Παίρνετε το σωστό φάρμακο στη σωστή δόση;
Προφυλαχτείτε από τυχόν λάθη .
Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής, ένα πολύ μεγάλο μέρος των γυναικών, καταλήγουν να παίρνουν λάθος φάρμακο ή σε λάθος δοσολογία.
Ποιά είναι όμως τα λάθη που γίνονται πιο συχνά; .
1. Ο φαρμακοποιός δεν διαβάζει σωστά την συνταγή διότι δεν αναγνωρίζει τη γραφή του γιατρού. Άλλωστε έχει γίνει σχεδόν ανέκδοτο το πόσο κακός είναι ο γραφικός χαρακτήρας των γιατρών.
2. Ο γιατρός, την ώρα που γράφει την συνταγή, έχει ελλείπει στοιχεία ως προς το ιατρικό ιστορικό του ασθενή, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει τυχόν άλλα φάρμακα που παίρνει ο ασθενής, ή τυχόν αλλεργίες ή παθήσεις που έχει. Ένας ασθενής πρέπει να ενημερώνει το γιατρό σχετικά με ένα φάρμακο, ακόμα και φυτικό, που λαμβάνει υπόψη, διότι τυχόν αλληλεπίδραση με άλλο φάρμακο, μπορεί να είναι επικίνδυνη.
Το λάθος μπορεί να γίνει με κάτι τόσο κοινό όσο τα αντισυλληπτικά χάπια ή τα φάρμακα για την αλλεργία. Τέτοιου είδους λάθη, δεν μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, αλλά μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες.
Οι ειδικοί λένε ότι οι γυναίκες διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο διότι έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος, μεγαλύτερο ποσοστό λίπους, μικρότερα οργάνων, βραδύτερο ρυθμό του μεταβολισμού, καθώς και διαφορετικά επίπεδα των ορμονών.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ένα φάρμακο μεταβολίζεται, απορροφάται και αποβάλλεται από τον οργανισμό . Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου, παρατηρείτε κατακράτηση νερού, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση του φαρμάκου. Ως αποτέλεσμα, ακόμα κι αν ο γιατρός σας και ο φαρμακοποιό σας, σας έχουν δώσει τα σωστά φάρμακα, στην σωστή δοσολογία, μπορεί να χρειάζεται κάποια αναπροσαρμογή.