Καισαρική τομή Vs Φυσιολογικού τοκετού

Μια ανάλυση σημείο προς σημείο των δύο διαδικασιών τοκετού, οι οποίες αποτελούν ένα σοβαρό δίλημμα που απασχολεί όλο και περισσότερο τις νέες μητέρες.

Στις μέρες μας υπάρχει αρκετός σκεπτικισμός που αφορά την αυξημένη συχνότητα της καισαρικής τομής εις βάρος του φυσιολογικού τοκετού. Ως εκ τούτου έχει πολύ ενδιαφέρον η θεώρηση των υπέρ και των κατά των δύο τρόπων τοκετού.

Κατ' αρχάς, ο φυσιολογικός τοκετός είναι και πρέπει να είναι ο επιθυμητός τρόπος τοκετού, καθ' ότι είναι καλύτερος και για τη μητέρα και για το μωρό. Η φυσιολογική του έναρξη πιθανώς σηματοδοτείται από το ίδιο το μωρό και αυτό συνεπάγεται και την ωριμότητα του να γεννηθεί.

Ένας φυσιολογικός τοκετός (που συνήθως έχει διάρκεια περίπου 4 με 8 ώρες), όταν εξελίσσεται φυσιολογικά, βοηθάει σημαντικά στην έκκριση ορμονών από το έμβρυο, πράγμα που σημαίνει καλύτερη αντιμετώπιση των πρώτων στιγμών της ζωής του, όσον αφορά κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα.

Όσον αφορά στη μητέρα, είναι προφανές ότι εξασφαλίζει καλύτερη ανάρρωση, γρήγορη κινητοποίηση και ψυχολογική ικανοποίηση.

Παρόλα αυτά, στις μέρες μας βλέπουμε αρκετές μέλλουσες μητέρες να θέλουν να γεννήσουν με καισαρική τομή ως πρώτη τους επιλογή. Είναι αλήθεια πως η καισαρική είναι πιο σύντομης διάρκειας, πιο προβλέψιμη χωρίς να εμπεριέχει την πιθανότητα δυσχέρειας του μωρού (περιγεννητική ασφυξία), που όμως είναι πολύ μικρή ούτως ή άλλως.

Άλλος λόγος που διαλέγουν αρκετές γυναίκες την καισαρική, είναι η αποφυγή κάποιας χαλάρωσης του πυελικού εδάφους που συνοδεύει τον τοκετό, σε άλλοτε άλλο βαθμό, που επίσης μπορεί να ακολουθείται αργότερα από ακράτεια ούρων και πρόπτωση μήτρας σε μεγαλύτερη ηλικία.

Είναι προφανές επίσης ότι ο αριθμός των καισαρικών τομών έχει αυξηθεί, γιατί έχει ανέβει σημαντικά ο μέσος όρος ηλικίας της μητέρας με αποτέλεσμα η εγκυμοσύνη να συνοδεύεται από πιθανές επιπλοκές που επιτάσσουν καισαρική τομή.

Όπως επίσης έχουν αυξηθεί αρκετά λόγω θεραπειών εξωσωματικής γονιμοποίησης τα ποσοστά πολύδυμων κυήσεων.

Το σίγουρο είναι όμως πως ανάμεσα στον φυσιολογικό τοκετό χωρίς επιπλοκές και σε μία καισαρική τομή χωρίς επιπλοκές, ο φυσιολογικός τοκετός είναι πιο επιθυμητός.
Αντίθετα, ένας δύσκολος επιπλεγμένος τοκετός συνοδευόμενος από μεγάλη διάρκεια, μεγάλες περινεοτομές και εμβρυουλκίες, στις μέρες μας δεν είναι καθόλου επιθυμητός.

Τέλος, όλες αυτές οι αποφάσεις βέβαια θα πρέπει να παίρνονται σε συνάρτηση με την έγκυο, λαμβάνοντας υπ' όψιν την επιλογή της μητέρας, μετά από ξεκάθαρη και αμερόληπτη συμβουλευτική από την μαιευτική ομάδα παρακολούθησης.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης