Μπορείς να φας ένα αυγό που έχει σπασμένο τσόφλι;

Πατούλια Κατερίνα
Μπορείς να φας ένα αυγό που έχει σπασμένο τσόφλι;

Τι ρόλο παίζει το τσόφλι αυγού στην φρεσκάδα του

Έχεις πάει στο μάρκετ, έχεις πάρει τα ψώνια σου και τα πολύτιμα βιολογικά αυγουλάκια σου και επιστρέφεις χαρούμενη. Φτάνεις σπίτι και ανακαλύπτεις τα αυγά το ένα πάνω στο άλλο και μερικά τα βλέπεις με ραγισμένο κέλυφος, λίγο σπασμένο τσόφλι δηλαδή.

Κρατάς το αυγό με το σπασμένο τσόφλι στο ψυγείο ή το πετάς; Αν βλέπεις έστω μια μικρή ρωγμή στο τσόφλι, πέταξέ το! Είναι πολύ πιθανό τα κακά βακτήρια να έχουν ήδη μπει μέσα. Και ναι, τα βακτήρια μέσα στο αυγό μπορούν να είναι επικίνδυνα, μπορούν πολύ απλά να σε αρρωστήσουν.



Το κέλυφος μπορεί να προσβληθεί από σαλμονέλα και να προκαλέσει σε σένα μια ωραιότατη γαστρεντερίτιδα αν όχι κάτι πιο σοβαρό.
Ναυτία, εμετός, κράμπες στο στομάχι, διάρροια, πυρετός είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να νιώσεις. Και όχι όλα τα παραπάνω δεν αξίζουν τα 50 λεπτά που έδωσες για το αυγό.

Συμπέρασμα: Το μοναδικό αυγό με σπασμένο τσόφλι που μπορείς να καταναλώσεις άφοβα, είναι αυτό που έσπασες και μαγείρεψες μέσα σε δευτερόλεπτα.
Αν σου περισσέψει ένας κρόκος ή ένα ασπράδι, φύλαξέ το στο ψυγείο σε δοχείο αεροστεγώς κλεισμένο μέχρι δύο μέρες.