Είναι οι πρησμένοι αδένες σύμπτωμα Covid-19;

Νάνσυ Μητσοστέργιου

Τι λένε οι ειδικοί;

Τους τελευταίους μήνες και αυτούς που θα έρθουν στην πορεία θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό, τις μάσκες, και ό,τι άλλο προβλέπεται, προκειμένου να προστατευτούμε από αυτόν. Τους χειμερινούς μήνες όμως έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την κλασική γρίπη, αλλά και ιώσεις που πάντα συμβαίνει να κολλάμε κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Αυτός ο χειμώνας βέβαια ενδέχεται να είναι διαφορετικός και πιο δύσκολος από τους άλλους, αφού θα πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε συμπτώματα και να μην αγχωνόμαστε με το παραμικρό σύμπτωμα.

Πολλές φορές τη διάρκεια του χειμώνα όταν αρρωσταίνεις νιώθεις του αδένες σου να πρήζονται, να μη μπορείς να καταπιείς καλά κ.ο.κ. Είναι όμως οι πρησμένοι αδένες σύμπτωμα Covid-19;

Είναι πολύ συνηθισμένο να έχεις πρησμένους αδένες όταν έχεις λοίμωξη - οπότε είναι κατανοητό να αναρωτιέσαι εάν ο COVID-19 - μια λοίμωξη SARS-CoV-2 - μπορεί να προκαλέσει πρησμένους αδένες όπως άλλες λοιμώξεις, όπως κρυολογήματα, γρίπη, ακόμη και λοιμώξεις του αυτιού. Για να σε κάνουμε να ηρεμήσεις όμως να σου πούμε πως οι πρησμένοι αδένες δεν περιλαμβάνονται στον επίσημο κατάλογο των συμπτωμάτων COVID-19 που κοινοποιούνται στο διαδίκτυο από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Τα επίσημα συμπτώματα είναι τα εξής:

-Πυρετός ή ρίγη
-Βήχας
-Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
-Κούραση
-Πόνοι στους μυς ή στο σώμα
-Πονοκέφαλο
-Νέα απώλεια γεύσης ή μυρωδιάς
-Πονόλαιμος
-Συμφόρηση ή καταρροή
-Ναυτία ή έμετος
-Διάρροια

Το CDC λέει επίσης ότι η λίστα «δεν περιλαμβάνει όλα τα πιθανά συμπτώματα». Έτσι, εάν αντιμετωπίζεις πρησμένους αδένες, ίσως αρχίσεις να αναρωτιέσαι εάν θα μπορούσε να υπάρχει ένας σύνδεσμος COVID-19. Η απάντηση, σύμφωνα με ειδικούς; «Ίσως». Να τι πρέπει να γνωρίζεις.

Όταν οι άνθρωποι μιλούν για πρησμένους αδένες, συνήθως αναφέρονται στους λεμφαδένες τους - τις μικρές δομές σε σχήμα φασολιού που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματός σου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI). Έχεις εκατοντάδες λεμφαδένες και βρίσκονται σε όλο το σώμα σου, συμπεριλαμβανομένων συστάδων που βρίσκονται στο λαιμό, στη μασχάλη, στο στήθος, στην κοιλιά και στη βουβωνική χώρα.

«Οι λεμφαδένες, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους, φιλτράρουν ουσίες που ταξιδεύουν μέσω του λεμφικού υγρού σου» εξηγεί το NCI. Περιέχουν λεμφοκύτταρα (γνωστά και ως λευκά αιμοσφαίρια) που βοηθούν το σώμα σου να καταπολεμήσει λοιμώξεις και ασθένειες. Επομένως μπορεί ο Covid-19 να προκαλέσει πρησμένους λεμφαδένες;

Υπάρχει μια μικρή έρευνα που υποδηλώνει ότι ο COVID-19 μπορεί να προκαλέσει πρησμένους λεμφαδένες σε μερικούς ασθενείς με τον ιό - αλλά δεν ήταν σε αυτούς με ήπια ασθένεια ή στους λεμφαδένες τον αυχένα, που συνήθως συσχετίζεται με άλλες αναπνευστικές ασθένειες. Δύο μελέτες του 2020 - αμφότερες δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Lancet: Infectious Diseases - όχι μόνο ανακάλυψαν ότι οι πρησμένοι λεμφαδένες βρέθηκαν συχνότερα σε σοβαρά ασθενείς, αλλά και οι κύριοι λεμφαδένες που επηρεάστηκαν από το COVID-19 ήταν εκείνοι στο μεσοθωράκιο (aka τους μεσοθωρακικούς λεμφαδένες), που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ των πνευμόνων σου που περιλαμβάνει την καρδιά, τον οισοφάγο και την τραχεία.

Έτσι, τεχνικά, η έρευνα λέει ότι ο COVID-19 μπορεί να προκαλέσει πρησμένους αδένες, αλλά πιθανώς όχι με τον τρόπο που σκέφτεσαι - και αυτό ισχύει για αυτό που έχουν δει οι γιατροί και στους δικούς τους ασθενείς με COVID-19. «Δεν έχω δει πρησμένους αδένες σε ασθενείς με COVID», ανέφερε ο Raymond Casciari, πνευμονολόγος στο νοσοκομείο St. Joseph στο Orange, της Καλιφόρνια.



© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης