεται να έχουν ξεπεράσει αυτές του συμβατικού.