Κατάψυξη ωαρίων: Τι είναι και μέχρι πότε μπορείς να το κάνεις
Όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις.
Πολλές γυναίκες εξετάζουν σήμερα τη λύση της κατάψυξης ωαρίων, προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες να γίνουν μητέρες στο μέλλον, καθώς είναι η πιο αξιόπιστη και διαδεδομένη μέθοδος διατήρησης της γονιμότητας για τις γυναίκες.
Είναι γνωστό ότι όσο μεγαλώνει μια γυναίκα, τόσο δυσκολεύεται να μείνει έγκυος. Με την κατάψυξη ωαρίων αυξάνονται οι πιθανότητες για εγκυμοσύνη σε μεγαλύτερη ηλικία, αφού, ουσιαστικά εάν μια γυναίκα καταψύξει ωάρια στα 35 της και αποφασίσει να μείνει έγκυος με αυτά στα 42, τότε η αναπαραγωγική της ηλικία είναι τα 35, όχι τα 42. Με λίγα λόγια, η κατάψυξη ωαρίων «παγώνει το χρόνο» και αυξάνει τις πιθανότητες της μητρότητας.
Στη σύγχρονη εποχή είναι δεδομένο ότι όλο και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια σε μεγαλύτερη ηλικία. Προκύπτει λοιπόν αρκετά συχνά το ερώτημα: «Μέχρι ποια ηλικία μπορεί μια γυναίκα να καταψύξει τα ωάριά της;».
Η κατάλληλη ηλικία για την κατάψυξη ωαρίων
Η απάντηση στην ερώτηση «μέχρι πότε;» είναι, πολύ απλά: «Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα». Οι σχετικές μελέτες και οι ιατρικές κατευθυντήριες οδηγίες αναφέρουν ως όριο τα 38 έτη, πάντα μετά από εκτίμηση της υγείας και της αναπαραγωγικής ικανότητας της γυναίκας με βάση το ιατρικό ιστορικό της. Το πιο συχνό λάθος των γυναικών όμως είναι ότι το αποφασίζουν όταν είναι ήδη αργά. Μια γυναίκα άνω των 40, στην οποία έχουν αρχίσει οι ανωμαλίες του κύκλου, δεν θα έχει τα ίδια αποτελέσματα με μια νεότερη.
Φυσικά, το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι μια εγκυμοσύνη στο μέλλον. Αυτό εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας και τον αριθμό ωαρίων την ημέρα της ωοληψίας. Ιδανικά, χρειάζονται 10-12 ώριμα ωάρια. Αυτός είναι ο αριθμός που απαιτείται για να μπορούμε να μιλάμε για μια ρεαλιστική ελπίδα για μια εγκυμοσύνη στο μέλλον, με βάση τη βιβλιογραφία και τη διεθνή κλινική εμπειρία.
Τι συμβαίνει όταν μία γυναίκα είναι μεγαλύτερης ηλικίας;
Γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν επίσης να καταψύξουν τα ωάριά τους, αλλά θα πρέπει να έχουν ενημερωθεί από το γιατρό τους για τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, ενδεχομένως να προκύψουν λιγότερα ωάρια προς κατάψυξη και να χρειαστεί επιπλέον κύκλος θεραπείας. Επίσης, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι τα ωάρια μεγαλύτερης ηλικίας έχουν χαμηλότερη δυναμική για εγκυμοσύνη. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες.
Πριν την κατάψυξη ωαρίων, εκτός από τον υπερηχογραφικό έλεγχο, ο γιατρός θα ζητήσει να γίνουν κάποιες εξετάσεις αίματος (ορμονικό προφίλ), οι οποίες μας δείχνουν πώς λειτουργούν οι ωοθήκες. Συχνά συστήνεται και η ορμόνη ΑΜΗ (Anti- Mullerian Hormone), που είναι ενδεικτική των αποθεμάτων των ωοθηκών σε ωάρια (πόσα ωάρια «απομένουν»). Οι απαντήσεις από τις εξετάσεις αυτές συν-εκτιμώνται με την εικόνα από τον υπέρηχο και δίνουν στην ιατρική ομάδα μια πληρέστερη εικόνα, ώστε ο γιατρός να εξατομικεύσει το πρωτόκολλο των φαρμάκων.
Τι πρέπει να γνωρίζεις
Οι εξειδικευμένοι γυναικολόγοι αναπαραγωγής προτείνουν την ενημέρωση όλων των γυναικών και την εκτίμηση της γονιμότητας προληπτικά. Η εκτίμηση γονιμότητας περιλαμβάνει την καταγραφή του ιατρικού ιστορικού και την εξέταση με υπέρηχο. Κατά την εξέταση, ο γιατρός ελέγχει πρωτίστως τις ωοθήκες (τα αποθέματά τους σε ωάρια, την ωορρηξία, αν υπάρχουν κύστες κλπ), αλλά και τη μήτρα. Αν δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι, οι γιατροί συστήνουν τον έλεγχο της γονιμότητας μετά τα 30, σίγουρα πριν τα 35.
Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG
Γυναικολόγος αναπαραγωγής – Μαιευτήρας
Επιστημονικά υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής «Γέννημα IVF» ΜΙΥΑ.