Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ: Πού οφείλεται;

Ερμιόνη Σαρρή

Ο γυναικολόγος Τσιγκρής Άρης λύνει κάθε απορία γύρω από το θέμα

Το σεξ ως πράξη και μόνο είναι συνδεδεμένο με την απόλαυση. Όσο πιο ερωτευμένη είσαι με το σύντροφό σου, τόσο πιο απολαυστικό είναι και αυτό. Τι γίνεται όμως όταν ο πόνος μπαίνει στο προσκήνιο;

Πολλές είναι οι γυναίκες που παραπονιούνται για ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης και για αυτό εμείς προσπαθήσαμε να λύσουμε κάθε απορία γύρω από αυτό το θέμα, ρωτώντας το μαιευτήρια και χειρούργο γυναικολόγο, Τσιγκρή Άρη. Του θέσαμε τα ερωτήματά μας και ιδού οι... απαντήσεις του!

Τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο δυσπαρευνία;

Είναι η επώδυνη σεξουαλική επαφή. Η γυναίκα, είτε όταν την εξετάζει ο γυναικολόγος είτε κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξη, νιώθει λιγότερο ή περισσότερο δυνατούς πόνους, που μπορεί να εντοπιστούν στην είσοδο ή το βάθος του κόλπου.

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν επώδυνη σεξουαλική επαφή;

Τα αίτια της δυσπαρευνίας μπορεί να είναι οργανικά αλλά και ψυχολογικά. Μπορεί να οφείλεται σε κάποια φλεγμονή, για παράδειγμα σε κολπίτιδα, τραχηλίτιδα ή και έρπη των γεννητικών οργάνων. Μια άλλη σοβαρή πάθηση που δημιουργεί πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή είναι η ενδομητρίωση. Όμως, τις περισσότερες φορές η δυσπαρευνία οφείλεται σε ψυχολογικούς λόγους, που κάνουν τη γυναίκα να αντιδρά στη σεξουαλική πράξη ή σε κάθε απόπειρα εξέτασης από το γιατρό με σπασμούς και πόνους. Αυτή η αντίδραση είναι καθαρά συγκινησιακής φύσης.

Μπορεί το άγχος ή η νευρική υπερένταση να προκαλέσουν σε μια γυναίκα πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή;

Ναι, η δυσπαρευνία πολλές φορές μπορεί να δημιουργηθεί από νευρική υπερένταση. Αυτό όμως συμβαίνει κυρίως σε νευρωτικά άτομα και είναι κάτι παροδικό.

Ο φόβος που συνδέεται με τη σεξουαλική πράξη μπορεί να προκαλέσει δυσπαρευνία;

Ο φόβος για τη σεξουαλική επαφή φυσικά και μπορεί να δημιουργήσει πόνο στη συνουσία. Ο φόβος αυτός συνδέεται με την αμάθεια που χαρακτηρίζει ακόμα και άτομα υψηλού πνευματικού επιπέδου σε ό,τι αφορά τη σεξουαλικότητά τους. Παλιότερα δεν υπήρχε σεξουαλική αγωγή, κι έτσι ένα κλίμα ενοχής, καλλιεργούμενο από το περιβάλλον, περιέβαλλε καθετί σχετικό με τη σεξουαλική επαφή, με αποτέλεσμα την ενίσχυση των αναστολών απέναντι στο σεξουαλικό ένστικτο. Έτσι, ο φόβος για την κύηση και τον τοκετό, η αηδία για το αίμα της περιόδου, ο άντρας-φόβος και τρόμος παραμένουν βαθιά χαραγμένα στο πνεύμα της γυναίκας. Είναι πολύ δύσκολο οποιαδήποτε αγωγή να μπορέσει να σβήσει τα μηνύματα που έλαβε η γυναίκα όταν ήταν παιδί γιατί, τις περισσότερες φορές, η αιτία της δυσπαρευνίας έχει τις ρίζες της στην παιδική ηλικία.

Η δυσπαρευνία μπορεί να οφείλεται σε ανατομικές ανωμαλίες;

Οι ανατομικές ανωμαλίες είναι συγγενείς (παρουσιάζονται με τη γέννηση) και έχουν σχέση με την ατελή ανάπτυξη των εξω γεννητικών οργάνων και την ύπαρξη ή όχι του κόλπου. Οι ανατομικές ανωμαλίες μπορεί να οφείλονται σε τραυματισμούς, σε χειρουργικές επεμβάσεις ή ακτινοβολίες. Όλες αυτές οι ανατομικές ανωμαλίες μπορούν να προκαλέσουν δυσπαρευνία.

Πού οφείλεται η δυσπαρευνία που παρατηρείται σε πολλές γυναίκες μετά την κλιμακτήριο; Υπάρχει θεραπεία;

Μετά το τέλος της περιόδου, η γυναίκα μπαίνει σε μια καινούργια φάση της γεννητικής λειτουργίας. Οι ορμόνες μειώνονται, οι ωοθήκες λειτουργούν ανεπαρκώς και αυτό έχει συνέπεια την ατροφία των γεννητικών οργάνων. Αυτή η ατροφία προκαλεί τον πόνο και το «κάψιμο» κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Για την αντιμετώπιση της δυσπαρευνίας γίνεται φαρμακευτική αγωγή με πολύ καλά αποτελέσματα.

