Μπορείς να κολλήσεις κορονοϊό στην πισίνα;

Νάνσυ Μητσοστέργιου

Τι λένε οι ειδικοί;

Όταν βλέπεις στα social media φωτογραφίες με μαγιό παντού και story με παραλίες, ηλιοβασιλέματα και νησιά, ένα πράγμα σημαίνει, ότι μπήκαμε στο καλοκαίρι. Οκ, ο καιρός μπορεί να συμφωνεί κάθε μέρα με αυτό κάνοντας κάποια νάζια, όταν όμως βλέπεις το ημερολόγιο να γράφει 17 Ιουνίου, δεν έχεις και πολλές επιλογές να αποφασίσεις σε ποια εποχή βρισκόμαστε και αν ήρθε ή όχι το καλοκαίρι. Και εφόσον λοιπόν το καλοκαίρι είναι εδώ, έχουμε κι εμείς αρχίσει διστακτικά να κάνουμε τα πρώτα μας μπάνια.

Πάντα ακολουθώντας όλες τις οδηγίες των ειδικών και κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις – όπου είναι εφικτό τουλάχιστον- πηγαίνουμε σε παραλίες και πισίνες με σκοπό να νιώσουμε λίγο το καλοκαίρι και να πάρουμε κι ένα μπρονζέ χρώμα. Αν η θάλασσα μας πέφτει μακριά πηγαίνουμε σε πισίνες. Υπό κανονικές συνθήκες, μπορεί να ξόδευες μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου σου σε μια πισίνα αυτή τη στιγμή. Αλλά είναι ασφαλές να κολυμπήσεις σε μια πισίνα και πόσο πιθανό είναι να κολλήσεις κορονοϊό; Όπως και πολλές άλλες δραστηριότητες ρουτίνας στην εποχή του COVID-19, η μετάβαση σε μια πισίνα απαιτεί προσεκτική εξέταση και εκτίμηση κινδύνου.

Ακολουθούν πρώτα τα καλά νέα: Οι εξωτερικοί χώροι πιστεύεται ότι έχουν μικρότερο κίνδυνο μετάδοσης κορανοϊού από τους εσωτερικούς χώρους. Επομένως, εάν η πισίνα που σκοπεύεις να επισκεφθείς είναι σε εξωτερικό χώρο, ο κίνδυνος για COVID-19 μειώνεται. Επίσης, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κορονοϊός εξαπλώνεται μέσω νερού σε πισίνες (ή υδρομασάζ, ιαματικά λουτρά), σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Επιπλέον, εάν κολυμπάς σε μια πισίνα με χλώριο, ο κίνδυνος μόλυνσης του ιού είναι ακόμη χαμηλότερος. «Ο κορονοϊός δεν επιβιώνει στο χλωριωμένο νερό», λέει ο ειδικός των μολυσματικών ασθενειών Amesh A. Adalja, MD, ανώτερος μελετητής στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας Johns Hopkins στο Μέριλαντ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να κολλήσεις COVID-19 ενώ βρίσκεσαι σε πισίνα. Ο κορονοϊός είναι μια αναπνευστική ασθένεια, που σημαίνει ότι εξαπλώνεται όταν σταγονίδια από το στόμα ή τη μύτη πετούν μέσω του αέρα. Έτσι οπουδήποτε αλληλεπιδράς με άλλους που μιλούν, βήχουν ή φτερνίζονται - ακόμα κι αν βρίσκεστε στο νερό - κινδυνεύεις να εισπνεύσεις ένα σταγονίδιο από ένα μολυσμένο άτομο.

Ο δρ. Adalja λέει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος του να πας σε πισίνα έγκειται έξω από το νερό. «Μπορεί να υπάρχει συνωστισμός και κοινές επιφάνειες αφής (όπως τα αποδυτήρια ή οι τουαλέτες) που μπορεί να προσφέρουν την ευκαιρία στον ιό να μεταδοθεί», αναφέρει.



© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης