Πώς επηρεάζεται ο ύπνος από την τηλεργασία;

Νάνσυ Μητσοστέργιου

Η έρευνα που θέλεις να διαβάσεις

Από τον Μάρτιο που ο ΠΟΥ κήρυξε τον κορονοϊό ως πανδημία, η τηλεργασία ή αλλιώς το «work from home» έγινε για όλους η νέα καθημερινότητα. Αρχικά ξεκίνησε για δύο μήνες που βρισκόμασταν σε lockdown, πολλές επιχειρήσεις όμως όπου αυτό είναι εφικτό, συνέχισαν με την τηλεργασία και τους επόμενους μήνες.

Ακόμη και σήμερα αρκετές είναι όμως οι επιχειρήσεις – έπειτα και από κυβερνητική εντολή- που απασχολούν το 40% των εργαζομένων τους σε μορφή τηλεργασίας. Ωστόσο μια νέα έρευνα που έγινε αποκάλυψε κάτι που ίσως δεν φανταζόσουν ούτε κι εσύ. Η εργασία από το σπίτι είχε «τεράστιο αντίκτυπο» στο επίπεδο ύπνου και κόπωσης πολλών ανθρώπων, σύμφωνα με μια οργάνωση ψυχικής υγείας που διεξήγαγε έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της ξαφνικής αλλαγής στις εργασιακές ρυθμίσεις.

Το Mental Health First Aid της Ιρλανδίας πραγματοποίησε έρευνα για περίπου 1.200 εργαζόμενους μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου. Η έρευνά τους διαπίστωσε ότι ενώ πολλοί αγαπούν την ελευθερία της εργασίας από το σπίτι, η υγεία πολλών εργαζομένων έχει υποφέρει με διάφορους τρόπους.

Ο διευθυντής πρώτων βοηθειών Ψυχικής Υγείας, Donal Scanlan μίλησε στο Newstalk Breakfast για τα ευρήματά του. Είπε ότι ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων ξαφνικά βρέθηκαν να εργάζονται στο σπίτι λόγω της πανδημίας COVID-19, προτού μπορέσουν να γίνουν αξιολογήσεις κινδύνου σχετικά με τον αντίκτυπο της αλλαγής.

«Είχαμε τεράστια αποτελέσματα σε σχέση με τη σωματική και ψυχική υγεία. Έχουμε παρατηρήσει αύξηση στην κατανάλωση αλκοόλ περίπου 24,9%, έχουμε δει το 30% των ανθρώπων να τρώνε λιγότερο υγιεινά και το 40% να μην ασκείται τόσο συχνά όσο το έκανε πριν. Υπάρχει τεράστιος αντίκτυπος στον ύπνο - περίπου το 40% των ανθρώπων έχουν χάσει τον ύπνο τους λόγω της ανησυχίας για τον COVID. Το 50% των ανθρώπων βιώνουν τεράστια κόπωση ως αποτέλεσμα της εργασίας από το σπίτι».

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι σχεδόν οι μισοί άνθρωποι είχαν πρόβλημα να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, δεδομένης της μεγάλης και ασυνήθιστης διάρκειας των ωρών όταν εργάζονται από το σπίτι. Ο κ. Scanlan είπε ότι το δικό του φιλανθρωπικό ίδρυμα βασίζεται έξω από το νοσοκομείο St John of God στο Δουβλίνο, και ότι το νοσοκομείο έχει σημειώσει «τεράστια αύξηση» στις οξείες εισαγωγές λόγω προβλημάτων άγχους που σχετίζονται με τον COVID-19.

Μήπως τελικά η τηλεργασία δεν είναι τόσο καλή όσο σου φαινόταν στην αρχή;



© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης