Οι εξετάσεις που μας βοηθούν στην έγκαιρη πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Eίναι σημαντικό να καταλάβουμε πως το πολυτιμότερο «εργαλείο» που διαθέτουμε ενάντια στον καρκίνο του μαστού, δεν είναι άλλο από τις εξετάσεις.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα παρουσιάζονται 6.000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός ξεπερνάει το 1.000.000. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός πως δεν είμαστε ακόμη σε θέση να γνωρίζουμε τους ακριβείς λόγους που τον προκαλούν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μία συγκεκριμένη «στρατηγική» πρωτογενής πρόληψης που να έχει επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά της. Σίγουρα ο τρόπος ζωής που ακολουθεί μία γυναίκα, δηλαδή οι διατροφικές της συνήθειες και η επαφή της με τη φυσική άσκηση, μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της ασθένειας, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως, ότι έχει αποφύγει τελείως το κίνδυνο.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως το πολυτιμότερο «εργαλείο» που διαθέτουμε ενάντια στον καρκίνο του μαστού, δεν είναι άλλο από τις εξετάσεις. Είναι ο μοναδικός και πιο έγκυρος τρόπος πρόληψης, που μας επιτρέπει να ανιχνεύσουμε έγκαιρα την ασθένεια και να προχωρήσουμε άμεσα στην ανάλογη θεραπεία. Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μία λίστα με όλες τις μεθόδους εξέτασης, οι οποίες μας δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθούμε μόνες ή με τη βοήθεια ειδικού την υγεία μας, προλαμβάνοντας καταστάσεις που μπορούν να θέσουν ακόμη και τη ζωή μας σε κίνδυνο.

Αυτοεξέταση του μαστού

Ένας παράγοντας που έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του μαστού είναι η ηλικία, αφού έχει παρατηρηθεί πως περίπου το 80% των περιπτώσεων, αφορά γυναίκες άνω των 50 ετών. Αυτό σημαίνει πως όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο προσεκτικές και συνεπής πρέπει να είμαστε με την αυτοεξέταση των μαστών. Πρόκειται για μία διαδικασία που σε βάθος χρόνου μας δίνει τη δυνατότητα να εξοικειωθούμε περισσότερο με το στήθος μας και να είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε κάποια τυχόν αλλαγή που θα μας παρακινήσει να έρθουμε σε επικοινωνία με τον γυναικολόγο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καταλληλότερες ημέρες για να πραγματοποιήσουμε την αυτοεξέταση των μαστών, είναι το διάστημα ανάμεσα στην 8η και τη 11η ημέρα του κύκλου μας. Ωστόσο, για τις γυναίκες που έχουν περάσει τα στάδια της εμμηνόπαυσης, καλό θα ήταν να πραγματοποιείται αυστηρά μία συγκεκριμένη ημέρα μέσα στον μήνα.

Κλινική εξέταση του μαστού

Η δεύτερη μέθοδος διάγνωσης της νόσου είναι η κλινική εξέταση των μαστών από έναν ειδικό γιατρό, ο οποίος έχει τις γνώσεις και τα εργαλεία που χρειάζονται, για να εντοπίσει κάποιο πιθανό πρόβλημα που εμείς δεν είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε. Παρότι η διαδικασία που ακολουθείται τις περισσότερες φορές, είναι παρόμοια με αυτή της αυτοεξέτασης, ο ειδικός συγκεντρώνει ένα σύνολο επιπλέον πληροφοριών, όπως το ιστορικό του ατόμου και της οικογενείας, τα ευρήματα μίας απεικονιστικής εξέτασης και μέσα από αυτά, εξετάζει το ενδεχόμενο για μία ακόμη πιο εξειδικευμένη μέθοδο διάγνωσης, όπως το υπερηχογράφημα. Εφόσον ο ειδικός εντοπίσει κάτι ανησυχητικό, τότε μας παραπέμπει σε μία από τις ακόλουθες μεθόδους. Σε κάθε περίπτωση, η κλινική εξέταση των μαστών είναι απαραίτητη ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ακόμη και αν δεν έχουμε διακρίνει κάτι ανησυχητικό στο στήθος μας.

Μαστογραφία ή απεικονιστική διάγνωση

Η διάγνωση μέσω της μαστογραφίας γίνεται μέσω ειδικού μαστογράφου (ψηφιακού ή αναλογικού), είναι ο πιο έγκυρος τρόπος να καταλάβουμε τι «κρύβεται» στο εσωτερικό των μαστών, ενώ μπορεί να πραγματοποιηθεί παραβλέποντας τις δύο παραπάνω μεθόδους. Διαχωρίζεται σε δύο κατηγορίες, στην προληπτική μαστογραφία, η οποία απευθύνεται σε γυναίκες που θέλουν να παρακολουθούν τις ανεπαίσθητες αλλοιώσεις των μαστών που δεν γίνονται αντιληπτές από την κλινική εξέταση, και στην διαγνωστική μαστογραφία, η οποία αφορά άτομα που έχουν παρουσιάσει κάποιο σύμπτωμα. Παρότι η μαστογραφία μπορεί να προηγηθεί της κλινικής εξέτασης, είναι απαραίτητο μετά την ολοκλήρωσή της, να αξιολογηθεί από έναν ειδικό. Επιπλέον, ανεξάρτητα από το ιστορικό που διαθέτουμε, από την ηλικία των 35 ετών και άνω, που το ποσοστό κινδύνου αυξάνεται, καλό θα ήταν να μην παραλείπεται η μαστογραφία από τις ετήσιες εξετάσεις μας.

Υπερηχογράφημα μαστού

Μπορεί αρκετές από εμάς να έχουμε συσχετίσει τη μαστογραφία με το υπερηχογράφημα μαστού, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για δύο διαφορετικά εργαλεία που δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το ένα το άλλο. Το υπερηχογράφημα μαστού λειτουργεί συμπληρωματικά στη μαστογραφία, αφού είναι η μέθοδος μέσω της οποίας μπορούμε να εξακριβώσουμε πόσο σοβαρή είναι η αλλοίωση που υπάρχει στο εσωτερικό του μαστού, να διακρίνουμε εάν το μόρφωμα που έχει προκληθεί, είναι υψηλής ή χαμηλής επικινδυνότητας. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες μεθόδους, το υπερηχογράφημα μαστού δεν είναι μία προληπτική εξέταση ρουτίνας, αλλά ένας τρόπος να αποκτήσει ο ειδικός μία ολοκληρωμένη εικόνα για τη διάγνωσή του, ώστε να μας κατευθύνει ακόμη πιο στοχευμένα.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ένας ακόμη τρόπος πρόληψης του καρκίνου του μαστού, είναι η ενημέρωσή μας γύρω από αυτόν. Όσο καλύτερα γνωρίζουμε τον «εχθρό» τόσο πιο εύκολα θα μπορούμε να τον διακρίνουμε και να τον αντιμετωπίσουμε!

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης