«Έρευνα-μαϊμού» καλλιεργεί τον πανικό στους ατμιστές!
Γνωρίζεις πολύ καλά τα οφέλη του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Είναι στιλάτο, είναι οικονομικό, δεν «ξεμένεις» ποτέ, το έχεις πάντα και παντού μαζί σου, δεν ενοχλείς την παρέα σου με τον καπνό, γενικώς ήρθε και σου άλλαξε τη ζωή -φυσικά προς το καλύτερο.
Τα οφέλη του για την υγεία σου γνωστά, ωστόσο μία ανυπόστατη έρευνα από το Χονγκ Κονγκ, που ενδεχομένως να έπεσε στην αντίληψή σου, μπορεί να σε προβλημάτισε.
Η αλήθεια είναι πως αυτή η έρευνα έχει καλλιεργήσει πανικό για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ωστόσο είναι πλήρως ανυπόστατη και αυτό διότι ισχυρίζεται πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο εμπεριέχει ένα εκατομμύριο περισσότερες καρκινογόνες ουσίες από τον μολυσμένο αέρα του Χονγκ Κονγκ...
Η... εξωφρενική μελέτη υποτίθεται πως προέρχεται από το Baptist University του Χονγκ Κονγκ και κάνει ήδη το γύρο του διαδικτύου. Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζεις δύο σημαντικές παραμέτρους: Πρώτον, έχει εγείρει την ανησυχία αλλά και την αποδοκιμασία πολλών ερευνητών και δεύτερον και πολύ-πολύ σημαντικό: Τα αποτελέσματά της είναι αβάσιμα, αφού δεν υποστηρίζονται καν από αποδεικτικά στοιχεία! Είναι γεγονός μάλιστα, ότι δεν έχει δημοσιευθεί η μεθοδολογία της εν λόγω έρευνας, η οποία είναι απαραίτητη για την επίσημη επικύρωση της!
Είναι γνωστό ότι κατά καιρούς κάνουν το γύρο του διαδικτύου διάφοροι... δράκοι και πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο, για διάφορους -προφανείς- λόγους, βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο, ωστόσο πλέον δεν είμαστε τόσο αφελείς για να πιστεύουμε ό,τι δεν τεκμηριώνεται...
Ο ερευνητής καρδιολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός χαρακτηρίζει την έρευνα άκυρη και παντελώς αβάσιμη επιστημονικά, ενώ επισημαίνει πως ακόμη και αν τα ευρήματα είναι σωστά, τα αποτελέσματα της μελέτης δεν έχουν καμία σχέση με το ηλεκτρονικό τσιγάρο!
Για του λόγου το αληθές, όπως υπογραμμίζει ο κ. Φαρσαλινός, υπάρχουν μόνο δύο πιθανότητες για τη διαρροή αυτής της «έρευνας-μαϊμού»: «Είτε οι επιστήμονες δεν έχουν ιδέα για το τι πραγματεύονται, είτε εσκεμμένα παραπληροφορούν το κοινό και τις ρυθμιστικές αρχές. Ακόμα χειρότερα, δημιουργούν πανικό στους ατμιστές, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι πρώην καπνιστές, με τον κίνδυνο να τους στρέψουν ξανά πίσω στο κάπνισμα. Αυτή είναι μια τυπική περίπτωση βαρείας παραπληροφόρησης και εξαιρετικά κακής επιστήμης» σημειώνει ο ερευνητής-καρδιολόγος και προσθέτει: «Κυριολεκτικά, ντροπή για τη δημόσια υγεία... Οι δημοσιογράφοι αυτής της “μελέτης” -όχι οι συγγραφείς, επειδή δεν υπάρχει δημοσιευμένη μελέτη- θα πρέπει να ζητήσουν άμεσα συγγνώμη στο κοινό για τη δημιουργία αυτής της ιστορίας από το πουθενά» καταλήγει ο ίδιος.