Τελικά ο ζεστός καιρός θα μειώσει την μετάδοση του κορονοϊού;

Έτσι συμβαίνει συνήθως με τη γρίπη, με τον κορονοϊό;

Είναι Απρίλιος και ξέρεις τι σημαίνει αυτό, η άνοιξη είναι εδώ, ο καιρός σιγά σιγά θα αρχίσει να ζεσταίνει και ο εποχιακός ιός της γρίπης θα αρχίζει να «ξεθωριάζει» σιγά σιγά. Όλα καλά μέχρι εδώ, αλλά τι γίνεται με τον ιό που αντιμετωπίζουμε τους τελευταίους δυο μήνες; Καθώς πλησιάζει η άνοιξη και η θερμοκρασία αρχίζει να αυξάνεται, θα επηρεαστεί και ο ιός SARS-CoV-2;

Δυστυχώς, κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα - και ακόμη και οι εμπειρογνώμονες δεν φαίνεται να συμφωνούν σχετικά με το εάν ο θερμότερος καιρός θα επιβραδύνει τον κορονοϊό. Σύμφωνα με ένα νέο άρθρο στο National Geographic, οι ιοί που προκαλούν τη γρίπη ή τους ηπιότερους κορονοϊούς (ναι, υπάρχουν επτά συνολικά που επηρεάζουν τους ανθρώπους, κάποιοι λιγότερο από άλλους) συχνά υποχωρούν στους θερμότερους μήνες λόγω μιας έννοιας που ονομάζεται εποχικότητα. Αυτή η εποχικότητα έχει επίσης σχέση με τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι ιοί ανταποκρίνονται στη θερμότητα και την υγρασία, μαζί με το γεγονός ότι όταν η θερμοκρασία αυξάνεται, οι άνθρωποι περνούν λιγότερο χρόνο μέσα στο σπίτι, όπου οι ιοί μπορούν να εξαπλωθούν ευκολότερα.

Ωστόσο, επειδή ο SARS-CoV-2 είναι καινούργιος, δεν υπάρχει τρόπος να πούμε με βεβαιότητα αν ο ιός θα αντιμετωπίσει την ίδια εποχικότητα με άλλους ιούς. «Ελπίζω ότι θα δείξει εποχικότητα (αυξομείωση ανάλογα την εποχή και τις καιρικές συνθήκες), αλλά είναι δύσκολο να το πούμε με βεβαιότητα», εξηγεί ο Stuart Weston, μεταδιδακτορικός συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Maryland, όπου ο ιός είναι ενεργά μελετημένος.

Επομένως αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι απλά να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό.



© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης