ΠΟΥ: Καρκίνο προκαλούν τα καυτά ροφήματα

Η κατανάλωση καυτών ροφημάτων μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον οισοφάγο, όπως προειδοποιεί η αρμόδια υπηρεσία για τον καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ο ΠΟΥ ανέλυσε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και κατέληξε στο συμπέρασμα πως όταν καταναλώνουμε ροφήματα, όπως ο καφές, με θερμοκρασία πάνω από 65 βαθμούς Κελσίου, αυξάνονται οι πιθανότητες να εκδηλώσουμε τη νόσο.
Ωστόσο, τα ροφήματα αυτά δεν σχετίζεται με τον καρκίνο όταν καταναλώνονται σε φυσιολογική θερμοκρασία, προσθέτει η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC) που εδρεύει στη Λυόν.
Αντιθέτως, ειδικά ο καφές μπορεί και να προστατεύει από ορισμένες μορφές της νόσου, όπως ο καρκίνος της μήτρας και του ήπατος.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα πολύ καυτά ροφήματα αποτελούν πιθανή αιτία οισοφαγικού καρκίνου και πως υπεύθυνες γι’ αυτό είναι οι υψηλές θερμοκρασίες και όχι τα ροφήματα καθ’ εαυτά», δήλωσε ο δρ Κρίστοφερ Γουάιλντ, διευθυντής του IARC.
Επιστήμονες του οργανισμού αξιολόγησαν περισσότερες από 1.000 επιστημονικές μελέτες για την συσχέτιση του καρκίνου με τον καφέ και ενός δημοφιλούς νοτιοαμερικανικού αφεψήματος βοτάνων που λέγεται μάτε (mate), το οποίο καταναλώνεται με μεταλλικό καλαμάκι όταν είναι καυτό.

Διαβάστε περισσότερα στο: onmed.gr

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης