Ξενύχτησες; Μπορείς πραγματικά να αναπληρώσεις τον ύπνο που έχασες;
Το να κοιμηθείς για να αναπληρώσεις τον χαμένο ύπνο, είναι ψέμα
Θυσιάζεις τον ύπνο σου όλη τη βδομάδα για να προλάβεις τη δουλειά, τις εξόδους ή το διάβασμα πείθονυας τον εαυτό σου ότι θα αναπληρώσεις τον χαμένο ύπνο το Σαββατοκύριακο. Κάτι τέτοιο μοιάζει παραμυθένιο αλλά δεν ξέρουμε αν είναι και εφικτό.
Δυστυχώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η τακτική σου δεν είναι και τόσο σωστή. Η προσπάθεια να αναπληρώσεις όλες τις χαμένες ώρες στην πραγματικότητα αποσυντονίζει το βιολογικό σου ρολόι και τελικά σε κάνει να νιώθεις μάλιστα πιο νωχελική και προσθέτει περισσότερο άγχος στο σώμα σου.
Και τι ακριβώς κάνει το άγχος; Όταν αποκτήσεις τη συνήθεια να χαλάς συνεχώς το πρόγραμμα ύπνου σου, καταλήγεις να αναγκάζεσαι να κοιμάσαι για λίγα λεπτά στη διάρκεια της ημέρας ή να καταφεύγεις στην καφεΐνη για λίγη ενέργεια. Κάπως έτσι την ώρα που θα έπρεπε τελικά να κοιμηθείς καταλήγεις με αυπνίες.
Η απώλεια του νυχτερινού ύπνου μπορεί να κάνει κακό και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Ο ύπνος για λιγότερες από 8 ώρες επιβραδύνει τη γνωστική λειτουργία και την ικανότητα να επεξεργάζεσαι πληροφορίες την επόμενη μέρα.
Υπάρχουν και καλά νέα: Δε χρειάζεται να βρεις το χρόνο για να αναπληρώσεις όλες τις χαμένες ώρες ύπνου. Χάρη στο εσωτερικό ρολόι του σώματός σου, μπορείς να αναπληρώσεις το χαμένο ύπνο χωρίς να χρειαστεί να καλύψεις όλες τις ώρες που έχασες.
Αντί, δηλαδή, να προσπαθείς να κοιμηθείς το μεσημέρι της Κυριακής, πρέπει να προσπαθείς να παραμένεις όσο πιο κοντά μπορείς στο συνηθισμένο σου πρόγραμμα.
Όταν προσπαθείς να παραμένεις όσο πιο κοντά γίνεται σε ένα συνηθισμένο μοτίβο, αυτό είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για το σώμα σου. Διαφορετικά το σώμα σου πάντοτε θα προσπαθεί να αναπληρώσει το χαμένο ύπνο και αυτό είναι χειρότερο.
Οπότε, συμπεριφέρσου σαν να δουλεύεις και το weekend. Μην προσπαθείς να αναπληρώσεις τον ύπνο και βελτίωσε τις συνήθειες ύπνου και τις καθημερινές.