Υπάρχει ανάλογη πάθηση στον άντρα;

Ναι, υπάρχει δυσπαρευνίας και στον άντρα. Συνήθως οφείλεται σε ερεθισμό του πέους, σε μικροβιακές μολύνσεις ή σε έρπη. Άλλες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα η ορχίτιδα, η κιρσοκήλη και τραυματισμοί μπορεί να προκαλέσουν πόνο.

Η αντιμετώπιση της είναι δύσκολη; Θεωρείται απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη;

Η θεραπεία είναι ανάλογη με την αιτία που προκάλεσε την πάθηση και έχει άμεση σχέση με την προσωπικότητα της γυναίκας. Η διάγνωση και η αντιμετώπιση πρέπει να γίνονται έγκαιρα, γι' αυτό, αν η γυναίκα εμφανίσει πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, πρέπει να απευθυνθεί αμέσως στο γιατρό. Αν χρειαστεί, μπορεί να γίνει φαρμακευτική ή χειρουργική θεραπεία. Η ψυχολογική υποστήριξη είναι πάρα πολύ σημαντική και θεωρείται απαραίτητη, ιδιαίτερα όταν πίσω από τη δυσπαρευνία κρύβονται ψυχολογικοί λόγοι που έχουν σχέση με γυναικείες φοβίες σχετικά με το «τραυματικό» αντρικό όργανο.

Ανοργασμία: Ένα πρόβλημα που παραμένει κρυφό;

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που κρύβουν βαθιά μέσα τους οποιοδήποτε σεξουαλικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν στο γάμο ή τη σχέση τους και παραμένουν για πάντα ανικανοποίητες. Οι αιτίες που προκαλούν παροδικές ή μόνιμες διαταραχές στο γυναικείο οργασμό τις περισσότερες φορές είναι ψυχολογικές. Φυσικά, μπορεί να συνυπάρχουν και οργανικά αιτία, όπως για παράδειγμα η δυσπαρευνία, που εμποδίζουν τη γυναίκα να βιώσει τον οργασμό της. Ποιες, όμως είναι οι ψυχολογικές αιτίες που κάνουν τις γυναίκες να μην μπορούν εύκολα να βιώσουν και να απολαύσουν τη σεξουαλική ζωή τους; Το να μη φτάσει η γυναίκα μερικές φορές σε οργασμό κατά τη σεξουαλική επαφή δεν σημαίνει ότι έχει σεξουαλικό πρόβλημα. Το πρόβλημα αρχίζει όταν για μια μεγάλη χρονική περίοδο δεν μπορεί να βιώσει τον οργασμό ή όταν δεν έχει νιώσει ποτέ τον οργασμό. Προβλήματα οργασμού μπορεί να έχει η γυναίκα όταν ο σύντροφος της έχει πρόωρη εκσπερμάτιση ή δεν της δίνει το χρόνο να προετοιμαστεί ψυχικά και σωματικά για τη σεξουαλική επαφή. Σε μια μεγάλη μερίδα γυναικών που δεν μπορούν να βιώσουν τον οργανισμό ευθύνεται ο σύντροφος. Ο τρόπος της σεξουαλικής επαφής είναι πολύ σημαντικός και τα προκαταρτικά παιχνίδια είναι αναγκαία στο σεξ. Η θεραπεία είναι ψυχολογική μπορεί να χρειαστεί να γίνει ψυχοθεραπεία σε ατομικό επίπεδο αλλά και σεξοθεραπεία στο ζευγάρι.

Υπάρχει αντρική ανικανότητα;

Εκατομμύρια άντρες σ' όλο τον κόσμο, από 21 ετών και πάνω, έχουν πρόβλημα δυσλειτουργίας στύσης, σύμφωνα με έρευνα που απασχόλησε 2.000 ουρολόγους.

Η κατάκτηση της χαμένης ηδονής

Όταν η σεξουαλική ζωή δεν είναι ικανοποιητική, μπορεί να κάνεις να ακολουθήσει διάφορους δρόμους για την καλυτέρευσή της, όπως:

Περιορισμό του αλκοόλ, του καπνού και των ηρεμιστικών. Εάν υπάρχουν αμφιβολίες ότι τα φάρμακα ή τα ηρεμιστικά εμποδίζουν τη σεξουαλική δραστηριότητα, θα πρέπει να ζητήσουμε τη γνώμη ειδικού.

Θεραπεία μολύνσεων και ερεθισμών του κόλπου.

• Αποκατάσταση των ορμονικών μεταβολών στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

• Το αντισυλληπτικό χάπι, που θα απομακρύνει το φόβο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

• Θεραπεία των ψυχολογικών αιτιών που προκαλούν προβλήματα στη σεξουαλική επαφή με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου ή σεξολόγου.

• Σεξοθεραπεία, για να δούμε τη θετική πλευρά της σεξουαλικότητας, ξεκινώντας από το σώμα μας και τον ερεθισμό του.

Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Τσιγκρή Άρη για τις πολύτιμες συμβουλές του.

Διαβάστε ακόμα:

Θες κάτι παραπάνω; 4 αποτελεσματικοί τρόποι για να μεγαλώσεις την ερωτική του διάρκεια

Αψουυυυύ! Tips για να νικήσετε την ανοιξιάτικη αλλεργία σε χρόνο dt!

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης